«Ελευθερία και αυταρχισμός: Τα δεξιά κινήματα σήμερα» είναι ο τίτλος της διάλεξης της Wendy Brown [Γουέντυ Μπράουν], καθηγήτριας Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ (έδρα Class of 1936 First Professor), που φιλοξενείται στο Μέγαρο τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου στις 19:00, στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων «Θεωρία στο Μέγαρο: φιλοσοφία, κριτική, ιστορία» του Megaron Plus. Οι ομιλίες πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Κολεγίου Μπέρκμπεκ (Πανεπιστήμιο Λονδίνου), με τη συμμετοχή διακεκριμένων διανοητών του καιρού μας και εκπροσώπων της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας. Την επιμέλεια έχει ο Κώστας Δουζίνας, καθηγητής και ιδρυτής του Ινστιτούτου.

Τον συντονισμό της συζήτησης έχει αναλάβει η Έλενα Τζελέπη, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Η διάλεξη θα γίνει στην αγγλική γλώσσα με ταυτόχρονη μετάφραση. Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται από τις 17:30.

«Ελευθερία και αυταρχισμός: Τα δεξιά κινήματα σήμερα»

Τι είναι εκείνο που προκάλεσε την καινοφανή μείξη ελευθεριακότητας [libertarian freedom], «λευκού εθνικισμού» και απολυταρχισμού που διαμορφώνεται σήμερα στον ευρωατλαντικό χώρο; Με ποιον τρόπο συνέβαλαν οι τέσσερις δεκαετίες νεοφιλελευθερισμού στη συγκρότηση πλουτοκρατικών πολιτικών καθεστώτων που έχουν τις ρίζες τους στο νεοφαστιστικό λαϊκό συναίσθημα· σε εκείνον ακριβώς τον εφιάλτη που ήθελαν να αποτρέψουν οι αυθεντικοί νεοφιλελεύθεροι διανοούμενοι; Στην ομιλία της η Wendy Brown [Γουέντυ Μπράουν] θα αναπτύξει αυτά τα ερωτήματα αντλώντας από τους Χάγιεκ, Νίτσε και Μαρκούζε και φέρνοντας παραδείγματα από τις πρόσφατες εκλογές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Wendy Brown

Είναι καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ όπου διατηρεί την έδρα Class of 1936 First Professor. Στο διεθνούς φήμης έργο της συνυφαίνει τις ιδέες των Μαρξ, Νίτσε, Βέμπερ, Φρόυντ, θεωρητικών της Σχολής της Φρανκφούρτης, Φουκώ και εκπροσώπων της σύγχρονης ηπειρωτικής φιλοσοφίας για να εξετάσει από μια κριτική σκοπιά ζητήματα εξουσίας και πολιτικών ταυτοτήτων στις σύγχρονες φιλελεύθερες δημοκρατίες. Τα τελευταία χρόνια το έργο της εστιάζει στον νεοφιλελευθερισμό και τους πολιτικούς σχηματισμούς που αυτός δημιουργεί.  Στην ελληνική γλώσσα έχει μεταφραστεί το βιβλίο της «Η καταστροφή του δήμου. Η λαθραία επανάσταση του νεοφιλελευθερισμού» (εκδ. Πατάκη, 2017) καθώς και άρθρα της στους συλλογικούς τόμους «Κράτη και πολίτες: Κοινότητα, ταυτότητα, διαφορετικότητα» (εκδ. Σμίλη, 2016) και «Πού πηγαίνει η δημοκρατία;» (εκδ. Πατάκη, 2013).