Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016

Norma L-N του Χρήστου Νικολόπουλου στο 104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης

Norma L-N του Χρήστου Νικολόπουλου στο 104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης
Ένα έργο με αφορμή το «Psycho» του Alfred Hitchcock. Πενήντα χρόνια μετά. Δεν πρόκειται για θεατρική διασκευή-μεταφορά της …

ταινίας. Με σημείο αναφοράς τη «συνάντηση» στο δωμάτιο απομόνωσης του «υγιούς» δόκτορος Simon με τον «ασθενή» Norman Bates (συνάντηση που δεν βλέπουμε ποτέ στην ταινία) λίγο πριν από το φινάλε του «Psycho», το έργο «Norma-L/N» κινείται στο σήμερα, «παράλληλα» με τον άξονα της ιστορίας της ταινίας.

 

 

Στις 66 εικόνες του «φωτογραφίζει» την ψυχοσύνθεση ενός (κάθε;) Αγοριού «εγκλεισμένου»-εγκλωβισμένου σε σχέση εξάρτησης από τη Μητέρα (με δεδομένο το οιδιπόδειο σύμπλεγμα, όπως περιγράφηκε από τον Φρόιντ) και θέτει το ερώτημα της «ενηλικίωσης» και της «απόστασης» ή μη ανάμεσα στο Αγόρι της ιστορίας και έναν (κάθε;) Άνδρα αλλά και ανάμεσα στη Μητέρα αυτή και μία (κάθε;)
Μητέρα.

 

Μέσα από τη γρήγορη εναλλαγή δράσεων και συναισθημάτων, ο θεατής «βλέπει» δύο (;) πρόσωπα. Ένα Αγόρι. Μια Μητέρα. Έναν Άνδρα. Όχι, δεν πρόκειται για λάθος. Εσκεμμένα υπάρχει η αριθμητική αναντιστοιχία προσώπων και ηρώων.


Μήπως γιατί δεν πρόκειται ουσιαστικά για αναντιστοιχία; Μήπως τελικά τα πρόσωπα είναι δύο κι όχι τρία; Κι αν ναι, με ποιο συνδυασμό; Αγόρι-Μητέρα και Άνδρας; Αυτός είναι ο πρώτος. Ο προφανής. Είναι όμως ο μόνος;

 

Και το λογοπαίγνιο στον τίτλο του έργου; Τι συμβολίζει; Τρεις (;) οι ήρωες. Τρεις οι λέξεις. «Συγγενείς».
Οι ήρωες. Οι λέξεις. Σε συνδυασμούς αναπόδραστους (;).

 

Σκηνοθεσία – Μουσική επιμέλεια: Μάξιμος Μουμούρης
Βοηθός σκηνοθέτης – Επιμέλεια κίνησης: Φρόσω Κορρού
Εικαστική επιμέλεια: Γκάι Στεφάνου , Μαρία Λάππα
Επιμέλεια κοστουμιών: Γκάι Στεφάνου
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Εκτέλεση παραγωγής: Pro4-Μανόλης Σάρδης

Πρωταγωνιστεί ο Μάξιμος Μουμούρης
Συμμετέχει ο Χρήστος Νικολόπουλος

 

Το έργο «Norma-L/N» περιλαμβάνεται στο βιβλίο του Χρήστου Νικολόπουλου Fragile – Ένα δίπτυχο για το θέατρο.

Σχετικές ειδήσεις
Phone home: Μία θεατρική παράσταση σε Αθήνα, Λονδίνο και Μόναχο
20.09.2016 17:32
Τρία θέατρα σε τρεις ευρωπαϊκές πόλεις (Αθήνα, Λονδίνο και Μόναχο) δημιουργούν μια κοινή σπονδυλωτή παράσταση, η οποία παίζεται την ίδια στιγμή στις τρεις πόλεις, με τους θεατές κάθε θεάτρου να βλέπουν ένα μέρος της κάθε ιστορίας.
Ημερολόγια Αλληλεγγύης: Μια παράσταση για τους πρόσφυγες στο Θέατρο Τέχνης
06.06.2016 12:57
Το Θέατρο Τέχνης μας προσκαλεί στην παράσταση Ημερολόγια Αλληλεγγύης, μια παράσταση για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Μυτιλήνη μέσα από τα ημερολόγια των Χρηστού Αγγελάκου και Γιώργου Τυρίκου-Εργά.

Μη χορέψεις, του Χρήστου Καρασαββίδη στο Bios
11.01.2016 12:54
Το Bios παρουσιάζει από την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016 την παράσταση Μη χορέψεις, του Χρήστου Καρασαββίδη.
Η ιστορία του γερασμένου παιδιού, της Τζέννυ Έρπενμπεκ στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
20.11.2015 16:04
Στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων ανεβαίνει τον φετινό χειμώνα η θεατρική μεταφορά της εμβληματικής νουβέλας της Τζέννυ Έρπενμπεκ, Ιστορία του γερασμένου παιδιού.
Ο ουρανός πάνω από την πόλη, από την ομάδα Θα δούμε στον Τεχνοχώρο Cartel
16.11.2015 11:16
Η θεατρική ομάδα "ΘΑ ΔΟΥΜΕ" παρουσιάζει τη νέα της δουλειά Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ, μια θεατρική παράσταση εμπνευσμένη από το κινηματογραφικό σενάριο της ταινίας “Wings of desire” (Τα φτερά του έρωτα) των Wim Wenders και Peter Handke (1987).