Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, θέλοντας να είναι ενεργό κομμάτι της κοινωνίας και να λειτουργεί ως αγορά ιδεών και εστία πνευματικών αναζητήσεων, φιλοξενεί στους χώρους του Καφέ εκθέσεις σύγχρονης τέχνης.

Με αυτόν τον τρόπο δίνει βήμα διαλόγου σε καλλιτέχνες και εικαστικές ομάδες της Ελλάδας και του εξωτερικού, προκειμένου να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και τις διαδρομές τους στον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού, ενώ ταυτόχρονα συμπληρώνει τη μουσειακή εμπειρία των επισκεπτών, προσφέροντας εικαστικά ερεθίσματα που μπορούν να λειτουργήσουν ως γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, τον άνθρωπο και τα τέχνεργά του.

Στην ιδιαίτερη περίπτωση του 24ου Γυμνασίου Αθηνών, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ανοίγει τις πύλες του, για να αγκαλιάσει την προσπάθεια των μαθητών της Β’ τάξης, επιβραβεύοντας και αναδεικνύοντας την πολύ ενδιαφέρουσα εικαστική τους πρόταση.

Το 24ο Γυμνάσιο Αθηνών συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, «ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΖΩΗΣ – ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ: τα μουσειακά αντικείμενα ως πεδίο διερεύνησης της έννοιας της αλληλεγγύης στον πολιτισμό», στο πλαίσιο του οποίου εκπόνησε ετήσιο πολιτιστικό πρόγραμμα. Στόχος του προγράμματος ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας σε ζητήματα προστασίας τους, δρώντας ως ενεργοί πολίτες.

Η έκθεση «Άγγιγμα» περιλαμβάνει 37 έργα με μελάνι και μολύβι με γραφή διακοσμητική, τα οποία δημιούργησαν οι μαθητές με την υποστήριξη της καθηγήτριας εικαστικών Ζωής Βισβάρδη. Παίρνοντας έμπνευση από το χέρι του Εφήβου των Αντικυθήρων, χέρια εφηβικά κρατούν τρυφερά και αναδεικνύουν αριστουργήματα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Με συμβολικό τρόπο οι μαθητές υπενθυμίζουν με ευαισθησία την ανάγκη για αρμονία, αλλά και δικαιοσύνη, συνεισφέροντας με τον τρόπο τους στον αγώνα για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, αλλά και όλων των παράνομα εξαχθέντων αρχαιοτήτων, στη χώρα που τα γέννησε.