Tο κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Beton7 φιλοξενεί ένα αφιέρωμα στον Άγγλο συνθέτη Sir John Tavener με τον Νίκο Λαάρη, την Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014.



Ο σπουδαίος μινιμαλιστής ελληνορθόδοξος Άγγλος συνθέτης Sir John Tavener, δημιουργός έργων όπως The protecting veil και Song for Athene (που εκτελέστηκε στην κηδεία της πριγκίπισσας Νταϊάνα) έφυγε από την ζωή πριν ένα χρόνο: στις 12 Νοεμβρίου 2013. 



Στο αφιέρωμα παρουσιάζονται τα έξι έργα του για πιάνο. Τα δύο πρώτα έργα ασχολούνται με μια μεγάλη αγάπη του συνθέτη: τις γάτες του. Το Mandoodles, μάλιστα, αφηγείται τα σημαντικότερα στάδια της ζωής της γάτας του ονόματι Mandu.


Τα επόμενα δύο έργα εδράζονται στην ελληνορθόδοξη παράδοση και διαπραγματεύονται τις θρησκευτικές έννοιες του Παλινδρόμου και της Αναστάσιμης Υπακοής. Τα δύο αυτά έργα έχουν συντεθεί στην Ελλάδα: το Πάλιν στην Πάτμο το 1977 και η Υπακοή στην Χαλκιδική είκοσι χρόνια αργότερα.

Τα δύο τελευταία έργα επικεντρώνονται στην ανατολικότερη πνευματική παράδοση. Η Pratirupa βασίζεται στην παραδοσιακή Ινδική έννοια της αντανάκλασης της θεϊκής παρουσίας στον άνθρωπο.

Ο Νίκος Λαάρης, που έχει χαρακτηριστεί από τον Stephen Pettit των Times του Λονδίνου ως “ένας εξαιρετικός καλλιτέχνης, που δεν μπορεί να παράγει ούτε έναν άσχημο ήχο” σπούδασε πιάνο στο Ωδείο Αθηνών και στο Royal College of Music του Λονδίνου. Του απoνεμήθηκε ο τίτλος του διδάκτορα από το Manhattan School of Music της Νέας Υόρκης, όπου υπήρξε επί έτη καθηγητής πιάνου, θεωρητικών, παιδαγωγίας και διετέλεσε συντονιστήςτου τμήματος ακουστικών, ενώ δίδαξε και στο Πανεπιστήμιο Columbia. Είναι επίσης απόφοιτος της σχολής διεύθυνσης ορχήστρας του Conservatorium van Amsterdam. Στους χορηγούς του περιλαμβάνονται οι Allied Distillers και τα ιδρύματα Αλ.Ωνάσης και Λ. Βουδούρη. Με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Ι. Φ. Κωστοπούλου ηχογραφήθηκε ο υπό έκδοση πρώτος σόλο δίσκος του.

Έχει δώσει ρεσιτάλ στην Ευρώπη (South Bank Centre, Ballantine’s Festival, Ελληνικό Φεστιβάλ, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών) και στις ΗΠΑ (Carnegie Hall, Onassis Cultural Center). Έχει συνεργαστεί ως σολίστ με ορχήστρες στηνΕλλάδα (ΚΟΑ, ΚΟΘ, Καμεράτα – και ως διευθυντής ορχήστρας με την ΕΡΤ) και στη Γερμανία (Ars Academica Freiburg). Την περίοδο 1999-2002 συνέπραξε ως σολίστ με το Munich Ballet Theater στην χορογραφία του Philip Taylor Παραλλαγές Goldberg τουBach, για την οποία το περιοδικό Dance Europe τον απεκάλεσε “το αστέρι της βραδυάς”.

Την τρέχουσα καλλιτεχνική περίοδο ο Νίκος Λαάρης παρουσιάζει προγράμματα της εποχής μπαρόκ (“Les Indes Galantes” για τα 250 χρόνια από τον θάνατο του Rameau και “Παραλλαγές Goldberg” του Bach), της κλασικής (“Τα Επτά Τελευταία Λόγια του Λυτρωτή Μας Στο Σταυρό” του Haydn), της ρομαντικής (αφιέρωμα στον Wagner με έργα Wagner και Liszt) και της μοντέρνας (αφιερώματα στους Cage” “John Cage: the keyboards” και Tavener, για τον ένα χρόνο από τον θάνατό του συνθέτη).