Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος τιμούν το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας (CNRS), προσκαλώντας τους πλέον εξέχοντες ερευνητές του καιρού μας να καθοδηγήσουν το κοινό στο συναρπαστικό ταξίδι της γνώσης.

Τον κύκλο των διαλέξεων του 2017 ανοίγει, την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου στις 7 το βράδυ, ένας από τους μεγαλύτερους γάλλους παλαιοντολόγους, ο Michel Brunet [Μισέλ Μπρυνέ], ο οποίος θα μιλήσει στο ακροατήριο για τους μακρινούς μας προγόνους, αλλά και για τον απίστευτο δρόμο των 500.000 γενεών που οδηγεί από τους πρώτους ανθρώπους στον homo sapiens, σε αυτό δηλαδή που είμαστε σήμερα. Η ομιλία του έχει τίτλο «Η προέλευση και η ιστορία του ανθρώπινου γένους: είμαστε όλοι Αφρικανοί» και υπότιτλο τη φράση «Αυτά που ξέρουμε… αυτά που νομίζουμε ότι ξέρουμε και… αυτά που αγνοούμε.»

Toν Michel Brunet θα παρουσιάσει στο κοινό η Αλεξάνδρα Ζαμπετάκη, ομότιμη καθηγήτρια Μικροπαλαιοντολογίας-Στρωματογραφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Ο πολυβραβευμένος πανεπιστημιακός δάσκαλος και ακαδημαϊκός θα επιχειρήσει, μέσα από τη διάλεξή του, να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα: «Από πού προέρχονται οι πρώτοι άνθρωποι; Με τι έμοιαζαν; Γιατί αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Αφρική, ενώ είχαν ήδη ζήσει περισσότερα από 5 εκατομμύρια χρόνια εκεί; Οι χιμπατζήδες και οι άνθρωποι, που κατάγονται αμφότεροι από έναν κοινό αρχέγονο πληθυσμό, σε ποιο χρονικό σημείο διαχωρίστηκαν οριστικά;».

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5:30 μ.μ.

Ο Michel Brunet είναι ομότιμος καθηγητής στην έδρα Παλαιοανθρωπολογίας του Collège de France και αναπληρωτής καθηγητής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Πουατιέ, ενώ διετέλεσε επίσης διευθυντής της μικτής ερευνητικής μονάδας Γεωβιολογίας, Βιοχρονολογίας και Παλαιοντολογίας του CNRS από το 2000 έως το 2007.

Αυτοχαρακτηριζόμενος ως νομάς και «οστεοθήρας», έχει διασχίσει τον κόσμο αναζητώντας τους πρόγονους μας και έχει κάνει δύο από τις μεγαλύτερες ανθρωπολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων δεκαετιών σχετικά με την προέλευση του ανθρώπου: αφενός, των πρώτων αυστραλοπιθήκων στο Τσαντ (Australopithecus bahrelghazali Brunet & al.1996), δυτικά της πεδιάδας Ριφτ, των αρχαιότερων γνωστών μέχρι σήμερα Ανθρωπίδων της αφρικανικής ηπείρου (Sahelanthropus tchadensis Brunet & al. 2002, ο επονομαζόμενος «Toumaï») και αφετέρου, την ανακάλυψη άνω των 500 τοποθεσιών με απολιθωμένα σπονδυλωτά της μειόκαινου, πλειόκαινου και τεταρτογενούς περιόδου, επίσης στο Τσαντ. Το σύνολο αυτών των σημαντικών επιτευγμάτων του στην Κεντρική Αφρική οδηγεί την επιστημονική κοινότητα στη δραστική αναθεώρηση των αντιλήψεών της αναφορικά με την προέλευση και τις πρώτες φάσεις της ιστορίας του ανθρώπινου είδους.

Το τελευταίο σύγγραμμα του Μichel Brunet με τίτλο « Nous sommes tous des africains: À la recherche du premier homme » («Είμαστε όλοι Αφρικανοί: αναζητώντας τον πρώτο άνθρωπο») εκδόθηκε το 2016.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω διαδικτύου και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου Μουσικής http://www.megaron.gr

Στα γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση