Η εικαστικός Δανάη Στράτου θα παρουσιάσει στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη το νέο της έργο, την εικαστική εγκατάσταση με τίτλο

It’s time to open the Black Boxes!” από τις 19 Απριλίου έως τις 19 Μαΐου 2012.

Σε αυτήν την περίοδο των πολλαπλών κρίσεων, στόχος του έργου είναι να ενεργοποιήσει έναν διάλογο που θα μας παρακινήσει να αντιδράσουμε συλλογικά στην ακινησία που μας «παγώνει». Ανοίγοντας τα «Μαύρα Κουτιά» ρίχνουμε συμβολικό φως στις λέξεις που αντανακλούν αυτό που σήμερα κινδυνεύουμε να χάσουμε και θέλουμε να διασώσουμε ή εκείνο που μας απειλεί.

Μέσα από την έκθεση δίνεται η δυνατότητα στον θεατή να συμμετέχει  ενεργά. Με παρακίνηση της εικαστικού Δανάης Στράτου το κοινό είχε τη δυνατότητα, μέσα από ένα ειδικά διαμορφωμένο blog, να συμμετέχει δραστικά στην εξέλιξη του έργου, προσφέροντας μία λέξη και εκφράζοντας συμβολικά τον δικό του τρόπο σκέψης και αντίδρασης. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη, καθώς ξεπέρασε τις 1000 υποβολές λέξεων.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, το 10% από τα έσοδα θα δοθεί σε επιλεγμένους από τον αγοραστή μη κερδοσκοπικούς φορείς που δραστηριοποιούνται σε έναν από τους δύο παρακάτω τομείς; α) ο ένας υπέρ των ευάλωτων ομάδων πολιτών της Αθήνας β) ο άλλος σχετικά με την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση σε θέματα γύρω από την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον. Πρόκειται για μια κίνηση συντονισμένης, συλλογικής και συμβολικής προσφοράς.

www.gcr.gr
www.klimaka.org.gr/newsite/KoinApok/Astegoi/Astegoi1.htm
www.organizationearth.org
www.ecoweek.org

Θερμές ευχαριστίες στους συγγραφείς των κειμένων του καταλόγου, Γιάνη Βαρουφάκη και Σωζήτα Γκουντούνα.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα Δανάης Στράτου:

Η Δανάη Στράτου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Καλές Τέχνες με ειδίκευση στη Γλυπτική στο Central St. Martins College of Art and Design του Λονδίνου (1983-1988). Από το 2007 διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΜΕΤ) στην Αθήνα.

Εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 48η Biennale της Βενετίας (1999), ενώ συμμετείχε στο κυρίως πρόγραμμα διεθνών διοργανώσεων όπως: 1η Biennale της Βαλένθια (2001), Ισπανία, BIDA 2005, Bienal International del Deporte en el Arte (2005), Σεβίλλη, Ισπανία, 5η Διεθνής Biennale Σύγχρονης Τέχνης Gyumri (2006), Αρμενία και 1η Μπιενάλε της Θεσσαλονίκης (2007). Και πιο πρόσφατα στην Κων/πολη – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2010 – Lives and Works in Istanbul, Τουρκία (2010) και στο Διεθνές Φεστιβάλ της Αδελαϊδας – RESTLESS – Adelaide International 2012, Αυστραλία (2012).

Δημιουργεί μεγάλης κλίμακας εικαστικές εγκαταστάσεις και περιβάλλοντα τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους. Στη δουλειά της την απασχολούν θέματα που σχετίζονται με τη φύση και το περιβάλλον και τη θέση του ανθρώπου μέσα σε αυτά.

Το 2010 ίδρυσε τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Vital Space. Το Vital Space είναι μια καλλιτεχνική / διεπιστημονική πλατφόρμα που δραστηριοποιείται διεθνώς με σκοπό να προσεγγίσει τα ζωτικά ζητήματα της εποχής μας και να προβάλλει στο ευρύτερο κοινό την καλλιτεχνική οπτική.

Ως ένα από τα τρία μέλη της ομάδας D.A.ST. arteam δημιούργησαν το Desert Breath ένα από τα μεγαλύτερα έργα της Land Art στον πλανήτη, που καλύπτει 100.000 m3, στην Αιγυπτιακή Σαχάρα κοντά στην Ερυθρά Θάλασσα, Αίγυπτος (1997).

Τελευταίες της ατομικές εκθέσεις και συμμετοχές συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

• Ατομική έκθεση στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Σύδνευ – SCA Galleries, Αυστραλία (2012).
• Συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ της Αδελαΐδας. RESTLESS – Adelaide International 2012, Αυστραλία (2012).
• Ατομική παρουσίαση του έργου The River of Life, στο Λουτρό των Αέρηδων. Ωργάνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Αθήνα, (2011).
• Ατομική έκθεση όπου παρουσίασε την έγκατάσταση ICESONGS στον εκθεσιακό χώρο La Verriere (Fondation D’ Enterprise Hermes), Βρυξέλλες, (2010).
• Παρουσίαση του έργου Vital Space – Istanbul στο Tophane στην Κων/πολη στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2010.
• Δεσμοί Ύλης, MOCA – Σανγκάη, Κίνα (2008).
• Bare Life, Museum on the Seam, Ισραήλ (2007).
• Τόποι, Μουσείο Μπενάκη Benaki Museum, Αθήνα, (2007).

Στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάστηκαν σε ατομική έκθεση οι φωτογραφικές εγκαταστάσεις της με τίτλο See Through (2005) και CUT – 7 διαχωριστικές γραμμές (2007)

Επίσης συμμετείχε σε διάφορες διεθνείς εκθέσεις που έχει οργανώσει το ΕΜΣΤ (Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης):
Στην έκθεση Διαπολιτισμοί στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας της Αθήνας συμμετείχε με το έργο The River of Life, Αθήνα (2004)

Στις έκθεσεις Διεμπειρείες (Πεκίνο, 2008) στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας του Πεκίνου παρουσίασε και Τέχνης Πολιτική  (Αθήνα, 2011) με το έργο CUT – 7 διαχωριστικές γραμμές.

Έργα της υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Γαλλία, στην Μεγάλη Βρετανία, στην Αίγυπτο.