«Η Μεταρρύθμιση και η Ορθόδοξη Εκκλησία» είναι ο τίτλος της δεύτερης διάλεξης που δίνει στο Μέγαρο ο Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου στις 7 το βράδυ, με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 500 χρόνων από τη Μεταρρύθμιση του Λουθήρου.

Στην ομιλία του, ο κ. Κιτρομηλίδης θα προσεγγίσει τις επιπτώσεις αυτού του κομβικού ιστορικού και θρησκευτικού γεγονότος, το οποίο διέσπασε την Εκκλησία της Δύσεως, στον κόσμο της Ορθόδοξης Ανατολής.

Τη συζήτηση συντονίζει ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Στις δύο διαλέξεις…

… παρουσιάζονται τα θεμελιώδη πνευματικά αιτήματα που έθεσε η θρησκευτική Μεταρρύθμιση με αφετηρία την ανάρτηση στις 31 Οκτωβρίου 1517 στη θύρα του καθεδρικού ναού της Βιτεμβέργης στη Γερμανία των 95 θέσεων με τις οποίες ο μοναχός του Τάγματος των Αυγουστινιανών Μαρτίνος Λούθηρος επέκρινε την πώληση των αφέσεων των αμαρτιών από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Η ενέργεια αυτή έθεσε σε κίνηση διαδικασίες εκκλησιαστικών και θρησκευτικών ζυμώσεων και συγκρούσεων με κοσμοϊστορικές συνέπειες. Τα ζητήματα που ανέκυψαν δεν υπήρξαν μόνο θρησκευτικά. Είχαν συγχρόνως και βαθιές πολιτικές συνέπειες.

Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης, Ph.D. Harvard University

Είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δίδαξε Ιστορία των Πολιτικών Θεωριών από το 1980 έως το 2016. Διετέλεσε διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (2000-2011) και από το 1980 διευθύνει το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών. Διετέλεσε επίσης επισκέπτης καθηγητής στο Harvard University Center for Renaissance Studies Villa I Tatti στη Φλωρεντία, Fernand Braudel Senior Fellow στο European University Institute, Directeur d’Études invité στην École des Hautes Études en Sciences Sociales και Visiting Fellow στα Πανεπιστήμια του Cambridge και της Οξφόρδης. Μεταξύ των βιβλίων του περιλαμβάνονται Νεοελληνικός Διαφωτισμός. Οι πολιτικές και κοινωνικές ιδέες (Αθήνα: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 1996), Ιώσηπος Μοισιόδαξ. Οι συντεταγμένες της βαλκανικής σκέψης τον δέκατο όγδοο αιώνα, δεύτερη  έκδοση (Αθήνα: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 2004), Νεότερη Πολιτική Θεωρία, έκτη έκδοση (Αθήνα: Νομική Βιβλιοθήκη, 2016) και πολλές ξενόγλωσσες εκδόσεις σε κορυφαίους ακαδημαϊκούς εκδοτικούς οίκους.