Με την πιο θερμή ανταπόκριση του κοινού, ξεκίνησαν οι προβολές του ντοκιμαντέρ Anaparastasis: Η ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου (1926-1970)” του Κωστή Ζουλιάτη στον Κινηματογράφο Τριανόν. Σε μια γεμάτη αίθουσα, την Πέμπτη 8 Ιανουαρίου, η μνήμη του σπουδαίου συνθέτη Γιάννη Χρήστου φωτίστηκε από τα βλέμματα, τις εικόνες και τους ήχους. Σχεδόν χωρίς ανάσα, όσο και κατανυκτικά σε ατμόσφαιρα, ήχησαν τα «Έξι Τραγούδια σε Ποίηση Τ.Σ.Έλιοτ» του Γ.Χρήστου –με τα οποία ξεκίνησε η βραδιά της πρεμιέρας- σε μια λαμπρή εκτέλεση από την μεσόφωνο Μαργαρίτα Συγγενιώτου και τον πιανίστα Θόδωρο Κοτεπάνο. Αμέσως μετά τους τίτλους τέλους του ντοκιμαντέρ, οι ίδιοι μουσικοί είχαν ετοιμάσει μια μικρή μουσική τελετή στο πνεύμα της απουσίας του μεγάλου συνθέτη: Samuel Barber σε ποίηση James Joyce, Λένα Πλάτωνος σε ποίηση Κώστα Καρυωτάκη.

Εξίσου θερμή -παρ’όλο το κρύο του καιρού- υπήρξε και η προσέλευση στις απογευματινές προβολές τις ημέρες που ακολούθησαν, γεγονός που οδηγεί σε δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα προβολών αποκλειστικά στον Κινηματογράφο Τριανόν:

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου – Κυριακή 18 Ιανουαρίου, καθημερινά προβολή στις 22.00

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου – Τετάρτη 21 Ιανουαρίου, καθημερινά προβολή στις 18.00

Με αφορμή την επέτειο 45 χρόνων από τον τραγικό θάνατο του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη Γιάννη Χρήστου, το ντοκιμαντέρ “Anaparastasis: Η ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου (1926-1970)” του Κωστή Ζουλιάτη, ανοίγει ένα νέο κύκλο προβολών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» 2012, στο Μέγαρο Μουσικής και στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις, ενώ βρέθηκε ανάμεσα στις τρεις υποψηφιότητες για το Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ) από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. Έχει ήδη προβληθεί σε φεστιβάλ στη Γερμανία (Βερολίνο, Κολωνία, Δρέσδη), σε φεστιβάλ πειραματικής μουσικής στην Αθήνα (Triple BathFasma), σε ειδικά αφιερώματα στο Λονδίνο, στη Γάνδη, στο Σχολείο Αττικού Δράματος στην Ελευσίνα και στην αίθουσα του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, στα πλαίσια του τριήμερου αφιερώματος (4-6 Ιανουαρίου 2015) που διοργανώσε το  Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας στη μνήμη του Γιάννη Χρήστου.

Μέσα στους επόμενους μήνες, πρόκειται επίσης να προβληθεί σε ειδικά αφιερώματα στην Κέρκυρα, στην Αρχαία Ολυμπία και άλλες πόλεις. Η ταινία θα ταξιδέψει και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, συγκεκριμένα στο Λος Άντζελες, στα πλαίσια του ολοήμερου αφιερώματος στον συνθέτη που διοργανώνει το California Institute of the Arts, μαζί με εκτελέσεις έργων και workshops. Η προβολή θα γίνει στις 8 Φεβρουαρίου στο κέντρο των πειραματικών δρώμενων της πόλης, στην αίθουσα Redcat του Walt Disney Hall.


Σ Υ Ν Ο Ψ Η

Ο Γιάννης Χρήστου (1926-1970) ανήκει στις μεγάλες μορφές της μουσικής πρωτοπορίας του 20ου αιώνα, αν και ουσιαστικά αποτελεί σήμερα έναν μεγάλο άγνωστο. Το έργο του χαρακτηρίζεται από σπάνια ενότητα και συνέπεια, τόσο ως προς τις πρωτοποριακές τομές που εισήγαγε στον κόσμο των ήχων και στα καινοτόμα μουσικά συστήματα, όσο και ως προς το φιλοσοφικό του σύμπαν το οποίο εμπνέει και διαπνέει τις συνθέσεις του: ο μύθος, το υπερβατικό, ο μυστικισμός, το αρχέγονο, η τελετουργία, το απρόσιτο, ο πανικός, η υστερία… Ακόμα περισσότερο, κάθε ξεχωριστό έργο του Χρήστου, αναπαριστά ένα αγωνιώδες κάλεσμα αρχέγονων ενστίκτων του Ανθρώπου και απελευθερώνει ένα πλατύ εύρος συναισθημάτων, εξαναγκάζοντας όλους τους κοινωνούς της τέχνης του σε σχεδόν ακραίες αντιδράσεις, αναφορικά με τον ενεργειακό αντίκτυπο που οι εκτελέσεις των έργων του έχουν ανά τον κόσμο. Με τον πρόωρο θάνατό του σε τραγικό δυστύχημα την 8η Ιανουαρίου του 1970, ανήμερα των γενεθλίων του, ο κόσμος της σύγχρονης μουσικής στερείται ένα από τα πλέον συναρπαστικά και προκλητικά ταλέντα του.

Το ντοκιμαντέρ αποπειράται να σκιαγραφήσει την προσωπικότητα και το ιδιαίτερο πνεύμα αυτού του μεγάλου στοχαστή της τέχνης και να ακολουθήσει τη διαδρομή της σύντομης ζωής του, η οποία ήταν πάντοτε συννυφασμένη με την τέχνη του και την προσφορά του στην ανθρωπότητα και τον πολιτισμό. Μέσα από την παρουσίαση της εργογραφίας του συνθέτη, με σπάνια οπτικοακουστικά ντοκουμέντα, αλλά και συνεντεύξεις με σχεδόν όλο το δημιουργικό και φιλικό κύκλο με τον οποίο συνδέθηκε, το φιλμ αγωνιά να μας φέρει πιο κοντά στο μυστήριο που άφησε πίσω του ο σπουδαίος δημιουργός και να μας κάνει να αναρωτηθούμε για όλες τις μεγάλες στιγμές της τέχνης που συνήθως οι εποχικές συγκυρίες κρύβουν στη σκιά τους.

Στην ταινία εμφανίζονται με τις καταθέσεις τους (με αλφαβητική σειρά):

Rupert HuberDoris Huber, Θόδωρος Αντωνίου, Στέφανος Βασιλειάδης, Στέλλα Γαδέδη, Νίκος Δεσποτίδης, Κάρολος Κουν, Μίλτος Λογιάδης, Νίκος Μαμαγκάκης, Χάρης Ξανθουδάκης, Ανδρέας Ροδουσάκης, Σπύρος Σακκάς, Γρηγόρης Σεμιτέκολο, Νέλλη Σεμιτέκολο, Γιάννης Συγλέτος, Φίλιππος Τσαλαχούρης, Ντόρα Τσάτσου-Συμεωνίδου και ο Γιάννης Χρήστου