Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, ο θεσμός των Αγώνων Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού θα διεξαχθεί στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, στις 6 Δεκεμβρίου.

Και φέτος, σκοπός των Αγώνων είναι η ανάδειξη του τραγουδιού στην τελική του μορφή, ως τραγούδι από το συνδυασμό μουσικής και λόγου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τη συμμετοχή τους από τις 21 Ιουλίου έως τις 10 Οκτωβρίου 2014.

Φέτος, μπορούν να συμμετέχουν ολοκληρωμένα τραγούδια από την πλευρά του συνθέτη, τραγουδοποιού, είτε ακόμα και από μικρό μουσικό σύνολο (μπάντα| γκρουπ μέχρι 7 άτομα) που μπορεί να υπογράφουν τη δημιουργία, συνολικά του τραγουδιού. Το κείμενο των υποψήφιων τραγουδιών μπορεί να προέρχεται και από την ποίηση.

Λίγα λόγια για τους Αγώνες

Οι Αγώνες βραβεύουν το έντεχνο τραγούδι, αλλά όχι με την φθαρμένη του καθημερινή έννοια, ενός συγκεκριμένου «τραγουδιστικού είδους» κατ’ αντιπαράθεση με άλλα. Ο όρος επαναπροσδιορίζεται λοιπόν με το ακόλουθο ηθικό και όχι μουσικολογικό περιεχόμενο: το Νέο Έντεχνο Ελληνικό Τραγούδι των Αγώνων δεν θεωρείται ως είδος/κατηγορία τραγουδιού μουσικής – πόσω μάλλον δε το αντίθετο του λαϊκού τραγουδιού –, αλλά ορίζεται ως το αντίθετο του αγοραίου τραγουδιού κάθε είδους. Είναι το τραγούδι καλλιτέχνημα, του οποίου ο πρωταρχικός ηθικός σκοπός – και το κίνητρο για τη σύνθεση μουσικής και λόγου – είναι ευδιάκριτα αισθητικός και ιδεολογικός, δηλαδή η ίδια η Τέχνη και όχι η εμπορική εκμετάλλευση. Αυτή η εμπορική διαδικασία είναι δευτερογενής και άσχετη με την ίδια τη σύνθεση.

Σκοπός του Διαγωνισμού είναι η ανάδειξη άγνωστων στο ευρύ κοινό συνθετών, στιχουργών ή μουσικών σχημάτων που δημιουργούν στον χώρο του τραγουδιού καθώς και η ενθάρρυνση των δημιουργικών προσπαθειών που διαχειρίζονται με επιτυχία νέες φόρμες, θεματολογίες και τοπία, νέα για το Ελληνικό τραγούδι.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

• Αριθμός: Ο κάθε υποψήφιος διαγωνίζεται με τρία τραγούδια, προκειμένου να διαφανεί πληρέστερα η προσωπικότητα των υποψηφίων. Τα 3 τραγούδια μπορεί να είναι σε κείμενο διαφορετικών στιχουργών ή ποιητών και να ερμηνεύονται από διαφορετικούς ερμηνευτές.
• Γλώσσα: Το κάθε τραγούδι να είναι γραμμένο σε γλώσσα ελληνική, απότοκη της ελληνικής έντεχνης, δημοτικής και λαϊκής παράδοσης, όπως η γλώσσα αυτή καταγράφηκε από σε όλη τη διαδρομή της από την αρχαιότητα έως σήμερα. Επιτρέπονται ξένες επιρροές αρκεί να θεωρηθούν αφομοιωμένες ή αφομοιώσιμες.
• Περιεχόμενο: Το ιδεολογικό περιεχόμενο του τραγουδιού να είναι σαφές, εύστοχο με οικονομία στα αισθητικά μέσα και να απευθύνεται με ισχυρή επικοινωνιακή δύναμη.
• Κριτήρια αξιολόγησης: Να θεωρείται πρωτογενές δημιούργημα, με άρρηκτη σχέση μουσικής και λόγου, να είναι πρωτότυπο και πλήρες στη σύλληψη των στίχων και την μελωδία, τον ρυθμό και την αρμονία και με ενορχήστρωση και ορθή διδασκαλία της ερμηνείας.
• Διάρκεια: το τραγούδι δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 4 λεπτά.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ – Μεγαλύτερη συμμετοχή φέτος στην τελική φάση: Φέτος, θα επιλεχθούν για τον τελικό 20 υποψηφιότητες και μετά την επιλογή των υποψηφίων, η προκριματική επιτροπή θα επιλέξει ένα από τα 3 τραγούδια κάθε προκρινόμενου υποψηφίου που κατατέθηκαν για τη συμμετοχή στους Αγώνες.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής και της κατάθεσης των CD ορίζεται η Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2014. Ο υποψήφιος οφείλει να αποστείλει στα γραφεία των Αγώνων τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

• Τη σχετική αίτηση συμπληρωμένη σε όλα τα υποχρεωτικά πεδία και
υπογεγραμμένη.
• Ακουστική (όχι DATA) ηχογράφηση σε δύο (2) CD.
• Ένα τυπωμένο αντίγραφο του μουσικού κειμένου.
• 9 τυπωμένα αντίγραφα των στίχων / ποιήματος.

ΒΡΑΒΕΙΑ*
 
• Α Βραβείο Καλύτερου Τραγουδιού: 4.500,00 Ευρώ
•Β Βραβείο Καλύτερου Τραγουδιού: 3.500,00 Ευρώ
• Γ Βραβείο Καλύτερου Τραγουδιού: 2.500,00 Ευρώ

*Το κάθε βραβείο μοιράζεται ισότιμα σε συνθέτη, στιχουργό, ερμηνευτή.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Στο πλαίσιο των Αγώνων, θα πραγματοποιηθεί και φέτος συζήτηση για το νέο  Ελληνικό Τραγούδι ως προϊόν. Ποια είναι η μοίρα ενός καινούργιου τραγουδιού σήμερα; Πώς προωθείται; Πώς γίνεται γνωστό στο κοινό; Έχει επηρεαστεί η δημιουργία του τραγουδιού από τους τρόπους διάδοσής του ουσιαστικά;

12.11.2014 – Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Μικρή σκηνή – ΕΝΑΡΞΗ: 19.00 –  Είσοδος με δελτίο προσέλευσης

Οργανωτική επιτροπή: Δημήτρης Παπαδημητρίου, Κώστας Φασουλάς, Τάσος Ρωσόπουλος, Ραλλού Βογιατζή

Καλλιτεχνική επιμέλεια – εκτέλεση παραγωγής: ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ