Ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνόφωνα ροκ σχήματα του κοινού, οι Όναρ, επιστρέφουν με νέα δισκογραφική δουλειά στις αποσκευές και ετοιμάζονται να ταξιδέψουν φέτος το χειμώνα για να παρουσιάσουν τα νέα τους τραγούδια μέσα από live εμφανίσεις. Πριν φύγουν… μας λένε λίγα λόγια για τη νέα τους δουλειά.

Θα ήθελα να ρωτήσω για την ιστορία των Όναρ, αλλά είμαι σίγουρη πως είναι πολλές φορές ειπωμένη. Παρόλα αυτά θα ήθελα να μας πείτε λίγα λόγια, ίσως τις πιο σημαντικές στιγμές της πορείας, από το ξεκίνημα μέχρι και τον νέο σας δίσκο που κυκλοφορεί.

Το συγκρότημα, επίσημα μ\\’ αυτό το όνομα, δημιουργήθηκε το 1999 όπου και ηχογραφήθηκε και ο πρώτος μας δίσκος (Το έργο που παίζουν τα μάτια σου). Από τοτε ξεκίνησε το ταξίδι μας δισκογραφικά και συναυλιακα. Από τότε και μετά έχουμε κυκλοφορήσει 9 δισκογραφικές δουλειές, όχι πως παίζει ρόλο το πόσες δουλειές κυκλοφορεί κανείς, αλλά το αν έχει να παρουσιάσει κάτι και πάντα αυτός ήταν ο λόγος που μπαίναμε σε διαδικασία ηχογράφησης, το αν δηλαδή είχαμε υλικό που ήταν ανάγκη πια για μας να κυκλοφορήσει και είχε λόγο ύπαρξης. Στην πορεία αυτή οι Όναρ μας έδωσαν την ευκαιρία να εκφραστούμε με τον τρόπο που εμείς θέλαμε χωρίς εκπτώσεις, να επαναστατήσουμε, να ερωτευτούμε να γνωρίσουμε ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα και σε κάθε συναυλία υπήρχαν  πάντα ξεχωριστές συγκινήσεις.

Η νέα σας δουλειά, που κυκλοφορεί από την Legend, περιέχει έντεκα νέα τραγούδια, από τα οποία στα περισσότερα υπογράφετε εσείς τους στίχους και τη μουσική. Από που αντλήσατε εμπνευση για το νέο σας υλικό;

Αυτή η καινούργια δουλειά με τίτλο Όσα αντίο μας μένουν έχει για ακόμα μια φορά όλη μας την αλήθεια. Έντεκα τραγούδια που ψάχνουν με πείσμα την ψυχή μας και μας ηρεμούν έχοντας καταφέρει να τους δώσουμε τα εφόδια να πουν αυτά που έχουν να πουν. Για κάθε τι που έχει γραφτεί υπάρχει και μια αφορμή όπως και μια ιστορία, κάθε τραγούδι έχει την ρεαλιστική ιστορία του και έρχεται η στιγμή που, αν είσαι ανοιχτός, αυτή την ιστορία θέλεις να την κάνεις όσο πιο όμορφη γίνεται ίσως με πιο ποιητικά λόγια η με ενδιαφέρουσα ενορχήστρωση με ό,τι μπορείς τέλος πάντων, περίπου έτσι προκύπτει ένα τραγούδι.

Πείτε μας λίγα λόγια και για τους υπόλοιπους συντελεστές του δίσκου, αλλά και τι ξεχωριστό θα ακούσουμε σε αυτή τη δουλειά. 
Το ενδιαφέρον όπως και η πρόκληση σ΄αυτόν τον δίσκο είναι το ότι αφήσαμε χρόνο στους εαυτούς μας όλο το καλοκαίρι που πέρασε να γράψουμε αυτό τον δίσκο χωρίς το άγχος και το τρέξιμο  των συναυλιών , ήταν πραγματικά αυτό που έπρεπε να κάνουμε το χρωσταγαμε σε μας να μην διακόψει τίποτα αυτό που θέλαμε να τελειώσουμε, κάτι που δεν είχαμε κάνει ποτέ. Σημαντικός συνεργάτης ήταν ο Λευτέρης περγαμαλης. Είναι σχετικά καινούργιος μουσικός στο γκρουπ παίζει πλήκτρα και μας βοήθησε να πραγματοποιήσουμε τις ιδέες μας. Επίσης ο Βαγγελης Μαρκαντωνης έπαιξε την φυσαρμόνικα και το μπάντζο του και στις τελικές μίξεις μας βοήθησε ο Νικος Παππας. Υπάρχει ένα τραγούδι, φτιαγμένο από το βιβλίο της Ζοέλ Λοπινό, Χάρτινος Έρωτας και ένα ποίημα του Μπρεχτ, γραμμένο το 1934, που λέγεται Ερωτήσεις.

Όσα αντίο μας μένουν. Γιατί αυτός ο τίτλος για τον νέο δίσκο; Είναι προσωπικός ή περισσότερος κοινωνικός; Και αλήθεια πιστεύετε πως μένουν λίγα ή πολλά αντίο μέχρι το τελος;

Κανείς δεν μπορεί να ξέρει πόσα αντίο, πόσα χαμόγελα, πόσα δάκρυα μένουν μέχρι το τέλος… Ίσως αυτή είναι και η μαγεία της ζωής. Το τραγούδι αναφέρεται στις σχέσεις και τις καταστάσεις εκείνες, που ενώ στην πραγματικότητα έχουν τελειώσει, εμείς επιμένουμε να μένουμε δεμένοι. Προτείνει λοιπόν να βρει κανείς το κουράγιο να δει , να αναγνωρίσει οτι κάτι τελειώνει, να το αποχαιρετίσει και να προχωρήσει παρακάτω. Παρακάτω υπάρχει πάντα μια νέα αρχή.

Μέσα στον Νοέμβριο εμφανιστήκατε δύο διήμερα στη μουσική σκηνή Δίπλα στο ποτάμι. Πώς περάσατε;

Καταρχήν ήταν μεγάλη μας χαρά που οι άνθρωποι τους οποίους καλέσαμε, ανταποκρίθηκαν αμέσως θετικά. Η αρχική ιδέα ήταν να κάνουμε ένα δίσκο με καλεσμένους φίλους, που θα διασκεύαζαν άπό ένα δικό μας τραγούδι, και  έτσι θα έβγαινε ένας πολυσυλλεκτικός δίσκος. Αισθανθήκαμε όμως οτι θα ήταν καλύτερο, πιο ζωντανό και πιο ζεστό, αν όλο αυτό γινόταν επί σκηνής. Επίσης θεωρήσαμε οτι με τις εμφανίσεις αυτές θα επισημάνουμε το στοιχείο της ένωσης, της παρουσίας νέων ανθρώπων της μουσικής σκηνής, που μπορούν και παίζουν μαζί, που τραγουδούν μαζί και δημιουργούν βραδιές μοναδικές. Πραγματικά το αποτέλεσμα ήταν ακόμα καλύτερο των προσδοκιών μας, μας έκανε να αισθανθούμε οτι ανήκουμε σε μια ωραία παρέα, νέων ανθρώπων.

Τι να περιμένουμε στο προσεχές μέλλον από τους Όναρ; Συναυλίες και εμφανίσεις για το χειμώνα; 
Θα ταξιδέψουμε με αφορμή τον νέο δίσκο, για να παίξουμε, και θα δουλέψουμε το ηχογραφημένο υλικό από τις παραστάσεις στο Δίπλα στο Ποτάμι.