Ο νεαρός δεξιοτέχνης κλαρινετίστας Διονύσης Γραμμένος συναντά ένα από τα καλύτερα γαλλικά κουαρτέτα εγχόρδων, το Quatuor Voce την Τετάρτη 14 Μαΐου 2014 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Τα «ανερχόμενα αστέρια» Διονύσης Γραμμένος και Quatuor Voce θα παρουσιάσουν στο Μέγαρο Μουσικής το δημοφιλέστατο Κουιντέτο Στάντλερ του Μότσαρτ, το «ερωτικό μανιφέστο» του Γιάνατσεκ με τον τίτλο Προσωπικές επιστολές, και το Celebration XVI του διεθνούς έλληνα Θόδωρου Αντωνίου.

Χάρη στο θεσμό των Rising Stars, το ελληνικό όπως και το διεθνές κοινό έχουν την ευκαιρία να ακούν σήμερα τους αυριανούς πρωταγωνιστές της διεθνούς μουσικής σκηνής. Δεκαπέντε μέρες μετά το ρεσιτάλ του Κουαρτέτου Τετρακτύς –μαζί με τον τσελίστα Νικόλα Καβάκο–, την πρόταση του Μεγάρου Μουσικής για τα Rising Stars το 2011-12, ακολουθεί η φετινή πρόταση του Μεγάρου: ο κλαρινετίστας Διονύσης Γραμμένος.

Ακολουθώντας τα ίχνη άλλων ελλήνων Rising Stars, όπως ο Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης, η Στέλλα Ντουφεξή, ο Σπύρος Μουρίκης, ο Χριστόφορος Μιρόσνικοφ, η Έλενα Παπανδρέου και το Κουαρτέτο Εγχόρδων Τετρακτύς, ο Διονύσης Γραμμένος προτάθηκε από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για τις συναυλίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κέντρων Συμφωνικής Μουσικής (ECHO), κατά την καλλιτεχνική περίοδο 2013-2014.

Eδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, ο ECHO επιλέγει ανερχόμενους καλλιτέχνες με εξαίρετες επιδόσεις, στο πλαίσιο του Προγράμματος Rising Stars, με στόχο να φέρει σε επαφή νέους μουσικούς με καινούργια ακροατήρια διεθνώς και να τους δώσει την ευκαιρία να παρουσιάσουν στις μεγαλύτερες αίθουσες της Ευρώπης έργα της δικής τους επιλογής.

Στον ECHO ανήκει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και η παρισινή Cité de la Musique, η οποία προτείνει για τη Σειρά Rising Stars το Quatuor Voce [Koυαρτέτο Βότσε], ένα κουαρτέτο εγχόρδων από τη Γαλλία που έχει δώσει άριστα δείγματα της τέχνης του σε όλο τον κόσμο, τα τελευταία χρόνια.

Η σειρά Rising Stars υποστηρίζεται από το Πρόγραμμα Πολιτισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο νεαρός κλαρινετίστας Διονύσης Γραμμένος κατέπληξε το διεθνές κοινό το 2008 αποσπώντας, στα 18 του μόλις χρόνια, το Grand Prix της Eurovision καθώς και τον τίτλο του Νέου Ευρωπαίου Καλλιτέχνη της Χρονιάς. Έξι χρόνια μετά, απόφοιτος πλέον του Ωδείου Αθηνών και υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση, έχει ήδη ολοκληρώσει τις σπουδές του στη Μουσική Σχολή «Φραντς Λιστ» της Βαϊμάρης, όπου μελετά τώρα διεύθυνση ορχήστρας. Στον κατάλογο των διακρίσεών του περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το διεθνές βραβείο «Λεονάρντο ντα Βίντσι» και το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών. Ο μαέστρος Σερ Ρότζερ Νόρρινγκτον έχει αναγνωρίσει την τεχνική του υπεροχή και τη μουσική του δεινότητα, ο Θόδωρος Αντωνίου τον θεωρεί «φαινόμενο στη μουσική, εντυπωσιακά ταλαντούχο και προικισμένο με εξαιρετική μουσικότητα», ενώ πολλοί μαέστροι και σολίστ από όλο τον κόσμο παραδέχονται τη μουσική ευφυΐα και δεξιοτεχνία του.

Παρά τα 22 χρόνια του, ο πολυβραβευμένος Διονύσης Γραμμένος έχει ήδη εμφανιστεί ως σολίστ με γνωστά ορχηστρικά σύνολα από την Ελλάδα και το εξωτερικό υπό τη διεύθυνση καταξιωμένων αρχιμουσικών σε φημισμένες συμφωνικές αίθουσες της Βιέννης, της Μαδρίτης, του Παρισιού, της Αγίας Πετρούπολης, του Λονδίνου, της Γιοκοχάμα και άλλων πόλεων. Επίσης, σε ηλικία 21 ετών έκανε το ντεμπούτο του ως μαέστρος με την Ορχήστρα Δωματίου της Βιέννης. Συνεργάζεται ακόμη με σχήματα μουσικής δωματίου, όπως η Φιλαρμόνια του Βερολίνου και το Κουαρτέτο Μότσαρτ του Ζάλτσμπουργκ. Τακτικοί συνεργάτες του σε συναυλίες μουσικής δωματίου είναι οι Αντριάνοφ, Γκούτμαν, Γκερριέ, Μάρσεφ και Λενάρτς. Πρόσφατα κλήθηκε να ηχογραφήσει τα κοντσέρτα για κλαρινέτο των Νήλσεν και Σπορ με τη Συμφωνική της Ραδιοφωνίας της Βιέννης (δισκογραφικό ντεμπούτο). Ο Διονύσης Γραμμένος έχει επίσης ιδιαίτερη κλίση στα μαθηματικά. Για τις υψηλές επιδόσεις του έχει τιμηθεί με το βραβείο «Θαλής» της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Εδώ και τέσσερα χρόνια είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Καλλιτεχνικού Φεστιβάλ της Κέρκυρας, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε.

Το Quatuor Voce, που συνιστά πρόταση της Cité de la Musique στο Παρίσι, απαρτίζεται από τη Σαρά Νταγιάν (βιολί Ι), τη Σεσίλ Ρουμπέν (βιολί ΙΙ), τον Γκιγιώμ Μπεκέρ (βιόλα) και την Λύντια Σέλλυ (βιολοντσέλο). Στη δεκαετή πορεία του έχει αποσπάσει σημαντικά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς (Γενεύη, Κρεμόνα, Βιέννη, Μπορντώ, Γκρατς, Λονδίνο κ.ά.) και έχει δώσει συναυλίες σε όλο τον κόσμο συνεργαζόμενο με διακεκριμένους καλλιτέχνες, όπως ο Γιούρι Μπασμέτ, ο Γκάρυ Χόφμαν, η Νομπούκο Ιμάι και άλλοι, προωθώντας αντιπροσωπευτικά έργα του ρεπερτορίου για κουαρτέτο εγχόρδων υπό την καθοδήγηση διεθνώς αναγνωρισμένων εκπροσώπων του είδους (Κουαρτέτο Υζαΰ, Γκύντερ Πίχλερ, Έμπερχαρντ Φελτς). Το Κουαρτέτο Voce ασχολείται επίσης με το σύγχρονο ρεπερτόριο και τη ζωντανή μουσική συνοδεία ταινιών του βωβού κινηματογράφου. Συμπράττει συχνά με τραγουδιστές και συμμετέχει σε projects μουσικολογικού, μουσικοπαιδαγωγικού και χορογραφικού περιεχομένου. Η πρώτη δισκογραφική κατάθεση των μελών του με συνθέσεις Σούμπερτ κέρδισε τους επαίνους του ειδικού Τύπου, ο οποίος έγραψε ενθουσιώδη σχόλια για την ξεχωριστή ιδιοσυγκρασία τους, τον υπέροχο τόνο τους, την ομοιογένεια του ήχου τους, καθώς και για τη λεπτότητα και ακρίβεια των ερμηνειών τους. Επιπλέον, το Quatuor Voce χαίρει της υποστήριξης εκπαιδευτικών, καλλιτεχνικών και τραπεζικών ιδρυμάτων διαφόρων χωρών. Η Σαρά Νταγιάν παίζει με βιολί «Στέφανο Σκαραμπέλλα» του 1888 και η Λύντια Σέλλυ με τσέλο «Φεντ» του 1830, ενώ οι Σεσίλ Ρουμπέν και Γκιγιώμ Μπεκέρ χρησιμοποιούν αντιστοίχως βιολί και βιόλα που κατασκευάστηκαν ειδικά γι’ αυτούς από διάσημους οργανοποιούς της εποχής μας.