Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Norma L-N του Χρήστου Νικολόπουλου στο 104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης

Norma L-N του Χρήστου Νικολόπουλου στο 104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης
Ένα έργο με αφορμή το «Psycho» του Alfred Hitchcock. Πενήντα χρόνια μετά. Δεν πρόκειται για θεατρική διασκευή-μεταφορά της …

ταινίας. Με σημείο αναφοράς τη «συνάντηση» στο δωμάτιο απομόνωσης του «υγιούς» δόκτορος Simon με τον «ασθενή» Norman Bates (συνάντηση που δεν βλέπουμε ποτέ στην ταινία) λίγο πριν από το φινάλε του «Psycho», το έργο «Norma-L/N» κινείται στο σήμερα, «παράλληλα» με τον άξονα της ιστορίας της ταινίας.

 

 

Στις 66 εικόνες του «φωτογραφίζει» την ψυχοσύνθεση ενός (κάθε;) Αγοριού «εγκλεισμένου»-εγκλωβισμένου σε σχέση εξάρτησης από τη Μητέρα (με δεδομένο το οιδιπόδειο σύμπλεγμα, όπως περιγράφηκε από τον Φρόιντ) και θέτει το ερώτημα της «ενηλικίωσης» και της «απόστασης» ή μη ανάμεσα στο Αγόρι της ιστορίας και έναν (κάθε;) Άνδρα αλλά και ανάμεσα στη Μητέρα αυτή και μία (κάθε;)
Μητέρα.

 

Μέσα από τη γρήγορη εναλλαγή δράσεων και συναισθημάτων, ο θεατής «βλέπει» δύο (;) πρόσωπα. Ένα Αγόρι. Μια Μητέρα. Έναν Άνδρα. Όχι, δεν πρόκειται για λάθος. Εσκεμμένα υπάρχει η αριθμητική αναντιστοιχία προσώπων και ηρώων.


Μήπως γιατί δεν πρόκειται ουσιαστικά για αναντιστοιχία; Μήπως τελικά τα πρόσωπα είναι δύο κι όχι τρία; Κι αν ναι, με ποιο συνδυασμό; Αγόρι-Μητέρα και Άνδρας; Αυτός είναι ο πρώτος. Ο προφανής. Είναι όμως ο μόνος;

 

Και το λογοπαίγνιο στον τίτλο του έργου; Τι συμβολίζει; Τρεις (;) οι ήρωες. Τρεις οι λέξεις. «Συγγενείς».
Οι ήρωες. Οι λέξεις. Σε συνδυασμούς αναπόδραστους (;).

 

Σκηνοθεσία – Μουσική επιμέλεια: Μάξιμος Μουμούρης
Βοηθός σκηνοθέτης – Επιμέλεια κίνησης: Φρόσω Κορρού
Εικαστική επιμέλεια: Γκάι Στεφάνου , Μαρία Λάππα
Επιμέλεια κοστουμιών: Γκάι Στεφάνου
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Εκτέλεση παραγωγής: Pro4-Μανόλης Σάρδης

Πρωταγωνιστεί ο Μάξιμος Μουμούρης
Συμμετέχει ο Χρήστος Νικολόπουλος

 

Το έργο «Norma-L/N» περιλαμβάνεται στο βιβλίο του Χρήστου Νικολόπουλου Fragile – Ένα δίπτυχο για το θέατρο.

Σχετικές ειδήσεις
Aurora, του Βλαδίμηρου Νικολούζου στο Θέατρο Ροές
20.02.2017 13:33
Το Rēs Ratio Network υποδέχεται στο Θέατρο Ροές την πρώτη σκηνοθετική δουλειά του Βλαδίμηρου Νικολούζου, Αurora, με πρωταγωνίστρια την Ηλέκτρα Νικολούζου, από Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017 και για έξι μοναδικές παραστάσεις. Πρόκειται για έναν μονόλογο μιας γυναίκας που ακροβατεί στα όρια του πραγματικού, ανάμεσα στους ήχους και το σώμα.
Η «Νίκη» του Χρήστου Α. Χωμενίδη στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
03.01.2017 15:13
Η «Νίκη» του Χρήστου Α. Χωμενίδη, αφού διαβάστηκε από δεκάδες χιλιάδες αναγνώστες και τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, ανεβαίνει τον Φεβρουάριο στον «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» σε θεατρική διασκευή Σταμάτη Φασουλή - Γιώργου Λύρα και σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή.
«DemonStraitor» του Χρήστου Καλμαντή στο Αγγέλων Βήμα
02.11.2016 12:04
Το «DemonStraitor» του Χρήστου Καλμαντή σε σκηνοθεσία Γιάννη Παπαγιάννη, είναι έργο σύγχρονο, κοινωνικό και με πολιτικές προεκτάσεις που θίγει το πάντα επίκαιρο θέμα της ατομικής ευθύνης και της προσωπικής μας επαναστατικότητας.
Phone home: Μία θεατρική παράσταση σε Αθήνα, Λονδίνο και Μόναχο
20.09.2016 17:32
Τρία θέατρα σε τρεις ευρωπαϊκές πόλεις (Αθήνα, Λονδίνο και Μόναχο) δημιουργούν μια κοινή σπονδυλωτή παράσταση, η οποία παίζεται την ίδια στιγμή στις τρεις πόλεις, με τους θεατές κάθε θεάτρου να βλέπουν ένα μέρος της κάθε ιστορίας.
Ημερολόγια Αλληλεγγύης: Μια παράσταση για τους πρόσφυγες στο Θέατρο Τέχνης
06.06.2016 12:57
Το Θέατρο Τέχνης μας προσκαλεί στην παράσταση Ημερολόγια Αλληλεγγύης, μια παράσταση για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Μυτιλήνη μέσα από τα ημερολόγια των Χρηστού Αγγελάκου και Γιώργου Τυρίκου-Εργά.