Τρία χρόνια μετά την τελευταία ανάλογη παρουσίαση στο ΜΜΣΤ, οι απόφοιτοι τεσσάρων ετών του Τμήματος (Σεπτέμβριος 2014 – Φεβρουάριος 2017), απόφοιτοι των πέντε εργαστηρίων ζωγραφικής, του εργαστηρίου γλυπτικής και του εργαστηρίου χαρακτικής, θα εκθέσουν έργα τους στους χώρους του Μουσείου.

Τα έργα καλύπτουν όλο το φάσμα της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας, από ζωγραφικά και γλυπτά έργα έως εγκαταστάσεις, περιβάλλοντα και performances και αναδεικνύουν την προσωπική διαδρομή των δημιουργών τους από την μαθητεία μέχρι και την πρώτη κατάκτηση του προσωπικού τους καλλιτεχνικού λεξιλογίου.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος, Καθηγητής Γιώργος Διβάρης, σημειώνει:

«Τα έργα που παρουσιάζονται αποτελούν ένα πολύ μικρό δείγμα του παραγόμενου έργου των διπλωματικών εργασιών, αφού δεν είναι δυνατόν να εκτεθούν ολόκληρες οι διπλωματικές εργασίες. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι αναρίθμητες οι ελλείψεις που αντιμετώπισαν οι συγκεκριμένοι απόφοιτοι και απόφοιτες. Υποχρηματοδότηση της Σχολής, διάσπαρτα κτίρια ακατάλληλα για εικαστικά εργαστήρια, σε ασυντήρητες κτιριακές εγκαταστάσεις που απέχουν μεταξύ τους έως και δεκαπέντε χιλιόμετρα, κατά κανόνα μακριά από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, με ελλείψεις στον εξοπλισμό τους και στα υλικά και επιπλέον συρρίκνωση του ήδη λιγοστού διδακτικού ερευνητικού προσωπικού και των διοικητικών υπαλλήλων της Σχολής. Ωστόσο η παρούσα έκθεση αποκτά ενδιαφέρον αφού αυτοί οι νέοι και οι νέες καλλιτέχνες που εκθέτουν στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ενώ σπούδασαν στις ιδιαίτερα αντίξοες αυτές συνθήκες κατάφεραν να ανταποκριθούν στο προσδοκώμενο υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο των σπουδών τους, χάρη στις θυσίες τους και την επιπλέον προσφορά των διδασκόντων τους.

Ευχαριστούμε για άλλη μία φορά το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που αγκαλιάζει την έκθεση των αποφοίτων του Τμήματός μας για την πολύτιμη συνεργασία του και που χωρίς αυτήν δεν θα ήταν δυνατή αυτή η έκθεση.»

Η Πρόεδρος του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Ομ. Καθηγήτρια ΑΠΘ, κ. Ξανθίππη Σκαρπιά Χόιπελ, αναφέρει:

«Το ΜΜΣΤ, στο πλαίσιο της μακρόχρονης εκπαιδευτικής πολιτικής του, έχει ως στόχο την ανάδειξη και προβολή νέων καλλιτεχνών, ξεκινώντας από την υποδοχή των αποφοίτων των πανεπιστημιακών σχολών, στους εκθεσιακούς χώρους του. (…) Το Μουσείο γίνεται ο χώρος που οι νέοι απόφοιτοι, ως εκκολαπτόμενοι, πολλά υποσχόμενοι καλλιτέχνες, μοιράζονται την ενεργητική εικαστική γλώσσα του διαλόγου με καταξιωμένους επιμελητές-ιστορικούς της τέχνης, αλλά και καλλιτέχνες που έχουν δοκιμαστεί στον σκληρό επαγγελματικό στίβο του ανοχύρωτου γνωστικού αντικειμένου της τέχνης, ιδίως μέσα στην παρατεταμένη χρονική περίοδο των κρίσεων. Τους υποδεχόμαστε, λοιπόν, έτοιμοι να αναπνεύσουμε μαζί τους την αύρα της ελπίδας του μέλλοντος.»

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 25 Μαΐου και εκπαιδευτικά προγράμματα λειτουργούν κατόπιν ραντεβού.

Συντελεστές:

Επιμέλεια έκθεσης: Θούλη Μισιρλόγλου, Διευθύντρια – Κατερίνα Σύρογλου, Επιμελήτρια Εκθέσεων και Συλλογών
Eπιμέλεια υλικού, συντονισμός υλικού & Γραφιστική επιμέλεια καταλόγου: Αλίκη Μαρτζοπούλου, Ε.Δ.Ι.Π. του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Α.Π.Θ.
Ανάρτηση έργων: Περικλής Γαλανός
Εκπαιδευτικά προγράμματα: Βίλλυ Πολυζούλη, Παιδαγωγός-μουσειολόγος – Χριστίνα Μαβίνη, Αρχαιολόγος-μουσειολόγος
Υπεύθυνος τεχνικής οργάνωσης: Στέλιος Θεοδωρίδης
Εποπτεία & τεχνική υποστήριξη: Παντελής Ραμαντάνης
Εποπτεία: Αναστασία Κέλτσου
Πωλητήριο: Κατερίνα Κελέκη
Λογιστήριο: Χάρης Θεοδωρίδης, Ευτυχία Πετρίδου

Την παραγωγή της έκθεσης υποστήριξαν οι φοιτητές του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της ΣΚΤ, Σταμάτης Κανελλόπουλος & Μαρίνα Τούλα, που διενεργούν την πρακτική τους άσκηση στο ΜΜΣΤ.


Φωτογραφία θέματος: Χρήστος Λαχανάς