Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Φίλιππος Πετσάλνικος εγκαινίασε στο Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων την έκθεση φωτογραφίας Αμμόχωστος, μια ευρωπαϊκή πόλη-φάντασμα ...

παρουσία των Προέδρων της Κυπριακής και της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.κ. Δημήτρη Χριστόφια και Κάρολου Παπούλια, καθώς και του Δημάρχου Αμμοχώστου κ. Αλέξη Γαλανού.

Ο κ. Πετσάλνικος, εγκαινιάζοντας την έκθεση υπογράμμισε ότι «είναι χρέος της Βουλής των Ελλήνων να τιμήσει τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας» και εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι στους χώρους του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων φιλοξενείται μια αξιόλογη και ξεχωριστή φωτογραφική έκθεση για την Αμμόχωστο, «την πόλη-φάντασμα που έχει γίνει σύμβολο των αγώνων για την επανένωση του νησιού και που αποτυπώνει με τον πλέον παραστατικό τρόπο το τραύμα του ξεριζωμού, αλλά και την αγωνία της δημιουργικής επιστροφής».

Όπως επισήμανε ο κ. Πετσάλνικος, «οι μνήμες του διωγμού και της εποχής πριν από αυτόν, σε πλήρη αντίθεση μεταξύ τους, παραμένουν ζωντανές. Ζωντανό όμως είναι και το όνειρο των εκτοπισμένων σε διάφορες περιοχές της Κύπρου αλλά και του εξωτερικού, κατοίκων της Αμμοχώστου, να επιστρέψουν στην πατρίδα, στη γειτονιά τους, στα σπίτια τους».

«Η έκθεση, χάρη στην αμεσότητα του φωτογραφικού φακού, μας μεταφέρει όχι μόνο εικόνες από το φυσικό τοπίο της κατεχόμενης ‘ευρωπαϊκής πόλης-φαντάσματος’ αλλά εκφράζει και τα συναισθήματα ενός λαού που διατηρεί, με συμπαραστάτες όλους εμάς, ακέραιη και ασίγαστη την επιθυμία για εύρεση λύσης στο πρόβλημά του και για αποκατάσταση της δικαιοσύνης», κατέληξε ο κ. Πετσάλνικος.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε την κατεχόμενη πόλη ως «σύμβολο του πόθου των Ελλήνων της Κύπρου για επιστροφή», εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι παρά τις δυσκολίες και την αρνητική στάση της τουρκικής πλευράς «μια μέρα θα επιστρέψουμε στην πόλη μας».

«Γιορτάζουμε τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας, θλιβόμαστε για τα 36 χρόνια της προσφυγιάς. Η πόλη αυτή είναι ακατοίκητη, έρημη, καταστρέφεται καθημερινά», ανέφερε ο κ. Γαλανός προσθέτοντας ότι η Αμμόχωστος αποτελεί σήμερα κλειστή στρατιωτική ζώνη και υπενθύμισε τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία αναφέρονται στα στρατεύματα κατοχής της Τουρκίας, το 550 του 1974 και το 779 το 1992.

Ο κ. Γαλανός τόνισε πως «η υπόθεση της Αμμοχώστου είναι κάτι πολύ απλό, πέρα από την ανθρωπιστική πλευρά, είναι ένα τεστ καλής θέλησης από την Τουρκία» και διερωτήθηκε πώς μπορεί η Τουρκία να θέλει λύση όταν δεν επιτρέπει καν σε εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών να μπουν στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Ανέφερε, επίσης, ότι ο Δήμος Αμμοχώστου προχώρησε σε μια μεγάλη κινητοποίηση συλλογής υπογραφών και σε τέσσερα χρόνια συγκέντρωσε περίπου 30.000 υπογραφές, ενώ τώρα διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας σε όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης.

«Η διακαής μας επιθυμία είναι η επιστροφή της Αμμοχώστου να επιτευχθεί με βάση την εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, να δημιουργήσει το απαραίτητο ψυχολογικό κλίμα. Το μομέντουμ για να προχωρήσουμε σε μια λύση επανένωσης και απελευθέρωσης της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής και από τους εποίκους. Μια Κύπρο επανενωμένη, μια Κύπρο ειρηνικό σταθμό λαών και πολιτισμών», είπε ο κ. Γαλανός.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου παρέδωσε στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων το σπασμένο κλειδί της κατεχόμενης πόλης εν όψει της ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη Αμμοχώστου, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί όταν ο κ. Πετσάλνικος επισκεφθεί την Κύπρο.

Η έκθεση που έχει περιοδεύσει σε περισσότερες από 10 χώρες ανά τον κόσμο, διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων και του Δήμου Αμμοχώστου. Περιλαμβάνει 50 φωτογραφίες της κατεχόμενης Αμμοχώστου πριν και μετά την εισβολή του 1974.