Ο χώρος πολιτισμού About μας καλεί στην παρουσίαση του βιβλίου της Βάλιας Χριστοπούλου «Κατάλογος Έργων Γιώργου …

Σισιλιάνου» των εκδόσεων Panas Music (Ελληνικές μουσικολογικές εκδόσεις, αρ.12)

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Ιουνίου 2012 στις 20.00 το βράδυ.


Συμμετοχή

Απόστολος Κώστιος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός υπεύθυνος της σειράς // Γιώργος Ζερβός, επίκουρος καθηγητής του Τ.Μ.Σ. του Πανεπιστημίου Αθηνών // Νίκος Μαλιάρας, αναπληρωτής καθηγητής και πρόεδρος του Τ.Μ.Σ. του Πανεπιστημίου Αθηνών // Κώστας Χάρδας, λέκτορας του Τ.Μ.Σ. του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης // Γιώργος Δεμερτζής, βιολί // Ερμής Θεοδωράκης, πιάνο

Ο Γιώργος Δεμερτζής (βιολί) και ο Ερμής Θεοδωράκης (πιάνο) θα ερμηνεύσουν έργα του συνθέτη: Etudes compositionnelles, για πιάνο, έργο 32 (1974) & Σονάτα για βιολί και πιάνο, έργο 45 (1981)

Ο Κατάλογος Έργων Γιώργου Σισιλιάνου είναι η πρώτη έκδοση που καταγράφει τη συνολική μουσική παραγωγή του Γιώργου Σισιλιάνου (1920–2005), ενός από τους σημαντικότερους συνθέτες του ελληνικού μουσικού μοντερνισμού. Ο Σισιλιάνος άρχισε να χρησιμοποιεί μοντερνιστικά ιδιώματα από τα μέσα της δεκαετίας του ’50, ενώ παράλληλα διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην προώθηση τηςσύγχρονης μουσικής στην Ελλάδα συμμετέχοντας ενεργά στην ίδρυση και λειτουργία μουσικών θεσμών.

Σε αυτή την εργασία αναφοράς η μουσικολόγος και ερευνήτρια της ζωής και του έργου του Σισιλιάνου Βάλια Χριστοπούλου καταγράφει τα 75 περίπου έργα που αριθμεί η συνολική μουσική δημιουργία του συνθέτη, βασιζόμενη σε εκτεταμένη αρχειακή έρευνα και σε υλικό που προέκυψε από ιδιωτικές συνομιλίες και καταγεγραμμένες συνεντεύξεις με τον συνθέτη. Πέρα από την καταλογογράφηση των έργων, την αρχειακή καταγραφή των χειρογράφων, τη λεπτομερειακή αναφορά σε πραγματολογικά στοιχεία για κάθε έργο —τίτλος, υπότιτλος, αριθμός έργου, αυτόγραφα, χρονολογία σύνθεσης, apparatus εκτέλεσης, διάρκεια, αφιέρωση, κείμενο, σύνοψη, επεξεργασία, εκδόσεις, δισκογραφήσεις, σχόλια— και την κατάδειξη διασυνδέσεων μεταξύ των έργων, ο Κατάλογος παρουσιάζει επίσης υλικό που αναδεικνύει το ιστορικό, κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο στο οποίο έδρασε ο συνθέτης, μέσα από την ενδελεχή αναφορά στην πρώτη αλλά και σε μεταγενέστερες εκτελέσεις κάθε έργου, την ενδεικτική καταγραφή μουσικοκριτικών σημειωμάτων και, τέλος, μέσα από σημειώματα προγραμμάτων και κείμενα (δημοσιευμένα ή αδημοσίευτα) που έγραψε ο ίδιος ο συνθέτης για την πλειονότητα των έργων .
Ώστε συνολικά ο Κατάλογος μπορεί να διαβαστεί ως βάση δεδομένων, αλλά και ως ένα πλέγμα στοιχείων που αλληλονοηματοδοτούνται και συνθέτουν μια χρονολογική αφήγηση η οποία μαρτυρεί τη συναρπαστική διαδρομή και εξέλιξη της μουσικής γλώσσας, της αισθητικής και της ιδεολογίας του Σισιλιάνου, επισημαίνει τις επιρροές που δέχθηκε και τις επιλογές που έκανε, ενώ παράλληλα αναδεικνύει την σημασία του έργου του συνθέτη ως τεκμηρίου της εποχής του.

 
Βάλια Χριστοπούλου

Η Βάλια Χριστοπούλου είναι διδάκτωρ μουσικολογίας (Πανεπιστήμιο Αθηνών, 2009), πτυχιούχος του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ιδίου πανεπιστημίου. Σπούδασε πιάνο (Εθνικό Ωδείο, δίπλωμα, 1995) και ανώτερα θεωρητικά (Εθνικό Ωδείο, πτυχίο αρμονίας, 1994 και Ωδείο Ατενέουμ, πτυχίο αντίστιξης, 1997). Από το 1996 έως το 1998 εργάστηκε στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη “Λίλιαν Βουδούρη”. Ανέλαβε την επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης “Γιώργος Σισιλιάνος – Ο συνθέτης στην πρωτοπορία της σύγχρονης μουσικής” (Μουσείο Μπενάκη, 2007). Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα και σημειώματα προγραμμάτων. Είναι καθηγήτρια στο Μουσικό Σχολείο της Παλλήνης.