Ηλεκτρονικές συσκευές και κυρίως οθόνες και περιφερειακά κομμάτια ηλεκτρονικών υπολογιστών βρίσκουν πια τη «θέση» τους, όταν αποφασίσουμε ότι δεν «κάνουν» πια για το γραφείο μας.

Οι περισσότερες ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές, όταν δεν επιτρέπουν άλλο τη χρήση τους στον ιδιοκτήτη τους, συνηθίζουν να καταλήγουν στο δρόμο και στη συνέχεια σε χωματερές.

Μέχρι εδώ καλά; Όχι. Κι αυτό γιατί έχουν επικίνδυνες ουσίες, οι οποίες μπορούν να βλάψουν το περιβάλλον και κατά συνέπεια και εμάς.

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές περιέχουν πολλά υλικά που αποτελούν πραγματικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον (μόλυβδος, υδράργυρος, κάδμιο, χρώμιο κα.).

Όταν τελειώσει η ζωή τους συνήθως πετιούνται στο δρόμο και καταλήγουν στις χωματερές, χωρίς να αξιοποιούνται ή να καταστρέφονται όπως θα έπρεπε.

Η δυνατότητα να μειωθούν οι δυσάρεστες επιπτώσεις υπάρχει, μέσα από ένα εργοστάσιο στη Γερμανία – το μοναδικό εργοστάσιο στην Ευρώπη -, το οποίο μπορεί να επεξεργαστεί τις ιδιαίτερες επικίνδυνες ουσίες που περιέχουν οι οθόνες.

Τα μεταλλικά μέρη των υπολογιστών μπορούν να πουληθούν για σίδερο στην εγχώρια αγορά. Οι πλακέτες των υπολογιστών διαθέτουν πολύτιμα μέταλλα (χρυσό, ασήμι, πλατίνα) και μπορούν να ανακτηθούν και να πουληθούν.

Γι\’ αυτό είναι σημαντικό να μην πετάμε τις παλιές μας ηλεκτρονικές συσκευές αλλά να τις παραδίδουμε στα σημεία συλλογής Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ).

Περισσότερες πληροφορίες για όλη τη δράση, αλλά και αναλυτικά όλα τα σημεία συλλογής στην Ελλάδα, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: www.electrocycle.gr