Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ΛΕΑ, το Ινστιτούτο Θερβάντες γιορταζεί την ημέρα των ισπανικών, με εκδηλώσεις για παιδιά και …

αφιερώματα στα βραβεία Θερβάντες και στο φλαμένκο, το Σάββατο 23 Ιουνίου 2012.

Αναλυτικότερα το πρόγραμμα της ημέρας

11.30 Θεατρικό εργαστήρι για παιδιά «Οι περιπέτειες του Περσέα».

Ο Φεδερίκο Νιέτο «Ελ Γκάζι», ο Σάββας Κοβλακάς και η Αθηνά Μαρία Καψοκαλύβα προσφέρουν ένα μάθημα θεάτρου για παιδιά και νέους, με θέμα «το παιγνίδι στο θέατρο», όπου μέσω του μύθου του Περσέα, οι συμμετέχοντες θα δώσουν ζωή στους ήρωες και στις καταστάσεις με παιγνίδια κοινωνικοποίησης και αυτοσχεδιασμού. Το εργαστήρι θα γίνει στα ισπανικά και στα ελληνικά.

Ο Φεδερίκο Νιέτο «Ελ Γκάζι» είναι σκηνοθέτης, δραματουργός και δάσκαλος θεάτρου από την Κολομβία. Έχει δουλέψει σε πολλές θεατρικές σκηνές στην Κολομβία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Αγγλία και Ελλάδα. Έχει ιδρύσει τη θεατρική ομάδα Βλάκlist, είναι μέλος των ομάδων Ωκύπους και “Aller-Retour”. Από το 2008 εργάζεται ως δάσκαλος θεάτρου στη δραματική σχολή «Αρχή» της Νέλης Καρρά και στο θέατρο Αλλαγών. Έχει σπουδάσει στις σχολές του Ζακ Λεκόκ και του Φιλίπ Γκωλιέ στο Παρίσι. Τώρα ζει και εργάζεται στην Ελλάδα.

Ο Σάββας Κοβλακάς είναι ηθοποιός και δάσκαλος θεατρικού παιγνιδιού για παιδιά. Από το 2004 έχει συμμετάσχει σε πολλές παραστάσεις του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου, του Διεθνούς Θεάτρου CrossRoads International, του Αντιθεάτρου και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρόδου. Είναι ιδρυτικό μέλος των θεατρικών ομάδων Βλάκlist και Nota Bene. Σήμερα διδάσκει στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης του Δήμου Δάφνης-Υμηττού.

Η Αθηνά Μαρία Καψοκαλύβα είναι μουσικοπαιδαγωγός, πτυχιούχος της παιδαγωγικής, με διπλώματα στο αρμόνιο, αντίστιξη, φούγκα. Πιάνο και διδασκαλία του συστήματος Όρφ. Είναι διευθύντρια του προγράμματος του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης του Δήμου Υμηττού.

12.30 Προβολή της παιδικής ταινίας Μικαέλα

Μικαέλα, (Ισπανία, 2003, 90’) της Μικαέλα Κασσότο.

Η Μικαέλα χαίρεται τη φύση που την περιβάλλει και τα παιγνίδια με τους φίλους της. Μια μέρα, ο κακός Δρ. Μαύρος και τα πρωτοπαλίκαρά του αποφασίζουν να μετατρέψουν το δάσος σε τόπο γκρι και μαύρο. Ο Κόσμος της Φαντασίας επιλέγει τη Μικαέλα για να σώσει τη φύση απ’ αυτό το τρομερό σχέδιο. Την οδηγεί στο Δέντρο της Σοφίας για να την εκπαιδεύσει και να της δώσει δυνάμεις που θα τη βοηθήσουν να νικήσει τον Δρ. Μαύρο. Εκεί όμως δεν θα είναι πια η Μικαέλα που ήταν πάντα, αλλά μετατρέπεται σε κινούμενο σχέδιο.

18.00 Αφιέρωμα στον Νικανόρ Πάρρα

Στους εορτασμούς της Ημέρας των Ισπανικών και για να κλείσουμε το μάτι στα ποιητικά εργαλεία του Βραβείου Θερβάντες 2011, Νικανόρ Πάρρα, το Ινστιτούτο Θερβάντες αποφάσισε να γεμίσει τον κόσμο με τα ποιήματά του. Θα μοιραστούν πάνω από 100.000 κάρτ-ποστάλ ανά τον κόσμο. Ο Νικανόρ Πάρρα, ο οποίος τιμήθηκε με το Βραβείο Θερβάντες για το 2011, είναι ο δημιουργός της αντιποίησης, ενός ποιητικού συστήματος με βαθιές λαϊκές ρίζες, που – μέσω του χιούμορ, της παιχνιδιάρικης καθημερινής και περιστασιακής εξερεύνησης της γλώσσας, αναζητά μια ενεργή επικοινωνία με τον αναγνώστη, για να τον κάνει συμμέτοχο των θεμάτων που τον ενδιαφέρουν: τον έρωτα, τον θάνατο, τη θρησκεία, την πολιτική, την οικολογία, την ίδια την ποίηση. Πριν από την προβολή που ακολουθεί, θα μοιραστούν καρτ-ποστάλ ώστε ο κόσμος να προμηθευτεί κάρτες που μπορεί να στείλει σε όλον τον κόσμο

Προβολή του ντοκυμαντέρ Η προσωπογραφία ενός αντιποιητή (Χιλή 2009, 72’) του Βίκτωρ Χιμένες Άτκιν.

Μια σειρά συναντήσεων κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας είναι το υλικό με βάση το οποίο ο κινηματογραφιστής «δένει» το ντοκυμαντέρ, που φιλοδοξεί να φέρει τον θεατή κοντά στην περίπλοκη και γοητευτική προσωπικότητα αυτού το εξέχοντος ενενηντάχρονου χιλιανού ποιητή, Βραβείου Θερβάντες και δάσκαλου της χιλιανής αντιποίησης.

19.30 Αφιέρωμα στα Βραβεία Θερβάντες, με τον Χόρχε Έντουαρντς.

Ο Χόρχε Έντουαρντς Βαλντές είναι χιλιανός μυθιστοριογράφος, διηγηματογράφος, δοκιμιογράφος, χρονικογράφος και διπλωμάτης, Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας (1994) και Βραβείο Cervantes (1999). Αυτή τη στιγμή είναι Πρέσβυς της Χιλής στην Γαλλία. Ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων έργων του, Το βάρος της νύχτας, Η φανταστική γυναίκα, Η προέλευση του κόσμου, Ανεπιθύμητος, Άνθρωποι της πόλης, Οι μάσκες, Αντίο ποιητή. Κάποια από τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Συνεργάζεται με ευρωπαϊκές και λατινοαμερικάνικες εφημερίδες, όπως Le Monde, El País, Corriere Della Sera, La Nación και Clarín του Μπουένος Άιρες και La Segunda της Χιλής.

20.30 Λογοτεχνία και φλαμένκο.

Διάλεξη του Φερνάντο Ιβασάκι, συγγραφέα και διευθυντή του Ιδρύματος Κριστίνα Άαρεν για την τέχνη του φλαμένκο.

Ο Φερνάντο Ιβασάκι γεννήθηκε στη Λίμα το 1961. Είναι συγγραφέας, δοκιμιογράφος και διοργανωτής πολιτιστικών εκδηλώσεων. Υπήρξε καθηγητής στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λίμα (1983-1989) και διευθυντής Πολιτιστικού Τομέα του Ιδρύματος Σαν Τέλμο της Σεβίλλης (1991-1994). Συνεργάζεται με πολλά μέσα ενημέρωσης στην Ισπανία και στη Λατινική Αμερική και διευθύνει το λογοτεχνικό περιοδικό Renacimiento. Έχει γράψει πάνω από δεκαπέντε μυθιστορήματα, δοκίμια, διηγήματος και χρονογραφήματα. Έχει γράψει το σενάριο του θεάματος «Lances del Arenal» (1996), που παρουσιάστηκε στην Μπιενάλε Φλαμένκο της Σεβίλλης. Από το 1995 είναι διευθυντής του Ιδρύματος Κριστίνα Άαρεν και έχει οργανώσει το ακαδημαϊκό του πρόγραμμα και την σπουδαστική ύλη.

22.00 Αφιέρωμα στον Ερίκε Μορέντε με την προβολή του ντοκυμαντέρ ο Μορέντε ονειρεύεται την Αλάμπρα.

Ο Μορέντε ονειρεύεται την Αλάμπρα (Ισπανία, 2005, 89 λεπτά) του Χοσέ Σάντσεθ-Μόντες.
Ο Ενρίκε Μορέντε, ένας από τους διεθνώς διασημότερους τραγουδιστές φλαμένκο, παίζει εδώ τον ρόλο του ξεναγού για τους συναδέλφους του, όπως την χορογράφο Μπλάνκα Λι, τον μαέστρο και κιθαρίστα Χουάν Αμπιτσουέλα, τον τζαζίστα Πατ Μέθενυ, τον αλγερινό τραγουδιστή Χαλέντ, τον Τοματίτο και τη νεαρή Εστρέγια Μορέντε, μεταξύ άλλων, στην επίσκεψή τους στο σημαντικότερο μουσουλμανικό μνημείο της Ευρώπης, την Αλάμπρα της Γρανάδας. Τα σημερινά πλάνα του γραναδίνου καλλιτέχνη αναμιγνύονται με τα πλάνα που γύρισε στην Αλάμπρα το 1978 και με τα φαντασμαγορικά πρόσωπα του Σακρομόντε.