Ένα μοναδικό ιστορικό μνημείο της Θεσσαλονίκης, η Ροτόντα-Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου θα φιλοξενήσει έκθεση φωτογραφίας με θέμα τα μνημεία των Βαλκανιών, στο πλαίσιο της PhotoBiennale 2010/21ης Διεθνούς Φωτογραφικής Συνάντησης

Η έκθεση, με τίτλο Από το Βόσπορο στην Αδριατική: Γάλλοι φωτογράφοι ανακαλύπτουν τα μνημεία των Βαλκανίων, 1878-1914, θα ταξιδέψει τον επισκέπτη στα μνημεία των Βαλκανίων, μέσα από το φακό Γάλλων ταξιδευτών-φωτογράφων.

Συνολικά θα παρουσιαστούν 180 ασπρόμαυρες και αυτοχρωμικές φωτογραφίες της έκθεσης, οι οποίες συνθέτουν πέντε ιστορικές περιόδους των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, παρουσιάζοντας ένα αρχιτεκτονικό πανόραμα των βαλκανικών μνημείων.

Την πρώτη ιστορική ενότητα της έκθεσης συνθέτουν τα μνημεία της Αρχαιότητας, ενώ στη δεύτερη μπορεί κανείς να δει κτίρια εμπνευσμένα από τη βυζαντινή αρχιτεκτονική γραμμή.

Έπειτα, ο επισκέπτης θα θαυμάσει τις επιρροές των Βενετών κατά μήκος των δαλματικών ακτών, περνώντας από το Μαυροβούνιο και μέχρι τα νησιά του Ιονίου πελάγους. Το οδοιπορικό συνεχίζεται προς την Ανατολή.

Διοργάνωση: Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, παραγωγή: Κέντρο Εθνικών Μνημείων Γαλλίας. Συνδιοργάνωση: Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης – 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης – Τμήμα Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ – Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.