Έχουν περάσει οκτώ χρόνια από τότε που το Θέατρο του Νέου Κόσμου δημιούργησε την «κινητή μονάδα» θεάτρου για παιδιά που

νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και ιδρύματα. Έχοντας ήδη ξεπεράσει τις 1400 (δωρεάν) παραστάσεις, βαδίζουμε φέτος στον 9ο χρόνο αυτής της δράσης, με το έργο της Μαρίας Παπαγιάννη «Το αίνιγμα του Τρουλ» και με την επιθυμία να κάνουμε κι άλλες χιλιάδες παραστάσεις τα επόμενα χρόνια.

Αυτό το πρόγραμμα είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που γίνεται από επαγγελματικό θέατρο σε σταθερή και καθημερινή βάση. Η ιδέα μας είναι να προσφέρουμε τη χαρά του θεάτρου σε παιδιά που βρίσκονται σε ιδρύματα ή νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, εκεί δηλαδή που υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ψυχαγωγία.

Οι παραστάσεις δίνονται σε διαδρόμους ή σε δωμάτια ασθενών παιδιών που δεν μπορούν να μετακινηθούν, ακόμα κι αν χρειάζεται να παίξουμε το έργο για ένα μόνο παιδί. Κάθε χρόνο δίνουμε 150-180 παραστάσεις, οι οποίες προσφέρονται δωρεάν. Δεν επισκεπτόμαστε μόνο νοσοκομεία και ιδρύματα.

Σιγά σιγά, αυτά τα χρόνια απλωθήκαμε και σε άλλους χώρους όπου μπορεί να βρίσκονται ευαίσθητες ομάδες παιδιών, όπως φυλακές, προσφυγικούς καταυλισμούς, ειδικά σχολεία.

Το φετινό έργο, όπως και τα προηγούμενα, γράφτηκε ειδικά γι’ αυτό το σκοπό, παίρνοντας υπόψη τις συνθήκες και τους χώρους όπου δίνονται αυτές οι παραστάσεις.

Ο εκπαιδευτικός και ψυχαγωγικός χαρακτήρας αυτών των παραστάσεων, που παράλληλα προσφέρουν ψυχολογική στήριξη στα παιδιά, είναι αναπόσπαστα δεμένος με το καλλιτεχνικό τους αποτέλεσμα: Θέλουμε να συναγωνίζονται τις παραστάσεις που ανεβάζουμε στο θέατρό μας για μεγάλους, να συναγωνίζονται τα καλύτερα παιδικά θέατρα της Αθήνας.

Γιατί αυτό το θέατρο είναι πολύ ουσιαστικό για μας: μας υπενθυμίζει συνέχεια τον κοινωνικό ρόλο του θεάτρου, κάτι που μέσα από τις φιλοδοξίες μας ξεχνάμε πολλές φορές. Γι’ αυτό θα θέλαμε να υπάρχει ισότιμα και σταθερά δίπλα στις άλλες παραστάσεις μας.

Και δεν μπορείτε να φανταστείτε πόση χαρά νιώθουμε έχοντας απέναντί μας τα γελαστά μάτια των μικρών θεατών μας. Τους ευχαριστούμε που μας εμψυχώνουν.

Παράλληλα με τις παραστάσεις σε νοσοκομεία, το έργο θα παίζεται από 12 Δεκεμβρίου και κάθε Κυριακή στις 5 το απόγευμα στο θέατρο, με γενική είσοδο 10€, σε μια προσπάθεια αυτοχρηματοδότησης και ενίσχυσης της δράσης μας για δωρεάν παραστάσεις στα ιδρύματα.

Λίγα λόγια για τη φετινή παράσταση:

Είναι αλήθεια ότι ο χρόνος άλλοτε γρήγορα κι άλλοτε αργά περνάει; Είναι αλήθεια πως οι αληθινοί φίλοι δεν χάνονται ποτέ; Είναι αλήθεια ότι πρέπει να διασχίσεις το σκοτεινό δάσος για να νικήσεις τους εφιάλτες σου; Πόσο θάρρος και πόση τόλμη κρύβει ο καθένας μέσα του;

Δυο παιδιά θα ξεκινήσουν ένα μεγάλο ταξίδι για να βρουν τους αγαπημένους τους φίλους. Δρόμο παίρνουν, δρόμο αφήνουν. Στο σκοτεινό δάσος θα έρθουν αντιμέτωποι με το φοβερό ξωτικό Τρουλ και θα πρέπει να λύσουν ένα σκοτεινό αίνιγμα. Τα δυο παιδιά γρήγορα θα καταλάβουν πως για να κερδίσουν πίσω τους αγαπημένους τους θα πρέπει να τολμήσουν, να ξορκίσουν τους μεγαλύτερους φόβους τους για να λύσουν το μυστήριο.

Συντελεστές της παράστασης:
Κείμενο: Μαρία Παπαγιάννη
Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης
Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος
Επιμέλεια κίνησης: Σεσίλ Μικρούτσικου
Σκηνικά: Μαρία Χανιωτάκη, Νίκος Δεντάκης
Κοστούμια: Μαρία Χανιωτάκη
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελίτα Κουνάδη

Παίζουν: Ντίνη Ρέντη, Κατερίνα Μαούτσου, Μάνος Στεφανάκης