Τελευταία πόλη- σταθµός του Caravan Project, ύστερα από πέντε χρόνια οδοιπορικού θα είναι η Αθήνα, και πιο συγκεκριμένα η περιοχή του Μεταξουργείου.

Το Caravan Project, ξεκίνησε ως ένα οδοιπορικό ερευνητών, καλλιτεχνών και κινηµατογραφιστών στην Ελλάδα με την αποκλειστική υποστήριξη του Ιδρύµατος Σταύρος Νιάρχος. Με όχηµα το ντοκιµαντέρ, την φωτογραφία και την αφήγηση έφερε στο φως ξεχωριστές ανθρώπινες ιστορίες, που µπορούν να εµπνεύσουν και να συγκινήσουν αναδεικνύοντας µια εµψυχωτική πλευρά της χώρας.

Από τον Οκτώβριο του 2014, το Caravan Project συνεχίζει τη δραστηριότητά του σταθµεύοντας σε 6 ελληνικές πόλεις µε δύο µογγολικές βιοκλιµατικές σκηνές (yurt), όπου ο ντόπιος πληθυσµός προσκαλείται να  συµµετάσχει ενεργά  σε µια σειρά πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων.

Όλες οι δράσεις του Caravan Project παρέχονται αφιλοκερδώς στο κοινό και περιλαµβάνουν:

• εκπαιδευτικά προγράµµατα και εργαστήρια για µαθητές

πολυµεσική έκθεση µε υλικό από το οδοιπορικό του Caravan Project

• σεµινάρια δηµιουργικής  αφήγησης και καταγραφής ιστοριών για ενήλικες

• προβολές ντοκιµαντέρ

• κοινοτικές δράσεις για ευπαθείς οµάδες

• συναυλίες και καλλιτεχνικά δρώµενα

 

Ήδη το Caravan Project ολοκλήρωσε τις δράσεις του σε Μυτιλήνη, Ηράκλειο, Ρέθυµνο, Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη σε συνεργασία µε Δήµους και τοπικούς φορείς, εκπαιδευτικές δοµές και εξέχοντες πολιτιστικούς οργανισµούς. Αξίζει να σας µεταφέρουµε ενδεικτικά ότι µέχρι και σήµερα:

• 6.300 άτοµα έχουν επισκεφθεί την πολυµεσική µας έκθεση

• 4.000 µαθητές σχολείων έχουν συµµετάσχει στα εκπαιδευτικά µας προγράµµατα

• 3.500 άτοµα έχουν παρακολουθήσει προβολές των ντοκιµαντέρ µας

• 1000 άτοµα έχουν συµµετάσχει στις κοινοτικές µας δράσεις

• 2.000 άτοµα έχουν παρακολουθήσει πάνω από 10 µουσικές εκδηλώσεις και θεατρικές παραστάσεις στις εγκαταστάσεις του Caravan Project

• 6.395 άτοµα έχουν κάνει Like στην σελίδα µας στο facebook

• διεθνή, πανελλαδικά και τοπικά µέσα έχουν κάνει εκτεταµένες αναφορές και αφιερώµατα στη δράση µας 

 

To Caravan Project στο Μεταξουργείο

→ Πολυμεσικά Εργαστήρια: Ντοκιμαντέρ – Φωτογραφία – Ήχος»

Με κοινό εφαλτήριο την αφήγηση στα τρία εργαστήρια, που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της δράσης του Caravan Project στο Μεταξουργείο, οι συμμετέχοντες θα ιχνηλατήσουν πτυχές του δημόσιου χώρου, ανθρώπινους χαρακτήρες, ανείπωτες ιστορίες, αχαρτογράφητα σημεία και τόπους, ασυνέχειες και μεταβάσεις.

Κοινός στόχος των εργαστηρίων είναι να συνδιαμορφωθούν και να μεταφερθούν σε μια ψηφιακή πλατφόρμα πολυμεσικές αφηγήσεις που αντιβαίνουν στις κυρίαρχες και δημιουργούν έναν αλλοτινό τόπο συλλογικής αυτοέκφρασης και εκπροσώπησης για τους κατοίκους του Μεταξουργείου. 

Πιο συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν τα ακόλουθα εργαστήρια:

◊ Εργαστήρι Ντοκιμαντέρ και Αφήγησης / Χρήστος Καρακέπελης & Στρατής Βογιατζής

Kυριακή 16/10/2016, ώρες: 12:00 – 16:00 & 18:00 – 21:00

Το πρόσωπο σαν ζωντανός καθρέφτης του αστικού τοπίου! Πορτραίτα σε κίνηση ελικοειδή, φυγόκεντρη ή κεντρομόλο, σμιλεμένα κινηματογραφικά  αντανακλούν την αύρα  της γειτονιάς  στην οποία ζουν, το Μεταξουργείο. Κινηματογραφημένα από τους ανθρώπους της γειτονιάς,  γνώστες και μη της κινηματογραφικής γλώσσας , γεννούν ένα βλέμμα σύγχρονο πάνω στο οικείο και το αλλότριο. Πώς βγαίνει κανείς εκεί έξω αναζητά, συνδέεται και μετά δίνει μορφή σε αυτό το περιεχόμενο που συλλέγει;  Πώς η κινηματογράφηση ή η φωτογράφιση είναι πρώτα από όλα μια ενσώματη αισθαντική εμπειρία σε φυσικό χώρο, μια απόπειρα σύνδεσης με τον κόσμο; Μια κινηματογραφική  περιπέτεια  ενδοσκόπησης,  μέσα από την ανάγκη συνάντησης με τον  άλλον. Σκοπός του εργαστηρίου είναι να δημιουργηθούν μικρά ντοκιμαντέρ, φωτογραφικές συνθέσεις, αποσπασματικές αφηγήσεις από ανθρώπους, χαρακτήρες και χώρους της περιοχής του Μεταξουργείου.

◊ Εργαστήρι Tοπογραφίες: Αφήγηση-Φωτογραφία-Αρχείο /

Αλεξάνδρα Σαλίμπα & Γιάννης Κωσταρής

Δευτέρα 17  & Τρίτη 18 Οκτωβρίου, ώρες 17:00 – 21:00

Τόποι είναι οι άνθρωποι, και άνθρωποι είναι οι τόποι. Κάθε τόπος είναι όλοι οι άνθρωποι που πέρασαν και θα περάσουν από αυτόν, το παρελθόν και το παρόν αξεχώριστα.

Στο εργαστήριο Tοπογραφίες: Αφήγηση-Φωτογραφία-Αρχείο, θα προσκαλέσουμε ανθρώπους από το Μεταξουργείο να ξεκουβαριάσουν τις μνήμες τους και μέσα από τα θραύσματα των αφηγήσεων τους, τις αναμνηστικές τους φωτογραφίες, τις σιωπές και τα βλέμματα τους, τις σχέσεις τους με τους χώρους που κατοικούν και τους χώρους που τους περιβάλλουν, θα συλλέξουμε προσωπικές ‘τοπογραφίες’ για την περιοχή του Μεταξουργείου.

Θεματικές εργαστηρίου: φωτογραφία και αφήγηση, δημιουργική επανάγνωση φωτογραφιών αρχείου, προφορικές αφηγήσεις – συνεντεύξεις, επεξεργασία υλικού – αφηγηματικές συνθέσεις.

◊ Ηχοϊστορίες από το Μεταξουργείο / Γιώργος Σαμαντάς και Ντάνα Παπαχρήστου / Akoo-0

Τετάρτη 19/10/2016, ώρες 18:00 – 21:00

Πώς ο ήχος διαμεσολαβεί στη σχέση μας με το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον μίας περιοχής;  Ποια είναι η σχέση της ηχογράφησης με το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον, τις μνήμες αλλά και τις προσδοκίες μας;   Και πώς, με εργαλείο τον ήχο, μπορούμε να αναπτύξουμε αλλά και να αφηγηθούμε αυτή τη σχέση; Μέσα από ένα εργαστήριο ακρόασης, ηχογράφησης πεδίου και επεξεργασίας ήχου θα περιηγηθούμε στη γειτονιά του Μεταξουργείου. Θα χαράξουμε τις δικές μας διαδρομές, θα αναζητήσουμε ψιθύρους και τραγούδια, θορύβους και σιωπές,  και θα συνθέσουμε τη δική μας ηχητική ιστορία.

◊ Μοντάζ / Ιωάννα Πογιατζή

Πέμπτη 20/10/2016, ώρες 18:00 – 21:00

Τα εργαστήρια απευθύνονται κατά βάση σε κατοίκους και φίλους της περιοχής ενώ το κάλεσμα απευθύνεται και σε δημιουργούς από τον τομέα των οπτικοακουστικών τεχνών, που επιθυμούν να μετέχουν ενεργά και να συνδράμουν δημιουργικά στην συλλογή και την καταγραφή υλικού. Τα εργαστήρια έχουν εντατικό χαρακτήρα, οι παρακολουθήσεις είναι υποχρεωτικές και κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να συμμετέχει σε ένα από τα τρία εργαστήρια. H συμμετοχή στα εργαστήρια είναι ελεύθερη, χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Οι αιτήσεις συμμετοχής γίνονται μέσω της ιστοσελίδας του Caravan Project

Έρευνα Πεδίου – Επεξεργασία & Σύνθεση: 17 – 28/10/2016

Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

*****

 

Μάθετε περισσότερα για τη δράση του Caravan Project: www.caravanproject.org 

Ακολουθήστε το Caravan Project:

facebook.com/caravanproject.org

twitter.com/caravanproject_

instagram.com/caravanproject 

Παρακολουθήστε τα video του: vimeo.com/caravanproject & youtube.com/user/AnotherWorldIsHere

To Caravan Project ξεκίνησε το 2011 από μια ομάδα νέων καλλιτεχνών και πραγματοποίησε ένα μεγάλο οδοιπορικό, με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, οργώνοντας την Ελλάδα και κυρίως απομακρυσμένες περιοχές της και συλλέγοντας ανείπωτες και αθέατες ιστορίες με τη μορφή ντοκιμαντέρ και φωτογραφικών λευκωμάτων. Τα ντοκιμαντέρ του (12 μεσαίου μήκους και πάνω από 20 μικρο-ιστορίες) βραβεύτηκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό και συνεχίζουν να λαμβάνουν διακρίσεις σε διεθνή Φεστιβάλ.

Το Caravan Project παρεμβαίνει με την εγκατάσταση του στη πλατεία Αυδή τον Οκτώβρη δημιουργώντας ένα νέο θύλακα ώσμωσης και καταγραφής των αποσπασματικών αφηγήσεων της περιοχής. Με όχημα την αφήγηση μαζί με κατοίκους και φίλους της γειτονιάς του Μεταξουργείου, ιχνηλατούμε πτυχές του δημόσιου χώρου, ανθρώπινους χαρακτήρες, ασυνέχειες και μεταβάσεις. Στόχος μας είναι μέσα από μια σειρά εργαστηρίων (ντοκιμαντέρ – ήχος – αρχείο), κοινοτικών δράσεων και συναντήσεων να συνδιαμορφώσουμε και να μεταφέρουμε σε μια ψηφιακή πλατφόρμα νέες γεωγραφίες – αφηγήσεις που αντιβαίνουν στις κυρίαρχες και δημιουργούν έναν αλλοτινό τόπο συλλογικής αυτοέκφρασης και εκπροσώπησης. 

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΔΩΡΗΤΗΣ 

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (www.SNF.org) είναι ένας από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Το Ίδρυμα ενισχύει με δωρεές οργανισμούς που επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση και αναμένεται να επιφέρουν αισθητές, διαχρονικές και θετικές κοινωνικές επιρροές . Επίσης, το Ίδρυμα στηρίζει ενεργά προγράμματα που συμβάλλουν στην σύμπραξη φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.



Διαβάστε επίσης: Caravan Project: Να υπερασπιστούμε τις ιστορίες