Η εγκατάσταση Collecting the City που εγκαινιάζεται στους χώρους του Beton7, αντλεί τις αφορμές της από το πλούσιο υλικό της αρχαιολογίας

μιας σύγχρονης πόλης. Σε πρώτη ανάγνωση το έργο μοιάζει με εικαστική “μπαγκατέλα” της καθημερινότητας, όπου πρωταγωνιστεί ένα αστικό μεταφορικό μέσο, το τραμ. Δημιουργοί της εναλλακτικής στρωματογραφίας, η Maria και η Natalia Petschatnikov, συλλέγουν ίχνη από τον αστικό περίγυρο προκαλώντας εικαστικούς διαλόγους ανάμεσα στην Αθήνα και το Βερολίνο, όπου ζουν και εργάζονται. Οι δίδυμες καλλιτέχνιδες, γεννημένες στην Αγία Πετρούπολη, έχουν διαμορφώσει ένα κοινό ύφος που προκύπτει από πολύ ενδιαφέρουσες, συγγενείς, συνομιλίες.

Η εγκατάσταση συνδυάζει εικόνες από τη γερμανική πρωτεύουσα και διακριτικά χαρακτηριστικά του αθηναϊκού τοπίου, με τα οποία δημιουργείται ένα “εργοτάξιο”, στα όρια εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Στις “υπό κατασκευή” αίθουσες, φερτά υλικά, άμμος, πέτρα, μέταλλο και χειροποίητα αντικείμενα πλαισιώνουν δύο ιλουζιονιστικά ασπρόμαυρα τραμ, μεγάλων διαστάσεων, φτιαγμένα από τούλι. Τα καλώδια  των συρμών τους διασταυρώνονται στην οροφή της αίθουσας, προσθέτοντας τις τελευταίες νότες στην ενορχήστρωση μιας πρωτότυπης χορογραφίας.

Στα μεγάλα παράθυρα των βαγονιών καθρεφτίζονται οι πόλεις και η ζωή τους ενώ, ταυτόχρονα, λειτουργούν και ως αυτο-αναφορικός καθρέφτης, καθώς οι ακριανοί συρμοί είναι πανομοιότυποι.

Το έργο συνοδεύεται από δίπτυχα, μικρές ελαιογραφίες σε διαφανές χαρτί. Στο λευκό και το μαύρο των τραμ με τις οργανικές όσο και γεωμετρικές φόρμες, αντιπαρατίθενται οι έγχρωμες ρεαλιστικές απεικονίσεις της μινιατούρας. Οι αρχετυπικές πηγές τους είναι τριών λογιών: σύγχρονα φωτογραφικά στιγμιότυπα, αρχειακές αποτυπώσεις παλαιών συρμών, καθώς και κάδρα στο μπλε του ουρανού, διακοπτόμενα από τις ντελικάτες γραμμές των καλωδίων.

Το τραμ, κύριο μέσο μαζικής συγκοινωνίας στη διάρκεια του 19ου αιώνα, εξαφανίστηκε από τους δρόμους των πόλεων περί τα μέσα του 20ού, για να κάνει θριαμβευτικά την επανεμφάνισή του στις μέρες μας ακολουθώντας τις επιταγές του σύγχρονου χωροταξικού σχεδιασμού και της οικολογίας.

Το Collecting the City βάζει τον επισκέπτη σε μια αποκαλυπτική τροχιά, προτείνοντας μια διαφορετική περιήγηση στους δρόμους του άστεως.

Επιμέλεια: Χάρις Χατζηνικολάου, ιστορικός τέχνης