Ο κύκλος εκθέσεων με τίτλο Αναζητήσεις στην ύλη, που οργανώνει το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη, έχει σαν στόχο την παρουσίαση και την ανάδειξη καλλιτεχνών από το χώρο των εφαρμοσμένων τεχνών και του design.

Οι επιλογές του Πωλητηρίου εστιάζουν σε αντικείμενα τέχνης που κεντρίζουν τις αισθήσεις μας, φτιαγμένα από υλικά και φόρμες που μπορούμε να αγγίξουμε και  να χρησιμοποιήσουμε.

Το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη στο πλαίσιο του κύκλου εκθέσεων Αναζητήσεις στην ύλη φιλοξενεί την έκθεση της ομάδας ΑΦΗ με τίτλο «ΑΦΗ Affair».

Την άνοιξη του 1979 ιδρύεται η ομάδα ΑΦΗ, ένα σχήμα «ενωμένων δυνάμεων και ικανοτήτων». Από τότε μέχρι σήμερα έχει οργανώσει σεμινάρια, μαθήματα, έχει επιμεληθεί εκθέσεις άλλων καλλιτεχνών, έχει κάνει ανταλλαγές με ομάδες του εξωτερικού και η δουλειά των μελών παρουσιάζεται σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η ομάδα ΑΦΗ αποτελείται από οκτώ μέλη.

Γιάννης Παπαδόπουλος: Χάρτινα γλυπτά
Δέσποινα Πανταζοπούλου: Κόσμημα
Έυα Χειλαδάκη: Soft sculpture
Θεοδώρα Χωραφά: Κεραμική
Inger Carlsson: Textile Art
Judith Allen-Efstathiou: Μεικτή Τεχνική
Κορίννα Κουτούζη: Κόσμημα
Μαρία Γρηγορίου: Μεικτή Τεχνική

«Για κάθε έκθεση της ομάδας ΑΦΗ υπάρχει μια αφορμή, ένα έναυσμα. Για τούτη εδώ, η αφορμή δόθηκε από ένα τετράδιο. Κάποιος το ξεκίνησε, καταγράφοντας τις σκέψεις και τις ιδέες του, και το έδωσε στον επόμενο  που έκανε το ίδιο… Το τετράδιο έγινε κοινό, κυκλοφόρησε ανάμεσά μας, πέρασε από το ένα εργαστήριο στο άλλο, όπως και εμείς, έδωσε ώθηση, ξεχάστηκε… Η δουλειά είχε ήδη ξεκινήσει με τη δική της δυναμική. Ο καθένας σκύβει στο έργο του.»

Η Judith Allen-Ευσταθίου σπούδασε καλές τέχνες στο School of the Museum of Fine Arts στη Βοστόνη και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο La Verne της Καλιφόρνιας. Συμμετέχει σε εκθέσεις στις ΗΠΑ, ενώ το έργο της έχει παρουσιαστεί σε πολλές διεθνείς μπιενάλε χαρακτικής σε όλο τον κόσμο. Πολλά από τα έργα της βρίσκονται σε συλλογές Μουσείων των ΗΠΑ, όπως στο Portland Museum of Art και στο Farnsworth Museum of Art.

Η Inger Carlsson σπούδασε στο National College of Art and Design, στο Γκέτεμποργκ, στη Σουηδία. Έχει εργαστεί ως σκηνογράφος και σχεδιάστρια κουστουμιών στο Θέατρο του Μπόρας και την Όπερα του Γκέτεμποργκ. Έχει σχεδιάσει για διάφορες εταιρείες, στις οποίες συγκαταλέγεται και η εταιρεία ΙΚΕΑ (Σουηδία). Από το 2005 συμμετέχει ως φωτογράφος και βοηθός σκηνοθέτη σε μια εθνομουσικολογική έρευνα στην Επαρχία των Βορειοδυτικών Συνόρων του Πακιστάν.

Η Μαρία Γρηγορίου σπούδασε στη σχολή Βακαλό και αργότερα σπούδασε στο West Surrey College of Art and Design στην Αγγλία. Εκεί, ανακάλυψε διάφορους τομείς τέχνης και κατέληξε στην τέχνη, υφαντική-ταπισερί. Έχει διδάξει ζωγραφική και εφαρμοσμένες τέχνες σε παιδιά και ενήλικες. Παράλληλα, δούλευε στον αργαλειό δημιουργώντας έργα για εκθέσεις και συγκεκριμένους χώρους. Ταξιδεύει στην Ινδία κάθε χρόνο, επισκέπτεται εργαστήρια και μελετά παλιές τεχνικές στο ύφασμα.

Η Κορίννα Κουτούζη έχει σπουδάσει κλασικό χορό στο Παρίσι και συνέχισε στο πανεπιστήμιο του Oregon με σπουδές στην Ιστορία της Τέχνης. Από το 1976 ασχολείται επαγγελματικά με το κόσμημα. Έχει συνεργαστεί για το σχεδιασμό και την κατασκευή κοσμημάτων στην ταινία «Ιησούς από τη Ναζαρέτ» του Franco Zeffirelli. Έχει λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις με την ομάδα ΑΦΗ, αλλά και ανεξάρτητα.

Η Δέσποινα Πανταζοπούλου σπούδασε κόσμημα στο Central School of Art and Design στο Λονδίνο. Δίδαξε στη Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας στην Στεμνίτσα Αρκαδίας. Συμμετείχε σε συνέδρια στην Ιρλανδία και την Ιαπωνία, τα οποία τη βοήθησαν στη τεχνική και την εικόνας του κοσμήματος.
Συνεχίζει να φτιάχνει κοσμήματα και αντικείμενα, μεγαλώνοντας τα μεγέθη και χρησιμοποιώντας εφήμερα υλικά.

O Γιάννης Παπαδόπουλος σπούδασε στη σχολή Βακαλό, σχέδιο και ζωγραφική. Συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία του EOMMEX στο West Surrey College of Art and Design στην Αγγλία. Από τότε μέχρι σήμερα έχει κάνει σκίτσα, έχει ζωγραφίσει, έχει υφάνει, έχει διδάξει και έχει φτιάξει πολύ χειροποίητο χαρτί. Έχει παρουσιάσει τα έργα του σε 14 ατομικές εκθέσεις.

Η Εύα Χειλαδάκη είχε τις πρώτες επαφές με τη γλυπτική στο εργαστήριο της μητέρας της Ilse Villa. Δημιουργεί κούκλες και άλλες κατασκευές για το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Διδάσκει σε διάφορα σχολεία και ιδρύματα, αλλά και στο πρόγραμμα τσιγγάνικης χειροτεχνίας «Σουβάβα». Με την ομάδα «Λόγος και Ύφασμα», διευθύνει εργαστήριο ραπτικής, στο οποίο απασχολούνται οι κρατούμενες στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού.

Η Θεοδώρα Χωραφά έχει σπουδάσει σε σχολές εφαρμοσμένων τεχνών στο Λονδίνο, στη Φαέντσα και στη Γενεύη (σπουδές κεραμικής, ζωγραφικής και ιστορίας της τέχνης). Έχει διδάξει στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σήμερα ζει στην Αίγινα και ασχολείται με την κεραμική. Έχει οργανώσει ατομικές εκθέσεις, έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις και έχει βραβευθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό.