Σε έναν ταχύτατα μεταβαλλόμενο κόσμο, ποια επιρροή έχει η κοινωνική αλλαγή στις καθημερινές μας σχέσεις; Πώς οι εκσυγχρονιστικές διαδικασίες επηρεάζουν τις ευρύτερες αξίες μας και πώς αυτές με τη σειρά τους επηρεάζουν την επιθυμία μας να παντρευτούμε, να αποκτήσουμε δική μας οικογένεια και να αναπτύξουμε τα κοινωνικά μας δίκτυα; Πώς τα αιφνίδια κοινωνικά γεγονότα (εισβολές, εμφύλιες συρράξεις, τρομοκρατικές επιθέσεις, κατάρρευση του πολιτικού συστήματος) επιδρούν στις αποφάσεις μας και στις διεργασίες που συμβαίνουν στις σχέσεις μας;

Στο βιβλίο αυτό ο Robin Goodwin κάνει μια κριτική ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας για τις σύγχρονες ανθρώπινες σχέσεις, αμφισβητώντας τα απλοϊκά συμπεράσματα για το επερχόμενο τέλος της οικειότητας των στενών σχέσεων και την αναπόφευκτη παρακμή της προσωπικής δέσμευσης. Υποστηρίζει ότι η προσαρμογή στις ραγδαίες αλλαγές εξαρτάται από το άτομο, την κοινωνική τάξη και την πολιτισμική ποικιλότητα, με διαφοροποιητική επιρροή, κατά συνέπεια, της προσαρμογής αυτής στις καθημερινές ανθρώπινες σχέσεις. Φέρνει ακόμη στο προσκήνιο σύγχρονες αντιπαραθέσεις στην ψυχολογία, στην κοινωνιολογία και στις πολιτικές επιστήμες για τις στρατηγικές διαχείρισης της κοινωνικής αλλαγής και την επίδρασή τους στις διαπροσωπικές σχέσεις.

«Είναι ευχής έργον που σε αυτή την ανερμάτιστη και συχνά σοβαροφανή λαίλαπα, η οποία αποπροσανατολίζει το ευρύ κοινό, ακόμη και τους ειδικούς επαγγελματίες ψυχολόγους που οφείλουν να ασχολούνται με τις σχέσεις, μπορεί κανείς να αντιτείνει ένα βιβλίο όπως το Εκδόσεις Πεδίο Α.Ε. Συντ. Δαβάκη 10 & Μυλοποτάμου, 11526, Αθήνα, Τηλ.: 210 3390204-5-6 • Fax: 213 0286560 e-mail: info@pediobooks.gr http: //www.pediobooks.gr/ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ παρόν. Αξίζουν συγχαρητήρια στον εκδότη και την επιμελήτρια για την καίρια επιλογή τους. Πρόκειται για εργασία συστηματική και θεματικά πλήρη, για ανασκόπηση και επιτομή κλασικής και κοινώς αποδεκτής επιστημονικής θεωρίας και έρευνας, με αιχμή την κατανόηση των προϋποθέσεων της αλλαγής της σχέσης –που έχουμε τόσο ανάγκη σήμερα– έτσι ώστε να τροφοδοτείται με τεκμηρίωση το πρακτέο ή έστω το ερώτημα περί του πρακτέου».

Παναγιώτης Κορδούτης


Ο Robin Goodwin είναι Καθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Brunel, West London. Έχει τιμηθεί με το βραβείο Steve Duck από τη Διεθνή Εταιρεία για τη Μελέτη των Δια- προσωπικών Σχέσεων, είναι Associate Fellow της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, Associate Editor του περιοδικού Journal of Social and Personal Relationships και πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Εκδόσεων του Διεθνούς Δικτύου Μελέτης των Διαπροσωπικών Σχέσεων.

Η Αικατερίνη Γκαρή είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι εκπρόσωπος για την Ελλάδα της European Council for High Ability (2004 έως σήμερα) και εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της International Association for Cross-Cultural Psychology (2014-2018) ως «Εκπρόσωπος για την Ευρώπη» (Europe Regional Representative). Διδάσκει σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών μαθήματα Κοινωνικής Ψυχολογίας και Κοινωνικής Αλληλεπίδρασης και Διαπροσωπικών Σχέσεων μέσω της συστημικής προσέγγισης. Τα ερευνητικά της εν- διαφέροντα επικεντρώνονται στην Κοινωνική Ψυχολογία της Οικογένειας και της Εκπαίδευσης, και ειδικότερα στη μελέτη των κοινωνικών αξιωμάτων, της οικογένειας διπλής σταδιοδρομίας, των κοινωνικών στάσεων και κοινωνικών αξιών της εκπαιδευτικής κοινότητας, καθώς και των ψυχοκοινωνικών χαρακτηριστικών της χαρισματικότητας και του ταλέντου στο σχολικό σύστημα.