Η αίθουσα τέχνης «Έκφραση γιάννα γραμματοπούλου», εγκαινιάζει την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010, την έκθεση ζωγραφικής του

Βασίλη Καρακατσάνη με τίτλο «Alcohol». Στην έκθεση «Alcohol» ο Καρακατσάνης αποκρυπτογραφεί συμπεριφορές, συνήθειες και κρυφές σκέψεις ανθρώπων της αστικής τάξης και ιδιαίτερα του κομματιού, που προσδιορίζεται από το life style.

Μας οδηγεί στον κόσμο της νύχτας, όπου η αυτοσυγκράτηση, η αξιοπρέπεια και οι βαρύγδουπες δηλώσεις διαλύονται ανάμεσα στους καπνούς των τσιγάρων και τη δυνατότητα του αλκοόλ να ξεδιπλώνει μόνο την αλήθεια, που οι περισσότεροι κρύβουμε πολύ καλά.

Ο Rogelio Araujo Διευθυντής του Μουσείου Μοντέρνας & Σύγχρονης Τέχνης “Can Prunera” de la Ciudad de Soller στη Μαγιόρκα, σχολιάζει μεταξύ άλλων:

«[…] Στην τελευταία του δουλειά με τίτλο ‘Alcohol’ και με κορμό την παράθεση συγκεκριμένων ποτών, σαν αφορμή για την χαρτογράφηση και στοιχειοθέτηση του σχήματος των ποτηριών, πράγμα που για τους γνώστες και ζώντες ιδιαίτερα την νύχτα είναι η ουσία και η τελετουργία μιας σχέσης ιδιαίτερης και πολλές φορές επώδυνης, δανείζεται στοιχεία από τη γλώσσα της διαφήμισης, της τηλεόρασης και της γιγαντοαφίσας, όπου χωρίς προκαταλήψεις και ηθικοπλαστικές αποχρώσεις σχολιάζει τον ερωτισμό σε μια πρώτη ανάγνωση, πάντα σε αστικό τοπίο, ή καθαρά το σεξ, τις κοινωνικές σχέσεις, το πάθος, την ηθική και γιατί όχι την ακρότητα στην δική μου ανάγνωση.

Η ατομικότητα των πρωταγωνιστών, σε αυτό το φανταστικό μπαρ, είναι επίπλαστη, υποκριτική, μέχρι να φτάσουν στο ζητούμενο, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά η ερωτική πράξη, σαν λύτρωση.

Καθαρότητα με επίθετες χρωματικές επιφάνειες, σαφήνεια και σιγουριά σε αυτό που κάνει, αναγνωρίσιμος γραφικός χαρακτήρας, δημιουργούν έναν σύγχρονο ρεαλισμό, με σημειώσεις ιδιαίτερης αισθητικής.

Ο Βασίλης Καρακατσάνης κατορθώνει να τοποθετεί τους θεατές στην σκηνή και τους ηθοποιούς στην πλατεία. Με υλικό του την στιλπνή ευμάρεια του δυτικού μας πολιτισμού, δημιουργεί καθρέπτες που τομογραφούν, με σκληρότητα την μοναξιά, τα πάθη και την ανεπάρκειά μας. […]»

Ο Βασίλης Καρακατσάνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Από το 1976 έως το 1984 σπούδασε Ζωγραφική, Σκηνογραφία και Τέχνη του Βιβλίου στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας (εργαστήρια του Δ. Μυταρά και Γ. Μαυροίδη) και στη Βαρκελώνη αποσπώντας υποτροφία από το Ελληνικό Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και από την Ισπανική κυβέρνηση.

Με υποτροφία του συμβουλίου της Ευρώπης σπούδασε συντήρηση αρχιτεκτονικών μνημείων στο Centro Europeo της Βενετίας. Έχει παρουσιάσει πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ έργα του βρίσκονται σε δημόσιες συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού.