Ανατροπή σε πολλά επίπεδα. Στις ανθρώπινες σχέσεις, στο επίπεδο ζωής . Οι ήρωες παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Η Ζωή θ’ αλλάξει επαγγελματική κατεύθυνση και θα βρεθεί σε μια χώρα της Δυτ. Αφρικής . Μέσα από τον σκληρό αγώνα για την επιβίωση και καθημερινές περιπέτειες , θα γεννηθεί ένας έρωτας και μια διαχρονική φιλία.

Όμως τι ρόλο παίζει ο έμπορος πολύτιμων λίθων, που χρησιμοποιεί τη φυτεία κακάο σαν βιτρίνα για τις παράνομες δραστηριότητές του;

Τι σημαίνει το διαμάντι που βρίσκεται στα χέρια της γοητευτικής νοσηλεύτριας;

Ο Ιάσονας θα κερδίσει την καρδιά της Ζωής ή θα είναι η Ζωή μια ακόμη κατάκτησή του;

Ποιος θα βοηθήσει τον πολυμήχανο Οδυσσέα να επιστρέψει στη χώρα του χωρίς να του φορέσουν χειροπέδες;

Άραγε θα βρουν την όαση που αναζητούν ή, σαν νέοι Δον Κιχώτες, θα ψάχνουν για ανεμόμυλους;

Ένα βιβλίο ύμνος στην ανθρώπινη πολυπλοκότητα και στη δύναμη της προσφοράς.

Απόσπασμα από το βιβλίο: Αφού τακτοποιήθηκαν οι δουλειές του Οδυσσέα , έπρεπε να ασχοληθεί με τα δικά της . Αν και είχε έτοιμη την παραίτηση από τη ναυτιλιακή δεν έμενε παρά να την υποβάλει , όμως έβρισκε διαρκώς προφάσεις για να την αναβάλει. Η απόφαση ως την εκτέλεση είναι συχνά ένα μονοπάτι δύσβατο κι ας φαίνεται απλό. Είναι η υλοποίηση σκέψεων μετά από καταιγισμό γεγονότων που κάποιες φορές όσο κι αν την θέλουμε μας τρομάζει.

Ήθελε πολύ να εγκατασταθεί στην Αφρική , τώρα που είχε αποκτήσει και τα υλικά μέσα για να πραγματοποιήσει τα σχέδια της όμως η αλλαγή την τρόμαζε. Όσο κι αν την τραβούσε ο τόπος και οι δραστηριότητες που θα ανέπτυσσε δεν έφευγαν από τη σκέψη της αυτά που έπρεπε να απαρνηθεί. Τον πολιτισμό ,το δυτικό τρόπο ζωής κι όλη τη φιλοσοφία που τον συνόδευαν. Παρηγορήθηκε στη σκέψη ότι στην Αφρική ο χρόνος έχει άλλη διάσταση . Δεν σε κυνηγάει αλλά τον πλάθεις στα μέτρα σου ανάλογα με τα γεγονότα που προσδιορίζουν τη ζωή σου. Γέννηση, θάνατος , γάμος , απόκτηση παιδιών δημιουργούν ένα αβέβαιο μέλλον. Θα ήταν παράλογο να ζητούν απαντήσεις όταν δεν προλαβαίνουν καν να διατυπώσουν τις ερωτήσεις. Μετά βίας φτάνουν τα σαράντα , ενώ πολλά παιδιά πεθαίνουν πριν φτάσουν τα πέντε, και τα κορίτσια- μάνες στα δέκα τέσσερα αποτελούν τη σκληρή πραγματικότητα.

Όλα υπακούουν σε άλλους νόμους και κινούνται σε άλλες τροχιές. Λέξεις όπως βιασύνη, άγχος είναι άγνωστες στο λεξιλόγιο κι έχουν αντικατασταθεί με λέξεις όπως χαλάρωση, και εξερεύνηση της καθημερινότητας. Η καθημερινή επαφή με τη φύση , οι μυρωδιές της ζούγκλας κι η αύρα της Αφρικής, συνθέτουν την κουλτούρα της . Αν καταφέρεις να διεισδύσεις μέσα της , να επικοινωνήσεις μαζί της και να την αφήσεις να σε παρασύρει , αλλάζεις σιγά σιγά κι αφομοιώνεσαι από τον τόπο.

Έτσι μετά από ώριμη σκέψη, οι αμφιβολίες οδήγησαν τη Ζωή στην αναβολή της παραίτησης .Θα ζήταγε άδεια χωρίς αποδοχές για τρεις μήνες .Πίστευε πως θα την έπαιρνε και το κυριότερο ήταν σίγουρη ότι η θέση της θα την περίμενε όταν θα επέστρεφε. Η λύση αυτή ήταν μονόδρομος για τα σχέδια της. Έχοντας γνωρίσει καλά δύο κόσμους διαμετρικά αντίθετους, η Ζωή αμφισβητούσε τον τρόπο ζωής στον πολιτισμένο κόσμο, που χρησιμοποιούσε σαν άλλοθι τα ψίχουλα που μοίραζε στους φτωχούς. Κι αν προσθέσεις στη ζυγαριά και τις παγίδες της μοίρας που ανατρέπουν τα σχέδια μας , τι απομένει; Να ζούμε όσο καλύτερα μπορούμε , και να προσφέρουμε στο διπλανό μας γιατί η δυστυχία που υπήρχε στην Αφρική δεν ήταν προσωπική τους υπόθεση . Έπρεπε δίχως άλλο να προσφέρει ξανά σ’ εκείνη τη δυτικό αφρικάνικη χώρα με κάποιο έργο διαχρονικό. Αποφάσισε συνειδητά πια να βοηθήσει τα παιδιά στις φυτείες , που ζούσαν σε καθεστώς υπενοικιασμένης δουλείας για ογδόντα έως εκατόν είκοσι ευρώ το χρόνο ρισκάροντας ακόμη και την επαγγελματική της θέση .

Στα παιδιά της δεν είχε αποκαλύψει όλη την αλήθεια. Είχαν κι οι δυο χαράξει τη δική τους πορεία. Δεν την χρειάζονταν παρά μόνο για στήριγμα στις δύσκολες περιστάσεις κι εκείνη ήταν πάντα κοντά τους έστω και από μακριά .Άλλωστε η σύνδεση Σιέρρα /Λεόνε – Λονδίνο ήταν συχνή κι έτσι ταξιδεύοντας για Αθήνα θα επισκέπτονταν και τον Παύλο.


Η Μάγια Γεωργαντοπούλου-Φιλιππίδη γεννήθηκε στον Πειραιά. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει μετεκπαιδευτεί σε θέματα Ευρωπαϊκού Δικαίου. Στα πλαίσια της συνεργασίας της με το Υπουργείο Οικονομικών, ασχολήθηκε με θέματα ευρωπαϊκών και διεθνών σχέσεων. Ομιλεί αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά.