Οι εκδόσεις Μεταίχμιο και η διαδικτυακή πύλη για το βιβλίο Book Press σας προσκαλούν σε μια βραδιά αφιερωμένη στον σπουδαίο Αμερικανό διηγηματογράφο Ρέιμοντ Κάρβερ την Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2016 στον Πολυχώρο Μεταίχμιο


Για τον συγγραφέα και το έργο του θα μιλήσουν ο συγγραφέας Χρίστος Κυθρεώτηςο συγγραφέας-μεταφραστής Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης,
και ο Νίκος Ξένιος, κριτικός λογοτεχνίας και θεάτρου-συγγραφέας.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Κώστας Κατσουλάρης, συγγραφέας και διευθυντής της Book Press.


Ο Ρέιμοντ Κάρβερ θεωρείται σήμερα ο συγγραφέας που κατόρθωσε να ανανεώσει  την αμερικανική λογοτεχνική σκηνή της δεκαετίας του ’80, δίνοντας στο διήγημα μία εντελώς νέα πνοή. Γεννημένος στο Όρεγκον λίγο μετά την Ύφεση, το 1938, γιος ενός αλκοολικού που τριγυρνούσε στην αμερικανική ενδοχώρα σε αναζήτηση εργασίας, πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια. Όπως και ο πατέρας του, ο Κάρβερ είχε πρόβλημα με το αλκοόλ και πάλευε να συντηρήσει την οικογένειά του -παντρεύτηκε σε ηλικία δεκαεννιά ετών τη δεκαεξάχρονη φίλη του και απέκτησε γρήγορα δύο παιδιά- αλλάζοντας συνεχώς επαγγέλματα, από νοσοκομειακός υπάλληλος μέχρι βοηθός σε βενζινάδικο. 
Αυτές του οι εμπειρίες και οι οικονομικές δυσκολίες με τις οποίες ήρθε πολλές φορές αντιμέτωπος αποτελούν και την πρώτη ύλη των διηγημάτων του. Ο Κάρβερ γράφει με ευαισθησία, ρεαλισμό και συγκινητική ειλικρίνεια για ανθρώπους που προσπαθούν σκληρά να επιβιώσουν και ενσταλάζει τον εαυτό του μέσα στους ήρωες του. 
Για πολλά χρόνια αναγκαζόταν να αφήνει τη συγγραφή σε δεύτερη μοίρα λόγω της οικονομικής του ανέχειας. Προσπαθούσε να γράψει μετά τη δουλειά, στριμωγμένος στο αυτοκίνητο, αφού στο σπίτι του δεν υπήρχε καθόλου χώρος. Για σχεδόν δύο δεκαετίες συνιστά «ένα από τα πλέον καλοφυλαγμένα μυστικά στον κόσμο της λογοτεχνίας» όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο μεταφραστής του Γιάννης Τζώρτζης: έχει ένα ενθουσιώδες, αλλά πολύ περιορισμένο αναγνωστικό κοινό και κατορθώνει να δημοσιεύσει μόνο σε λογοτεχνικά περιοδικά της περιφέρειας. 
Η πρώτη του σημαντική επιτυχία έρχεται το 1976, όταν χάνει ξαφνικά τη δουλειά του ως διορθωτής δοκιμίων και εκδίδει τη συλλογή διηγημάτων Λοιπόν, θα πάψεις σε παρακαλώ;, με την οποία θέτει υποψηφιότητα για το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 κατορθώνει να κερδίσει χορηγία του Ιδρύματος Γκουγκενχάιμ και υποτροφία από την Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Γραμμάτων και αφοσιώνεται έτσι αποκλειστικά στη συγγραφή. Η συλλογή του Καθεδρικός ναός που κυκλοφορεί το 1983 είναι υποψήφια για βραβείο Πούλιτζερ και τον καθιερώνει ως έναν από τους πλέον εξέχοντες αμερικανούς πεζογράφους. 
Ο Ρέιμοντ Κάρβερ κατόρθωσε να στρέψει το διήγημα σε θέματα αληθινά και καθημερινά, αποδεσμεύοντας την αμερικανική λογοτεχνία της περιόδου από την ασφυκτική επιρροή του μεταμοντερνισμού των προηγούμενων δεκαετιών. Η αμεσότητα και η εκφραστικότητα της γραφής του τον καθιστούν έναν από τους μεγαλύτερους σύγχρονους πεζογράφους. 
Πέθανε τον Αύγουστο του 1988.


Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφόρησε πρόσφατα συγκεντρωτικός τόμος, όπου συμπεριλαμβάνονται οι τρεις κύριες συλλογές διηγημάτων του συγγραφέα σε μετάφραση του Γιάννη Τζώρτζη:
1. Λοιπόν, θα πάψεις σε παρακαλώ; 
2. Αρχάριοι (η αποκατεστημένη εκδοχή της συλλογής που είχε κυκλοφορήσει με τον τίτλο Για τι πράγμα μιλάμε όταν μιλάμε για αγάπη)
3. Καθεδρικός ναός
Τα διηγήματα, τα αντιπροσωπευτικότερα από το σύνολο του έργου του, πλαισιώνονται από εκτενή εισαγωγή και αναλυτικές πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του.


Διαβάστε πληροφορίες για τον συγκεντρωτικό τόμοΕΔΩ.