Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών διοργανώνει σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, συναυλία στον Ιερό του Άγιου Παντελεήμονα Αχαρνών

την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, ώρα 6 το απόγευμα.

Τη συναυλία θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος αποδέχθηκε σχετική πρόσκληση που του απηύθυναν, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κκ Ιερώνυμος και ο Πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής κ. Ιωάννης Μάνος, κατά την επίσκεψή τους στο Προεδρικό Μέγαρο. 

Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών επιδιώκει τη συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς και ανθρώπους της τέχνης με σκοπό την ανάδειξη των πνευματικών και πολιτισμικών αγαθών και την κοινωνική αλληλεγγύη.  Θεωρεί λοιπόν ότι η εκδήλωση αυτή στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος και η εν γένει συνεργασία με τον κορυφαίο αυτόν πολιτισμικό θεσμό, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, συνάδει με αυτήν την πνευματική προσπάθεια.

Το Μέγαρο Μουσικής εκφράζει την ευγνωμοσύνη του προς τον Μακαριώτατο για την αποδοχή της πρότασής του να διοργανωθεί η εκδήλωση αυτή στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος. Το Μέγαρο Μουσικής έχει ως βασική αποστολή να συμβάλει στην πολιτιστική μας ανέλιξη, ειδικότερα δε σε περιόδους κρίσεων, όπου ο πολιτισμός πρέπει να αποτελεί ένα στοιχείο κοινωνικής σύγκλισης.

«Το άνοιγμα στην πόλη, είναι μία διαρκής προσπάθεια του Μεγάρου να πλησιάσει  τους πολίτες και κυρίως τους νέους ανθρώπους. Η εκδήλωση αυτή είναι για μας μια εκδήλωση Αλληλεγγύης, Ανεκτικότητας και Κοινωνικής Σύγκλισης», δήλωσε ο κ. Μάνος.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης στον Ι.Ν του Αγίου  Παντελεήμονος

 Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει:

Α. Τετράφωνη χορωδία του Ιερού Ναού του Αγίου Παντελεήμονος

Β. Καμεράτα. Μιχάλη Αδάμη: Εν χορδαίς».  Μουσική διεύθυνση: Αλέξανδρος Μυράτ.

Γ. Καμεράτα. Arcangelo Corelli: Concerto grosso των Χριστουγέννων. Μουσική διεύθυνση: Αλέξανδρος Μυράτ.

Δ. Οι Μαίστορες της Ψαλτικής Τέχνης: «Χριστός έν πόλει Βηθλεέμ βρεφουργείται». Ύμνοι  της Εορτής των Χριστουγέννων.

Μεθ’ ἡμῶν ὁ Θεός, ἦχος πλ. β΄, μέλος Πέτρου Πελοποννησίου

Δοξαστικὸν τῶν Χριστουγέννων, Σήμερον γεννᾶται ἐκ παρθένου, ἦχος πλ. β΄, μέλος Πέτρου Πελοποννησίου

Στίχος (Εὐλογήσατε τὸν Κύριον – Ἐμμανουὴλ παιδίον) ἀπὸ τὸν Λατρινὸ πολυέλεο, μέλος Ἰωάννου μαΐστορος τοῦ Κουκουζέλη∙ ἦχος α΄

Καταβασίες προεόρτιες τῶν Χριστουγέννων, Χριστὸς ἐν πόλει, ἦχος α΄, μέλος Πέτρου Μπερεκέτη

Ὁ τελευταῖος (ΚΔ΄) οἶκος τοῦ «Κοντακίου τῆς Χριστοῦ Γεννήσεως»  Ρωμανοῦ τοῦ μελωδοῦ καὶ τὸ ἐφύμνιο σὲ ἦχο πλ. α’ πεντάφωνο, μέλος Γρηγορίου Στάθη

Κράτημα, Παναγιώτη πρωτοψάλτη τοῦ Χαλάτζογλου∙ ἦχος πλ. α΄ πεντάφωνος
Χοράρχης: Αχιλλεύς Χαλδαιάκης

Ε. Γιώργος Νταλάρας: Δοξαστικό από την «Κρεολή Λειτουργία». Συμμετέχει η χορωδία της ΔΕΗ: Μουσική διδασκαλία Κωστής Κωνσταντάρας.

ΣΤ. Γιώργος Νταλάρας: Μίκη Θεοδωράκη: «Της αγάπης αίματα» (από το Άξιον Εστί). Συμμετέχει η Καμεράτα και η χορωδία της ΔΕΗ. Μουσική διδασκαλία: Κωστής Κωνσταντάρας. Μουσική διεύθυνση: Αλέξανδρος Μυράτ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό