Η έκθεση Differ3nt, που θα εγκαινιαστεί στις 23 Ιανουαρίου 2016 στο Booze :BaseGALLERY, αποτελεί τη κοινή παρουσίαση του έργου 3 νέων καλλιτεχνών. Τη βλέπουμε σαν μία συνάντηση στον ίδιο χώρο 3 ανθρώπων με διαφορετικές μεταξύ τους καλλιτεχνικές αποσκευές, διαφορετικά εικαστικά μέσα και λεξιλόγια.

Η Γεωργία Γκορίτσα είναι ζωγράφος και με τα πορτραίτα που παρουσιάζει σε αυτή την ενότητα επιχειρεί την αποδόμηση της καθιερωμένης πραγματικότητας και την ανάδειξη μίας νέας μέσα από μία αναλυτική ματιά επάνω στις φόρμες του κόσμου που μας περιβάλλει.

Η Μαρία Γλεζέλη ακολουθώντας μία αντίθετη, συνθετική πορεία συμπυκνώνει τη γραφή της επάνω στα γλυπτικά σύνολα που μας παρουσιάζει. Ασχολείται με το κόσμημα επαγγελματικά και χρησιμοποιεί τις τεχνικές δεξιότητες της κασμηματοποιίας και τον πλούτο των υλικών της για να προσεγγίσει την έννοια της θηλυκότητας διαχρονικά.

Ο Άγγελος Καλογερίας, τέλος, είναι ζωγράφος της αφαίρεσης και παρουσιάζει σχέδια και άλλα έργα που γεννήθηκαν σε μία προσπάθεια αναζήτησης και μεταφοράς των πλαστικών συμβάσεων που χρησιμοποιεί η ζωγραφική του χρωματικού πεδίου από μεγάλους ιστορικούς πίνακες στο χαρτί μικρών διαστάσεων.

Η έκθεση αυτή έχει για εμάς την δομή ενός πειράματος. Φέρνουμε σε επαφή διαφορετικές εικαστικές προσεγγίσεις και επιχειρούμε έναν διάλογο μιας και πιστεύουμε ότι τελικά όλοι ενδιαφερόμαστε για κοινά πράγματα.

 

Άγγελος Καλογερίας

Angelos Kalogerias

Τα έργα που παρουσιάζονται εδώ είναι ασκήσεις επάνω στην αφαίρεση, την αντι-συμμετρικότητα και το χρώμα σαν οριακή συνθήκη. Κύρια σημεία ενδιαφέροντος και εφαλτήρια για τον καλλιτέχνη αποτελούν η ζωγραφική του χρωματικού πεδίου και ευρύτερα η αφηρημένη ζωγραφική της αμερικάνικης εικαστικής σκηνής από το 1950 και εξής. Ακόμη, η αποτύπωση του αφηρημένου χώρου στη βυζαντινή αγιογραφία.

Ο Άγγελος είναι εικαστικός καλλιτέχνης με έδρα την Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με μεταπτυχιακές σπουδές στο University of the Arts London και μέλος του Συνδέσμου Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση.

Γεωργία Γκορίτσα

Georgia Goritsa

Η συλλογή Portrait Partition, που παρουσιάζει η Γεωργία Γκορίτσα, έχει σκοπό να αναδείξει την έννοια του πορτραίτου, χωρίς να επικεντρώνεται στην πιστή απόδοση των χαρακτηριστικών που διαμορφώνουν ένα πρόσωπο. Στόχος είναι να περιγραφεί  μια νέα πραγματικότητα μέσω της αφαίρεσης ,όπου κυρίαρχο στοιχείο είναι η αποδόμηση του πραγματικού και η ανάδειξη της φόρμας.

Ο τρόπος με τον οποίο ζωγραφίζεται η επιφάνεια επιδιώκει να «διαμελίσει» τον κόσμο που ξέρουμε και να αναδείξει μια πραγματικότητα η οποία δεν μπορεί να γίνει διακριτή με την πρώτη ματιά. Κάθε αντικείμενο στον κόσμο μας αποτελείται από ένα σύνολο χρωμάτων και χρωματικών διαβαθμίσεων των οποίων οι πτυχές δεν μπορούν να γίνουν  αντιληπτές, δίχως την συνεχή παρατήρηση και την διαπίστωση ότι «υπάρχει πραγματικότητα πέρα απ’ αυτή που βλέπουμε».

Σε αυτή την ομάδα έργων η απόδοση της «νέας πραγματικότητας» επιτυγχάνεται με την συνεχή αποδόμηση των χρωματικών στοιχείων της φύσης. Διαχωρίζοντας τα κομμάτια που συμβάλλουν στην απόδοση μιας χρωματικής απόχρωσης σε επιμέρους χρωματικά σύνολα, αποτελούμενα από στοιχεία της κάθε απόχρωσης, η πινελιά γίνεται ο φορέας δόμησης της φόρμας. Το σύνολο που προκύπτει έχει σκοπό να αναδείξει τον ρόλο της φόρμας σαν εργαλείο διαμόρφωσης του χώρου και των όγκων, από τους οποίους αποτελείται το ανθρώπινο σώμα και το πρόσωπο.

Η Γεωργία Γκορίτσα είναι Εικαστικός – Απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

 

Μαρία Γλεζέλλη

Maria Glezelli

Εμπνέομαι από τις διάφορες επιφάνειες, τις  υφές, τα σχήματα και τα υλικά. Θέλω τα υλικά μου να δημιουργούν πυκνότητα και όγκο. Η οπτική πολυπλοκότητα με ελκύει. Χρησιμοποιώ υλικά «αταίριαστα» μεταξύ τους προσπαθώντας να δημιουργήσω τάξη απ’ το χάος. Η «γλώσσα» του ρούχου -σύγχρονη και κάποιας άλλης εποχής- με κεντρίζει. Έχοντας αναφορές από διάφορες εποχές θέλω να δημιουργήσω ενδύματα που αναδύουν θηλυκότητα.

Όλα ξεκινούν απ’ το υλικό. Βλέποντας ένα υλικό το πρώτο πράγμα που έρχεται στο νου μου είναι τι θα μπορούσε να δημιουργηθεί με αυτό το υλικό. Η δεύτερη φάση είναι η εξέλιξη του υλικού. Τέλος, με την κατάλληλη διαδικασία, τα διάφορα υλικά συνδέονται έτσι ώστε να δημιουργήσουν το σύνολο των ενδυμάτων.

Η δουλειά μου είναι πειραματική όσον αφορά το κάθε υλικό. Μέσα από την επεξεργασία τους, μαθαίνω τα όρια του, την αντοχή του και πως το καθένα από αυτά μπορεί να δημιουργήσει τον όγκο που χρειάζομαι κάθε φορά. Το σχέδιο είναι το πρωταρχικό στάδιο του έργου μου. Παρ’ όλα αυτά κάποιες φορές, εκπλήσσομαι για το τι μπορεί να δημιουργήσει το κάθε υλικό. Άλλοτε ευχάριστα και άλλοτε δυσάρεστα, μου θυμίζει τα όρια του και με κάνει να ανακαλύπτω νέους δρόμους και τεχνικές. Στο έργο μου επιλέγω να εξερευνήσω τα όρια του κάθε υλικού και τη σχέση του με το γυναικείο σώμα-ένδυμα.