Οι εκδόσεις Γαβριηλίδης στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Ποιήματα και εγκλήματα», παρουσιάζουν το πρόγραμμα που θα φιλοξενήσουν από τις 24 Απριλίου  έως Τετάρτη 30 Απριλίου 2014.

Πέμπτη 24 Απριλίου  9:00 μμ

Η “Κολυμβήτρια” της Βίλιας Χατζοπούλου σε μία και μοναδική παράσταση στο αίθριο Poems n’ Crimes

“Η Γαλάζια Νο”, το βραβευμένο έργο της Βίλιας Χατζοπούλου (Α’ Κρατικό Βραβείο, Υπουργείο Πολιτισμού, 2004), επιστρέφει για μία και μοναδική παράσταση στο αίθριο Poems n’ Crimes των εκδόσεων Γαβριηλίδης. Η ιστορία της “Γαλάζιας Νο” διασκευάστηκε για τις ανάγκες αυτής της παράστασης και άλλαξε τίτλο, έγινε Η ΚΟΛΥΜΒΗΤΡΙΑ, αλλά ο έρωτάς της για τον Θοδωρή και το ταξίδι της από τον ουρανό με το ύφασμα του ουρανού παραμένουν ίδια.

Πρώτη φορά μία παράσταση συνδέει την αφήγηση μιας ιστορίας, με τη μουσική και το φαγητό. Η Ιωάννα Αποστολοπούλου, στο ρόλο της ΚΟΛΥΜΒΗΤΡΙΑΣ, συμπράττει με τον μουσικό Μανώλη Παπαγεωργίου και η ιστορία εξελίσσεται με την συνδρομή του έμπειρου και πολυταξιδεμένου σεφ Θανάση Ρούσσου, σε ένα θέαμα που το φαγητό γίνεται σκηνικό θέμα και ενεργεί ισότιμα προς την αφήγηση και τη μουσική. Ετοιμαστείτε να συμπεριλάβουμε όλες μας τις αισθήσεις. Την όραση, την ακοή, την όσφρηση, τη γεύση, την αφή!

Το μενού του Ουρανού της Γης και της Θάλασσας περιλαμβάνει:

Γαρίδα σωτέ, παναρισμένη με αρωματικά βότανα, σάλτσα πορτοκαλιού, κάρδαμο και τζίντζερ, με μισό αχλάδι καραμελωμένο.

Κοτόπουλο μαγειρεμένο με πετιμέζι μέσα στη γάστρα και τάρτα με τρυφερά ντοματάκια με φρέσκο θυμάρι και αφρό ανθότυρου με αρωματικό ελαιόλαδο.

Μοσχαράκι μαγειρεμένο μπρεζέ με pain d’ epices, γλυκό κρεμμυδάκι και καρότα κονφί.

Πάβλοβα με κρέμα μασκαρπόνε, κόκκινα φρούτα του δάσους και σάλτσα καραμέλας βουτύρου.

Παλέτα με μους λευκής σοκολάτας αρωματισμένη με τσάι περγαμόντο και βανίλια.

Είσοδος 19 € για την παράσταση και ένα πλήρες γεύμα (δεν συμπεριλαμβάνονται τα ποτά). Για κρατήσεις καλέστε στο 210-3228839.

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Βίλια Χατζοπούλου

Αφήγηση: Ιωάννα Αποστολοπούλου

Μουσική: Μανώλης Παπαγεωργίου

Σάββατο 26 Απριλίου 2014, 8:30 μμ

Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας της Λίας Ζαννή με τίτλο “Ημερολόγιο”

Η Λία Ζαννή με το «ημερολόγιό» της μας προσκαλεί στον οικείο της χώρο. «Ξεφυλλίζοντάς» το συμμετέχουμε στις μικρές, καθημερινές της «τελετουργίες» και γινόμαστε συνοδοιπόροι στις περιπλανήσεις της. Περιγράφοντας τον κόσμο, με τρυφερότητα και ευαισθησία αλλά χωρίς συναισθηματικές υπογραμμίσεις, τον μεταμορφώνει σε «θέατρο» των ονειροπολήσεών της. Κι εμείς ως θεατές γευόμαστε τις συγκινήσεις της και ξαναβρίσκουμε την πίστη στη μαγεία του «ασήμαντου», που διαλύθηκε όταν εγκαταλείψαμε το παιδικό μας δωμάτιο.

Διάρκεια έκθεσης από 26 Απριλίου μέχρι 3 Μαΐου .

Καθημερινά από τις 9:00 π.μ. έως 9:00 μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη

Κυριακή 27 Απριλίου 2014, 12:00 μμ

Κυριακάτικες ΠαιδοΣυναντήσεις – «Στου Αριστείδη τον μπερντέ»

Κουκλοθεατρική παράσταση

Η κουκλοπαίκτρια και κουκλοποιός Σωτηρία Καραπατάκη, χρησιμοποιώντας μικτή τεχνική, αυτήν της επιτραπέζιας κούκλας και του θεάτρου σκιών, παρουσιάζει μια παράσταση διαφορετική από τις άλλες. Μια παράσταση έκπληξη για όλες τις ηλικίες, που μας αφήνει να μπούμε εκεί που όλοι ονειρεύονται, αλλά λίγοι καταφέρνουν. Εκεί, που ζει ο Καραγκιόζης και η παρέα του.

«Κάπου σε μια γειτονιά, κάπου σε μια πλατεία, ο Αριστείδης ο καραγκιοζοπαίχτης έχει στήσει τον μπερντέ του. Ο κόσμος έρχεται κι η παράσταση αρχίζει…»

Για παιδάκια 3 έως 11 ετών

Οργάνωση, επιμέλεια: Κατερίνα Πρωτοσυγγελίδου-Φλατσούση

Διάρκεια μια ώρα. Ελεύθερη συμμετοχή.

Κυριακή 27 Απριλίου 2014, 7:00 μμ

Ο Χάικ Γιαζιτζιάν στο Poems and Crimes

Ο Χάικ Γιαζιτζιάν, βιρτουόζος στο ούτι με απόλυτα ιδιαίτερο ύφος και με τα αραβο-αρμενικά μουσικά χαρακτηριστικά του, μας ταξιδεύει στη, λιγότερο ή περισσότερο, κοντινή γειτονιά μας… Ένα μουσικό ταξίδι μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Μαζί του η Εύα Ξένου (φωνή) ο Τάσος Πούλιος (κανονάκι-τραγούδι) και ο Γιώργος Παπάς (λαούτο).

Δευτέρα 28 Απριλίου 8:00 μμ

Πολιτισμός στη Δεκαετία του ΄60

Σειρά συζητήσεων γύρω από τον πολιτισμό και τις εκφάνσεις του, στην πολιτική, στην οικονομία, την τέχνη, την καθημερινότητα.

Η πιο σκληρή περίοδος της μεταπολεμικής Ελλάδας (τέλη δεκαετίας του ’50, δεκαετία ’60), προκαλεί αναφορές αλλά και συγκρίσεις με τη σημερινή εποχή της βαθιάς οικονομικής, πολιτικής και πολιτισμικής κρίσης.

Έκτη θεματική συζήτηση με θέμα «Η ελληνική λογοτεχνία τη δεκαετία του ΄60»

Ο Πέτρος Μάρκαρης και ο Τίτος Πατρίκιος συζητούν για την πιο ανήσυχη,πλουραλιστική και πολυφωνική λογοτεχνική περίοδο.