Μετά τη μεγάλη περιοδεία σε πόλεις στην Ελλάδα για γυμνάσια και λύκεια, η παράσταση Εγώ ο Θουκυδίδης ένας Αθηναίος επιστρέφει στο Θέατρο Σφενδόνη για 9 βραδινές παραστάσεις από τις 26 Δεκεμβρίου 2015.

Το έργο αυτό, που πρωτοανέβηκε την άνοιξη του 2014 και είχε τεράστια καλλιτεχνική επιτυχία, βασίζεται σε μια επιλογή κειμένων από το έργο του Θουκυδίδη• και η σχέση τους με το σήμερα είναι σχεδόν ανατριχιαστική…

Την ιστορία μάς αφηγείται ένας «άνθρωπος-μηχανή», ένας άφυλος φουτουριστικός μάντης, ένας ιστορικός-ρομπότ, καθηλωμένος σε high-tech αμαξίδιο και εξοπλισμένος με εξαρτήματα πτήσης. Ανίκανος να περπατήσει στη γη, αλλά έτοιμος να περιπλανηθεί στο χωροχρόνο της ιστορίας, μας μιλάει για ένα μακρινό πολύνεκρο πόλεμο του παρελθόντος, που μοιάζει σαν να έρχεται από το μέλλον.  

Η πάλλουσα φωνή του αφηγητή, σε συνδυασμό με προβολές στον τοίχο και υποβλητική μουσική, βοηθά τους θεατές να αποκαλύψουν τον Πελοποννησιακό πόλεμο μέσα από μια πρωτόγνωρη θεατρική εμπειρία…

Πελοποννησιακός πόλεμος είναι η καθημερινή ζωή του ανθρώπου μέσα στην Ιστορία, που συνεχίζεται αιώνια. Συνείδησή του και φωνή του: το έργο-κληροδότημα που μας άφησε ο Θουκυδίδης. Η ιστορία του είναι ένα πανόραμα της φύσης του ανθρώπου νοιώθοντας την κανείς, ο θαυμασμός και η φρίκη για το είδος γίνονται ένα.

 

Πιστεύω ότι μια σύγχρονη αφήγηση αυτής της ιστορίας είναι ο καλύτερος και καθαρότερος τρόπος αναπαράστασης του πώς θα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε την εποχή μας. Παρότι αναφέρεται με χρονολογική σειρά σε πάρα πολλά επεισόδια του πολέμου, η ροή και η ενότητα του ύφους της αφήγησης δίνει στις επιλογές της παράστασης την ελευθερία και τη σαφήνεια του στόχου της:

 

Να καθρεφτιστεί το ήθος και η αντίσταση του ανθρώπου απέναντι στην ίδια του τη φύση.

 

Η ιδιομορφία της εκφοράς αυτού του λόγου μας αναγκάζει να απομακρυνθούμε από τους κοινούς «φυσικούς» τρόπους της και να αναζητήσουμε στην απανταχού τεχνολογία δυνατότητες πληρέστερης και αποδοτικότερης αναπαραγωγής του, δοκιμάζοντας έτσι τις ίδιες του τις αντοχές.

 

Η σχέση μου με τον Θουκυδίδη είχε αρχίσει να εξυφαίνεται από παλιά, και την ανταλλαγή της με το κοινό θεωρώ ως αναγκαία πράξη ολοκλήρωσής της.

Άννα Κοκκίνου

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Μετάφραση:  Ν. Μ. Σκουτερόπουλος

Δραματουργική επεξεργασία:  Άννα Κοκκίνου – Νίκος Φλέσσας 

Σκηνοθεσία:   Άννα Κοκκίνου

με τη συνεργασία του Νίκου Φλέσσα

Μουσική επιμέλεια:  Δημήτρης Ιατρόπουλος

Σχεδιασμός Φωτισμών:  Χρήστος Τζιόγκας

Σκηνικό – κουστούμια:   Άννα Κοκκίνου

οι χάρτινοι τοίχοι είναι από μια ιδέα του Νίκου Αλεξίου

Σχεδιασμός μηχανισμού φτερών: Δημήτρης Κορρές

Ηλεκτρονικός σχεδιασμός φωνών:  Μηνάς Εμμανουήλ

Φωτογράφιση: Σπύρος Στάβερης

Βοηθός σκηνοθέτη: Λία Ανδρέου

Ηθοποιός:  Άννα Κοκκίνου

* Τέλη Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθούν και ειδικές παραστάσεις για τα γυμνάσια και λύκεια της Αττικής. Η συγκεκριμένη δράση με τα γυμνάσια και τα λύκεια της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδας πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.