Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016

Το CultureNow πήγε Σταύρο Ξαρχάκο και Έλλη Πασπαλά

Το CultureNow πήγε Σταύρο Ξαρχάκο και Έλλη Πασπαλά

Δεν ξέρω αν ο κόσμος έχει ένστικτο, αν διψάει για αληθινές καλλιτεχνικές στιγμές, αν σε περιόδους κρίσεων καταφεύγει σε λυτρωτικές μουσικές και παραστάσεις. Δεν ξέρω επίσης εάν ακούγεται παρήγορο ή όχι το ότι στη διασταύρωση της ιστορίας με τις δύσκολες συγκυρίες συναντιόμαστε με τους

ίδιους ανθρώπους, με τις ίδιες προσωπικότητες και αναρωτιόμαστε αν σήμερα έχουμε τόσο μεγάλες καλλιτεχνικές φυσιογνωμίες.

 

 

Αυτό που ξέρω όμως, ανεξάρτητα από τις υποθέσεις, είναι πως ο κόσμος ενέκρινε με πάθος τις εμφανίσεις του Σταύρου Ξαρχάκου, της Έλλης Πασπαλά και της Κρατικής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής στο Gazarte και ο λόγος είναι ένας: Ότι αυτό που εισέπραττε γέμιζε την ψυχή του συγκίνηση και ουσία.

 

 

Το πρόγραμμα με τίτλο «3Χ3» αποτελεί τον 1ο κύκλο των θεματικών εμφανίσεων του Σταύρου Ξαρχάκου και αντιστοιχεί στον άξονα της παράστασης ο οποίος περιλαμβάνει τραγούδια τριών συνθετών: του Μάνου Χατζιδάκι, του Μίκη Θεοδωράκη και του ίδιου του Σταύρου Ξαρχάκου. Η μουσική των τριών συναντά το λόγο μεγάλων ποιητών.

 

 

Τα φώτα χαμηλώνουν και το πρόγραμμα ξεκινά με αποσπάσματα από τον «Καπετάν Μιχάλη» του Νίκου Καζαντζάκη, όπως τον μελοποίησε ο Μάνος Χατζιδάκις, «Δεν ήταν νησί», Κρασογιώργαινα» και «Πού ειν’ ο Θεός». Οι μουσικές του Χατζιδάκι παρούσες σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Παρούσα και η πάντα αφοπλιστική ποίηση του Νίκου Γκάτσου. «Κεμάλ», «Περιμπανού», «Αθανασία», «Ο Γιάννης ο φονιάς».

 

 

Σπάνιας συναισθηματικής αξίας, η έναρξη του 2ου μέρους της παράστασης, όταν η Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής και η Έλλη Πασπαλά ερμηνεύουν αποσπάσματα από το Romancero Gitano του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Federico Garcia Lorca και απόδοση Οδυσσέα Ελύτη. Το Gazarte είναι γεμάτο… και ενώ δεν πέφτει καρφίτσα, το αξιοσημείωτο είναι πως δεν ακούγεται ανάσα. Ο Σταύρος Ξαρχάκος με τις γεμάτες πάθος κινήσεις του, δαμάζει τη μουσική, εκλύοντας μέσα από τις νότες μαγεία στο χώρο. Ο κόσμος ακούει μουσική… Αυτό το αυτονόητο ζητούμενο γίνεται πραγματικότητα.

 

 

Το πρόγραμμα κλείνει με κάποια από τα σημαντικότερα και πιο αγαπημένα τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου: «Νυν και Αεί», «Άσπρη μέρα», «Το δίχτυ» και το «Πρακτορείο». Η Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής εκτελεί τα κομμάτια με αρτιότητα μέσα από έναν άμεσο διάλογο με τον συνθέτη που διευθύνει. Η Έλλη Πασπαλά, αναμετριέται με σπουδαία τραγούδια, ερμηνευμένα από κάποιες από τις επιβλητικότερες φωνές του ελληνικού τραγουδιού, και όχι μόνο ανταποκρίνεται ικανοποιητικά αλλά καταφέρνει να ολοκληρώσει τη μυσταγωγία που δημιουργεί με την παρουσία του, τις επιλογές και το έργο του, ο Σταύρος Ξαρχάκος

 

 

 

Θα ακολουθήσει ο 2ος θεματικός κύκλος του συνθέτη με τίτλο, «Η τέχνη της μουσικής επένδυσης στον κινηματογράφο». Αφηγητής σε έναν ρόλο καθοριστικό για την εξέλιξη της παράστασης, ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης .

 

 

 

Διαβάστε επίσης: http://www.culturenow.gr/music/Ξαρχάκος_-_Πασπαλά_στο_Gazarte:_Παράταση_παραστάσεων.html

 

Σχετικές ειδήσεις
Ανταπόκριση: 20 χρόνια Σταυρός του Νότου στην Τεχνόπολη (Day 3)
30.09.2016 14:34
Η τρίτη και τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων για τα 20 χρόνια του Σταυρού του Νότου στην Τεχνόπολη μας πλημμύρισε συναισθήματα και μας ταξίδεψε νοερά μιας και είχε έντονο το παραδοσιακό στοιχείο στις μουσικές που ακούσαμε!
Ανταπόκριση: 20 χρόνια Σταυρός του Νότου στην Τεχνόπολη (Day 1)
28.09.2016 17:11
Το τριήμερο των εκδηλώσεων για τα 20 χρόνια του Σταυρού του Νότου έφτασε! Και αν ακολουθήσουμε την λαϊκή ρήση "η αρχή είναι το ήμισυ του παντός" τότε όλοι θα φύγουμε από την Τεχνόπολη στο Γκάζι, τουλάχιστον με ένα χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό μας.
Calexico – Moa Bones @ Fuzz Live Music Club: Live review
17.11.2015 10:14
Μια ιδιαίτερη μέρα, αυτή του Σαββάτου, ήταν ικανή να συνειδητοποιήσουμε την αξία της ανθρώπινης ύπαρξης. Ανάμικτα συναισθήματα είχαν βρεί χώρο στην σκέψη μας και η πρώτη ματιά στην είσοδο του Fuzz μας έκανε να απορήσουμε για την αφοσίωση των Αθηναίων στους Calexico. Ο κόσμος αρκετός, απο πολύ νωρίς να περιμένει υπομονετικά για την είσοδο. Η εμφάνιση ήταν πολυ πρίν sold out!
Chinese Basement & Στάθης Ντόβας @ Ρομάντσο: Live review
30.10.2015 17:21
Μπαίνοντας στο στενό της Αναξαγόρα, στο κέντρο της Αθήνας, η πρώτη εντύπωση ήταν άκρως θετική. Νεαρός κόσμος περίμενε υπομονετικά στα σκαλιά του παλιού τυπογραφείου, μέχρι να ανοίξουν οι πόρτες, για την ζωντανή εμφάνιση των Chinese Basement και του μουσικού συνοδοιπόρου τους για το συγκεκριμένο λαιβ, Στάθη Ντόβα.
Ο Theodore @ Fuzz Live Music Club: Live review
29.10.2015 11:15
Το βράδυ της Παρασκευής ήταν το πρώτο που ο χειμώνας μας καλωσόριζε με δυνατή βροχή και αισθητό κρύο. Στην ιδέα του επικείμενου λάιβ φάνταζε ιδανική μια τέτοια ατμόσφαιρα. Με τις παραπάνω σκέψεις στο μυαλό μας βρεθήκαμε στο Fuzz της Πειραιώς. Ο κόσμος αρκετός παρά την ταλαιπωρία της βροχής. Πρόσωπα που περίμεναν με προσμονή την έναρξη και που απαρτίζονταν από όλο το ηλικιακό φάσμα.