Η Athens Biennale 3 παρουσιάζει το πρόγραμμα των επόμενων δράσεών και εκδηλώσεών της που για τη χρονική περίοδο από τις …

23 μέχρι τις 27 Νοεμβρίου διαμορφώνεται ως εξής: 
   

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ      
 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΞΕΝΑΓΗΣΕΩΝ

Διπλάρειος Σχολή:
Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, 18:00
Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, 16:30, 19:30
Σάββατο 26 και Κυριακή 27 Νοεμβρίου, 13:00, 15:00, 17:00, 19:00

Πάρκο Ελευθερίας: Κέντρο Τεχνών
Κάθε Σάββατο και Κυριακή θα παρευρίσκεται ξεναγός που θα παρέχει πληροφορίες στο κοινό από τις 17:00 έως τις 20:00
   
 

MONODROME DEBATE

Ομιλία: Ο Κωστής Σταφυλάκης συνομιλεί με τον Θάνο Λίποβατς, «Ο πολιτικός μεσσιανισμός από τον μεσοπόλεμο μέχρι σήμερα»

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, 18:00-19:30
Αίθουσα εκδηλώσεων Διπλαρείου Σχολής

Ένα φάντασμα στοιχειώνει την 3η Μπιενάλε της Αθήνας. Δεν πρόκειται παρά για την φιγούρα του Walter Benjamin. Μέσα από ένα μεταφορικό σχήμα που μας προσφέρουν οι επιμελητές της Μπιενάλε, ο Benjamin αναδεικνύεται ως εκείνος ο μεσσιανικός στοχαστής που μας καλεί να σκεφτούμε «τι μπορεί να σωθεί» από τη περίοδο της μεταπολίτευσης στην Ελλάδα. Το ερώτημα αυτό αναδύεται σε μια χρονική συγκυρία που κυριαρχεί τόσο η βίαιη αποδόμηση και ο αναθεματισμός του πρόσφατου παρελθόντος όσο και μια ύστατη απόπειρα αγκίστρωσης σε καθησυχαστικές-βολικές κοινωνικές νόρμες και ιδεολογίες που μέχρι τώρα εξασφάλιζαν την κοινωνική σταθερότητα.

Η εποχή μας δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με τη χρυσή εποχή του μεσσιανισμού στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης – την εποχή του Benjamin, του Ernst Bloch, του Ernst Junger και του Carl Schmitt. Ωστόσο οι πιο σκοτεινές μορφές μεσσιανισμού του μεσοπολέμου αναβιώνουν: ιδεολογίες της «τρίτης θέσης», εθνο-αναρχισμοί, κοινοτισμοί, πολιτικοί γνωστικισμοί, μανιχαϊκή συνομωσιολογία, δεξιός και αριστερός αντισημιτισμός κ.ο.κ. Πώς μπορεί να κινηθεί ο ριζοσπαστικός λόγος μέσα στις συμπληγάδες των ζοφερών αυτών ιδεολογικών σχημάτων; Ποια είναι η θέση του ψυχαναλυτικού λόγου μέσα στον αστερισμό της σύγχρονης πολιτικής σκέψης;

Ο Κωστής Σταφυλάκης είναι εικαστικός και θεωρητικός τέχνης. Σπούδασε καλές τέχνες στην ΑΣΚΤ. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη θεωρία και ιστορία της τέχνης (Art History and Theory Department, University of Essex), όπως και στην Ευρωπαϊκή Φιλοσοφία (Philosophy Department, University of Essex) και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, με θέμα τις χρήσεις του πολιτικού λόγου και της πολιτικής φιλοσοφίας στο διεθνές πεδίο της τέχνης με αφορμή την Documenta 11. Έχει αρθρογραφήσει στα ελληνικά και στα αγγλικά σε επιθεωρήσεις και συλλογικούς τόμους. Είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Ο Θάνος Λίποβατς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1943. Εκπόνησε σπουδές κοινωνιολογίας, ψυχολογίας και φιλοσοφίας, όπως και διδακτορική διατριβή στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, όπου υπήρξε υφηγητής και στη συνέχεια δίδαξε στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού VIII, στο Πανεπιστήμιο του Oldenburg και στο Πανεπιστήμιο του Freiburg. Είναι Ομότιμος Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθήνας, όπου και διδάσκει από το 2007. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής: Η Απάρνηση του Πολιτικού (1988), Η Ψυχοπαθολογία του Πολιτικού (1990), Ζητήματα Πολιτικής Ψυχολογίας (1991), Δοκίμιο για την Ιδεολογία (Με το Νίκο Δεμερτζή, 1994), Ψυχανάλυση-Φιλοσοφία-Πολιτική Κουλτούρα: Διαπλεκόμενα Κείμενα (1996), Δημοκρατικός Λόγος-Ψυχανάλυση-Μονοθεϊσμός (2001), Φθόνος και Μνησικακία (Με το Νίκο Δεμερτζή, 2006), Δοκίμιο για τη Γνώση και τον Γνωστικισμό (2006), Το όνομα του πατέρα και η δυσφορία μέσα στον πολιτισμό (2007). Στα γερμανικά κυκλοφορούν τα Diskurs und Macht. J. Lacans Begriff des Diskurses (1982), Die Verleugnung des Politischen (1986), Politik der Psyche (1998), Der Fortschritt in der Geistigkeit und der Tod Gottes (2005).

Ομιλία: Thomas Elsaesser, “Walter Benjamin, Global Cities and Living with Asymmetries”
Σάββατο 26 Νοεμβρίου, 18:00
Αίθουσα εκδηλώσεων Διπλαρείου Σχολής

Ο Thomas Elsaesser θα μιλήσει για την εικόνα της πόλης ως κεντρική έννοια της νεωτερικότητας, όπως έχει γίνει αντιληπτή μέσα από το έργο των Walter Benjamin, Georg Simmel και Siegfried Kracauer. Ειδικότερα, θα εξετάσει τον «δρόμο» ως τον τόπο κοινωνικοπολιτικών αντιπαραθέσεων κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, θέτοντας το ερώτημα εάν συνεχίζει να αποτελεί εν δυνάμει τόπο κοινωνικής ανατροπής και πολιτικής αντίστασης, τώρα που το κέντρο των περισσότερων πόλεων της Ευρώπης είναι αφιερωμένο στις αγορές, τον τουρισμό και την «οικονομία των φεστιβάλ», και καθώς τα περισσότερα δίκτυα εξουσίας υποστηρίζονται πλέον από αποϋλοποιημένες, ψηφιακές δομές. 

Η ταινία του Rainer Werner Fassbinder, «Η Τρίτη Γενιά», και η έννοια του «αυτοάνοσου» (auto-immunity) του Jacques Derrida, θα αποτελέσουν σημεία αναφοράς για τη διερεύνηση των καθεστώτων παρακολούθησης και της «πολιτικής του φόβου», φαινόμενα που επιτείνονται σε εποχές που η έλλειψη κοινωνικού δικαίου, οι ασυμμετρίες αντιπροσώπευσης και οι ανισορροπίες του χρέους απειλούν το status quo.

Ο Thomas Elsaesser είναι ιστορικός κινηματογράφου και καθηγητής Μέσων και Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ. Γεννήθηκε στο Βερολίνο, σπούδασε στη Βρετανία και διδάσκει σε Ευρωπαϊκά και Αμερικανικά πανεπιστήμια από το 1972. Τα γραπτά του για τη θεωρία του κινηματογράφου, την Ιστορία των Μέσων, τον κινηματογράφο της πρωτοπορίας και τις εικαστικές εγκαταστάσεις συμπεριλαμβάνονται σε περισσότερες από διακόσιες συλλογές, ανθολογίες και περιοδικά.

Έχει συγγράψει, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω βιβλία:
New German Cinema: A History (London: Macmillan, 1989), Fassbinder\’s Germany: History Identity Subject (Amsterdam: AUP, 1996 – μεταφρασμένο στα Γερμανικά και στα Γαλλικά), Metropolis (London: BFI, 2000 – μεταφρασμένο στα Γερμανικά και στα Τσέχικα), Studying Contemporary American Film (σε συνεργασία με τον W. Buckland, New York: Oxford UP, 2002 – μεταφρασμένο στα Ιταλικά και στα Ισπανικά), European Cinema: Face to Face with Hollywood (Amsterdam: AUP, 2005), Terror und Trauma (Berlin: Kadmos, 2007), Film Theory: An Introduction through the Senses (με τον M. Hagener, New York: Routledge, 2010 – μεταφρασμένο στα Γερμανικά, Γαλλικά, Ιταλικά και Κορεάτικα), και The Persistence of Hollywood (New York: Routledge, 2011)

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στα Αγγλικά.

 

Ομιλία: Μάρη Σανιδά, “Σώμα κατα-πληκτικό”
Κυριακή 27 Νοεμβρίου, 17:30-19:00
Αίθουσα εκδηλώσεων Διπλαρείου Σχολής

Ο διχασμένος εαυτός έχει χάσει την αίσθηση του σώματός του, καθώς οι σχέσεις του με τον κόσμο έχουν διακοπεί. «Το ζωντανό ον ξεπερνά τον ίλιγγο του αφανισμού μόνο μέσα από τη μέθη της γονιμοποίησης» καταλήγει ο Benjamin στον «Μονόδρομο» το 1928. Το Νέο γεννιέται μόνο όταν διαλύεται το πέπλο της φαντασμαγορίας που πλέκει ο εμπορευματοποιημένος κόσμος διαλύεται. Μια προσέγγιση των διαλεκτικών εικόνων, της έννοιας της εναντιοδρομίας, του έρωτα και της πολιτικής του σημασίας στο έργο τέχνης.

Η Μάρη Σανιδά διδάσκει και μαθαίνει από τα παιδιά από το 2002. Έχει σπουδάσει Αγγλική Φιλολογία και Τέχνη στην Αθήνα και το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, με ειδίκευση στην περίοδο 1890-1940. Επιμελήθηκε την έκθεση [E]SC[H]ATOLOGY στη Νάπολη το 2010. Αυτό το διάστημα εκπονεί έρευνα για τον Walter Pater και τον Nietzsche.
   
   
 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΥ

Μάκης Μαλαφέκας, «Σημειώσεις για ένα σύγχρονο μυθιστόρημα»
Τετάρτη 23 & Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, 17:30 – 18:00, 18:30 – 19:00
Αίθουσα εκδηλώσεων Διπλαρείου Σχολής

Slideshow και απαγγελία των «Σημειώσεων για ένα σύγχρονο μυθιστόρημα». Για την ηρωική βουτιά του κειμένου στον βούρκο της πραγματικότητας και την επιστροφή του στον κόλπο της Τέχνης.

 
The Public School in Athens στο ΜΟΝΟΔΡΟΜΟ
Ισόγειο Διπλαρείου Σχολής

Εναλλακτικά ανταλλακτικά συστήματα και πρωτοβουλίες κοινωνικής οικονομίας: μια πρακτική εισαγωγή. Συντονισμός: Γιώργος Παπαδόπουλος
Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, 19:00-21:00

4η Συνάντηση: Ανάγκη και Ουτοπία:  Οι δυνατότητες και τα όρια των πρωτοβουλιών κοινωνικής οικονομίας στον κοινωνικό ανταγωνισμό – επανάσταση ή μεταρρύθμιση;

Μία σειρά τεσσάρων ομιλιών σε συντονισμό του Γιώργου Παπαδόπουλου, που επιχειρούν μια πρώτη προσέγγιση στο ζήτημα της κοινωνικής οικονομίας και των εναλλακτικών συστημάτων ανταλλαγής (Local Exchange Trading Systems – LETS) τόσο ως βιώσιμων εναλλακτικών πρακτικών διανομής αγαθών και υπηρεσιών, όσο και ως πολιτικών δράσεων αντίστασης στη λογική της \’ελεύθερης\’ αγοράς και των χρηματικών σχέσεων.

Το Public School in Athens στον ΜΟΝΟΔΡΟΜΟ φιλοξενεί το πρόγραμμα The Mobile Art School Residency of the Liverpool School of Art and Design: Counter-Public Spheres
Residency Workshop: Τρίτη 22-Πέμπτη 24 Νοεμβρίου
Παρουσίαση & συζήτηση ανοιχτή στο κοινό: Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, 19:00-21:00
Ισόγειο Διπλαρείου Σχολής

Το Mobile Art School είναι μέρος του Liverpool School of Art and Design\’s Fine Art Public Platform \’The Future of the Art School in Society\’. Μέσα από μια σειρά συζητήσεων, προβολών, κειμένων, φωτογραφιών, σχεδίων και ψυχογεωγραφικών περιπλανήσεων στον πραγματικό χώρο και στο διαδίκτυο, το Mobile Art School θα ερευνήσει ερωτήματα σχετικά με την πιθανότητα της πολιτικής και καλλιτεχνικής Αυτονομίας σήμερα.

Το Mobile Art School θα εργαστεί στον ΜΟΝΟΔΡΟΜΟ στο πλαίσιο του “The Public School in Athens” (μέρος του project “Word of Mouth”, σε επιμέλεια KERNEL). Αποτελεί μια κριτική συνεργασία καθηγητών και φοιτητών του Fine Art BA (Hons) Programme του Liverpool School of Art and Design, της Μπιενάλε της Αθήνας, του AllArtNow (Δαμασκός) και του Grizedale Arts (Κόνινστον).

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επισκεφθείτε τον διαδικτυακό τόπο http://www.mobileartschoolathens.org/

«Μηχανική της Αφίσας: Μια εισαγωγή στις βαλβίδες της προπαγάνδας»
Από τον MirrorMachine, μέλος της ομάδας Phrixos
Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, 19:30-21:00

Μία παρουσίαση – περιήγηση στους μηχανισμούς της οπτικής επικοινωνίας, η οποία εστιάζει στην αισθητική της αφίσας. Μία διαδρομή στις θεματικές και τα ερωτήματα που θέτουν οι «οπτικές μηχανές» και οι flaneurs της Αθήνας.

Η παρουσίαση περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του “The Public School in Athens” στο πλαίσιο του «Word of Mouth», σε επιμέλεια KERNEL.
http://thepublicschoolinathens.net

 

Αριστοφάνη – Όρνιθες: Μια rock παράσταση για εφήβους για την ουτοπία μιας καλύτερης ζωής, από την Τζωρτζίνα Κακουδάκη και τους 4Frontal
Σάββατο 26 Νοεμβρίου, 14:00-16:00
Ισόγειο Διπλαρείου Σχολής
2η παράσταση!

Mια rock παράσταση για νέους, για την ουτοπία μιας καλύτερης ζωής. Οι Όρνιθες \’μεταφέρουν\’ τα πολιτικά, ηθικά, μεταφυσικά και περιβαλλοντολογικά θέματα του έργου του Αριστοφάνη στα μέτρα της σημερινής πραγματικότητας. H παράσταση παίζεται στο Θέατρο του Νέου Κόσμου καθώς σε διάφορους μη θεατρικούς χώρους, με έμφαση στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με στόχο έναν ανοιχτό διάλογο με το αστικό περιβάλλον και τους θεατές της παράστασης.
Σκηνοθεσία-Διασκευή: Τζωρτζίνα Κακουδάκη
Χορογραφία: Πατρίσια Απέργη
Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα
Μουσική Σύνθεση: Σπύρος Πανταζής
Παίζουν: Απόστολος Κουτσιανικούλης, Ελένη Κουτσιούμπα, Γιώργος Ματαράγκας, Πάνος Τοψίδης
www.4frontal.gr
   

WE NEVER CLOSED
3ος όροφος Διπλαρείου Σχολής

Ένα σπονδυλωτό έργο που περιλαμβάνει performances κάθε Παρασκευή και Σάββατο καθώς και προσκεκλημένους καλλιτέχνες καθ’όλη την εβδομάδα, σε μια σκηνή που λειτουργεί τόσο ως πλατφόρμα των δράσεων όσο και ως εξελισσόμενη εγκατάσταση.
https://www.facebook.com/we.never.closed

Οι New Forms of Life παρουσιάζουν: Political Therapy
Πέμπτη 24-Σάββατο 26 Νοεμβρίου, 16:00-18:00
Κυριακή 27 Νοεμβρίου, 14:00-18:00

«Νιώθεις κουρασμένος, μπερδεμένος και ανήμπορος;
Είναι η ζωή σου παγιδευμένη σε σκιές και εξαντλητική εργασία;
Ονειρεύεσαι τον ύπνο; Ή μήπως η ζωή περνάει ενώ εσύ κοιμάσαι;
Είναι οι σκέψεις σου η μόνη μορφή ελευθερίας που έχεις;
Οι New Forms of Life θα προσπαθήσουν να σε βοηθήσουν: Δωρεάν Πολιτική Θεραπεία*

*Η Πολιτική Θεραπεία απορρίπτει κάθε αυθεντία και δεν σου υπόσχεται τίποτε άλλο παρά μόνο τον εαυτό σου.»
   
Irini Douka & Greggy K, “WHERE HAVE ALL THE FLOWERS GONE?”
Κυριακή 27 Νοεμβρίου, 18:00-20:00

Ένα ταξίδι  με αυτοσχεδιασμούς φωνής και κιθάρας με όχημα την αναζήτηση του ρομαντισμού, σε μια πόλη που ζητάει παθιασμένα να ντυθεί κάπως αλλιώς. Συμμετέχουν: Μάριος Τσαγκάρης & Ακριβή Κόλλια

DJ SET THE BURGER PROJECT @ MONODROME

Η Μπιενάλε της Αθήνας σας προσκαλεί στο DJ Set Party των BURGER PROJECT στη Διπλάρειο Σχολή.

Σάββατο 26 Νοεμβρίου, 21:00
Ισόγειο Διπλαρείου Σχολής

Είσοδος ελεύθερη