Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Η Διαβολογυναίκα του Karl Schönherr

Η Διαβολογυναίκα  του Karl Schönherr
Ένα έργο με απρόσμενες εξελίξεις της πλοκής και συναρπαστικές μεταπτώσεις, την Διαβολογυναίκα του Τιρολέζου Καρλ Σένχερ

(Karl Schönherr) θα παρουσιάσει στις 17 Δεκεμβρίου 2010, το Αμφι-Θέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου .

 

Πρόκειται για ένα κείμενο των άρχων του 20ου αιώνα, που η δράση του ξετυλίγεται σε μια καλύβα, σε βουνά κοντά στα σύνορα δυο κρατών, τα οποία για λόγους αφαιρετικούς δεν κατονομάζονται. Εκεί κατοικούν ένας ασθενικός Άντρας και η συναρπαστική Γυναίκα του.

 


Η περιοχή είναι πέρασμα λαθρεμπόρων και ο Άντρας είναι κλεπταποδόχος. Ένας νεαρός τελωνοφύλακας, που στο έργο αποκαλείται ο «Κυνηγός», αναλαμβάνει να διαλευκάνει το μυστήριο της ορεινής, ερημικής καλύβας. Ο Άντρας το μαθαίνει και πείθει τη Γυναίκα του να «ριχτεί» στον Κυνηγό, ώσπου αυτός να απομακρύνει τα κλοπιμαία απ’ το υπόγειο. Από κει και πέρα η πλοκή καλπάζει και οδηγεί στην κορύφωση με ένα αναπάντεχο τέλος.

 

 

Η Διαβολογυναίκα ανεβαίνει σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα, σκηνοθεσία Σπύρου Α. Ευαγγελάτου, σκηνικά- κουστούμια Λαλούλας Χρυσικοπούλου και μουσική Γιάννη Αναστασόπουλου.

 

 

Η Διαβολογυναίκα θα είναι η λαμπρή, νέα ηθοποιός Ευδοκία Ρουμελιώτη σε πρώτη εμφάνιση στο Αμφι-Θέατρο, Άντρας ο Μιχάλης Μητρούσης, επί σειρά ετών πρωταγωνιστικό στέλεχος του Αμφι-Θεάτρου και Κυνηγός ο Νικόλας Παπαγιάννης, που τα τελευταία χρόνια έχει ερμηνεύσει σημαντικούς ρόλους στο ίδιο θέατρο.

 

 

Ο Καρλ Σένχερ γεννήθηκε στο Τιρόλο το 1867 και πέθανε στη Βιέννη το 1943. Είναι ένας από τους σημαντικότερους Αυστριακούς θεατρικούς συγγραφείς και η ακμή του τοποθετείται στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα.

 

 

Το συγγραφικό του ύφος συνταιριάζει νατουραλιστικά στοιχεία με ρομαντικά, αλλά και συμβολικά- εξπρεσιονιστικά. Το κορυφαίο, ίσως έργο του «Η Διαβολογυναίκα» γράφτηκε το 1914 και πρωτοπαίχτηκε το 1915 στη Βιέννη. Για το έργο του αυτό έχει χαρακτηριστεί «φανατικός μαθητής του Στρίντμπεργκ», ιδιαίτερα γιατί προβάλλει τη δύναμη αλλά και την αδυναμία της ερωτικής έλξης.

 

Μετάφραση Γιώργος Δεπάστας
Σκηνοθεσία Σπύρος Α. Ευαγγελάτος
Σκηνικά-κοστούμια Λαλούλα Χρυσικοπούλου
Μουσική Γιάννης Αναστασόπουλος

Σχετικές ειδήσεις
Η γυναίκα... στο μουσείο από το ΚΘΒΕ στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο
20.01.2017 15:43
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το θεατρικό δρώμενο «Η γυναίκα…στο μουσείο» στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, σε σκηνοθεσία Ιορδάνη Αϊβάζογλου, την Τρίτη 24 Ιανουαρίου, στις 20.00.
Στρίγγλα Γυναίκα, της Γλύκας Στόιου στο Θέατρο Underground
19.01.2017 13:11
Η «Στρίγγλα γυναίκα» της Γλύκας Στόιου είναι ένας γυναικείος μονόλογος που ανεβαίνει για λίγες παραστάσεις στο Θέατρο Underground.
01.12.2016 15:05
«Η Γυναίκα / Το Ρούχο» είναι ο τίτλος της performance που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Όλγας Ποζέλη στο Θέατρο Φούρνος, από το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016 και κάθε Σάββατο και Κυριακή.
Η Γυναίκα της Ζάκυνθος, του Δ. Σολωμού στο Booze Cooperativa
17.03.2016 11:40
Το Booze Cooperativa μας προσκαλεί στην παράσταση Η Γυναίκα της Ζάκυθος, το έργο του Διονύσιου Σολωμού, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία της Φωτεινής Καπελλάκη και της Κατερίνας Παπαγεωργίου.
Λωξάντρα, με την Άννα Βαγενά στο Θέατρο Μεταξουργείο
01.03.2016 13:29
Η ζωή και οι συναρπαστικές αφηγήσεις της Πολίτισσας «Λωξάντρας», έτσι όπως τις αποτύπωσε στο ομώνυμο βιβλίο η εγγονή της η Μαρία Ιορδανίδου, θα ξαναζωντανέψουν στη σκηνή του Θεάτρου «Μεταξουργείο» με την ερμηνεία της Άννας Βαγενά.