Το cact-e-studio, μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα με αντικείμενο την κριτική προσέγγιση και προβολή της σύγχρονης ελληνικής εικαστικής παραγωγής,

παρουσιάζει το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στον διαδικτυακό του τόπο www.cact.gr/cact_e_studio, μετά από τρίμηνη δοκιμαστική λειτουργία. 

Στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι να εντοπίσει και να αξιολογήσει ό,τι σημαντικό συμβαίνει στη χώρα προτείνοντας τους καλλιτέχνες και τις δουλειές που ξεχωρίζουν. Η παρουσίαση δεν έχει χαρακτήρα καταλογογράφησης ή συνολικής καταγραφής αλλά στοχεύει κυρίως στην κριτική αξιολόγηση και τη θεωρητική τεκμηρίωση του καλλιτεχνικού έργου. Μέσα από τα κείμενα των ιστορικών τέχνης-επιμελητών του ΚΜΣΤ γίνεται η κριτική αξιολόγηση της πορείας, της ποικιλομορφίας και των προοπτικών της σύγχρονης ελληνικής τέχνης μέσα στο διεθνές περιβάλλον. Η πρωτοβουλία αυτή, για την οποία τα στελέχη του μουσείου εργάζονται ήδη εδώ και ένα χρόνο, έχει ως στόχο τη διαρκή και πολύπλευρη υποστήριξη των δημιουργών σε μια εποχή περιορισμένων οικονομικών πόρων και ενισχύει την εξωστρέφεια και τη συμμετοχικότητα των δράσεών  του.

Η πρώτη ομάδα καλλιτεχνών υπό παρουσίαση αριθμεί ήδη τους 20 (Νίκος Ασλανίδης, Λουκία Αλαβάνου, Μπάμπης Βενετόπουλος, Λυδία Δαμπασίνα, Μαίρη Ζυγούρη, Χριστίνα Κάλμπαρη, Γιώργος Κατσάγγελος, Κωνσταντίνος Βήτα, Ανδρέας Λόλης, Παναγιώτης Λουκάς, Κάρολιν Μέι, Χρήστος Μποκόρος, Ξενοφών Μπήτσικας, Στράτος Ντόντσης, Μαριάνθη Παπαλεξανδρή-Αλεξανδρη, Αλέκος Πλωμαρίτης, Διαμαντής Σωτηρόπουλος, Πάνος Τσαγκάρης, Στέφανος Τσιβόπουλος, Θανάσης Χονδρός & Αλεξάνδρα Κατσιάνη) , ενώ η πλατφόρμα θα εμπλουτίζεται ανά τρίμηνο, με αντίστοιχη περιοδική ενημέρωση για τα διαδικτυακές εγγραφές.

Όπως αναφέρει η Συραγώ Τσιάρα, επιμελήτρια του cact-e-studio και Διευθύντρια του ΚΣΤΘ «το cact-e-studio είναι συλλογικό εγχείρημα. Σε πρώτη φάση στηρίζεται αποκλειστικά στην εμπειρία των στελεχών του ΚΣΤΘ και του ΚΜΣΤ. Οι επιμελητές προτείνουν ενυπόγραφα και κατόπιν προσωπικής εκτίμησης και αξιολόγησης εκείνους τους καλλιτέχνες, στο έργο των οποίων αποτυπώνονται το εύρος, οι αναζητήσεις και οι κατακτήσεις της σύγχρονης τέχνης στη χώρα μας». Σε δεύτερη φάση το cact-e-studio θα καλέσει εξωτερικούς επιμελητές να κάνουν τις δικές τους προτάσεις και θα τις ενσωματώσει στην πλατφόρμα, με στόχο η πολυφωνία των προσεγγίσεων να καταστήσει το cact-e-studio ένα πραγματικά ανοιχτό, πολυσυλλεκτικό και διαρκώς εξελισσόμενο αρχείο που θα συλλαμβάνει τον παλμό, τις μετατοπίσεις και τις διαμορφούμενες τάσεις.

Το cact-e-studio φιλοδοξεί να συμβάλει στη διεισδυτικότητα, δικτύωση και προβολή των ελλήνων εικαστικών δημιουργών στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, ν’ αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο μελέτης και έρευνας για τους  επαγγελματίες του χώρου των εικαστικών τεχνών, επιμελητές εκθέσεων στην Ελλάδα και κυρίως στο εξωτερικό, ερευνητές, συλλέκτες, ανθρώπους που δουλεύουν εντός και εκτός ιδρυμάτων, όπως και σε όσους απλώς αγαπούν τη σύγχρονη τέχνη και επιθυμούν να διευρύνουν τις γνώσεις τους γύρω από τις πρόσφατες εξελίξεις.

Σύλληψη, επιμέλεια, συντονισμός: Συραγώ Τσιάρα
Επιλογή καλλιτεχνών, σύνταξη και μετάφραση κειμένων: Δόμνα Γούναρη, Αρετή Λεοπούλου, Θοδωρής Μάρκογλου, Γιάννης Μπόλης,  Άννα Μυκονιάτη, Ειρήνη Παπακωνσταντίνου, Μαρία Τσαντσάνογλου, Συραγώ Τσιάρα
Επιμέλεια, μετάφραση κειμένων: Κλεονίκη ΧριστοφορίδουΣχεδιασμός: NEW MEDIAΔιαχείριση υλικού: Βάγια Κόμνου, Αρετή Λεοπούλου, Θοδωρής Μάρκογλου, Χαρά Τσουβαλά