Η κωμωδία «ο Ξεναγός», η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Ζαχαρία Μαυροειδή, κάνει πρεμιέρα στο 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Θεσσαλονίκης (3 – 12 Δεκεμβρίου), στην κατηγορία Ελληνικές Ταινίες 2010. Η ταινία θα προβληθεί δύο φορές κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ:

Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου, 20.00, αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη

Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου, 15.00, αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη

Η ταινία είναι μία ανεξάρτητη παραγωγή του Ζαχαρία Μαυροειδή και της WESAW productions, σε συμπαραγωγή με τους περισσότερους συντελεστές της ταινίας.  «Ο Ξεναγός» παρακολουθεί μια πολυεθνική ομάδα νέων στην αρχιτεκτονική και συναισθηματική περιήγησή τους στην Αθήνα μέσα από το βλέμμα του έλληνα ξεναγού τους.

 
Ο Ιάσονας κατεβαίνει από την Θεσσαλονίκη στην Αθήνα για να ξεκινήσει τη νέα του καριέρα ως “ξεναγός αρχιτεκτόνων”. Το γκρουπ του αποτελείται από ξένους φοιτητές που γνωρίστηκαν στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του προγράμματος Εράσμους. Στην Αθήνα βρίσκει ξανά την πάλαι ποτέ κολλητή του Μυρσίνη η οποία συγκατοικεί με τον φίλο της Άγγελο.

Παγιδευμένος ανάμεσα σε μία φίλη που τον βλέπει όλο και λιγότερο σαν φίλο και ένα γκρουπ που τον βλέπει όλο και λιγότερο σαν ξεναγό, ο Ιάσονας θα αναγκαστεί να βρει λύση στα δικά του αδιέξοδα, επαγγελματικά, συναισθηματικά και ερωτικά για να γίνει σταδιακά μέλος του γκρουπ.

Την σκηνοθεσία και το σενάριο της ταινίας υπογράφει ο Ζαχαρίας Μαυροειδής. Τον ρόλο του Ιάσονα ερμηνεύει ο Μιχάλης Οικονόμου, βραβευμένος με το βραβείο Χορν 2010 για την ερμηνεία του στην θεατρική παράσταση «Σφαγείο» του Ιλάν Χατσόρ (Θέατρο του Νέου Κόσμου).

Στους υπόλοιπους ρόλους εμφανίζονται η Κατερίνα Μαυρογεώργη (Μυρσίνη) και ο Νικόλας Πιπεράς (Άγγελος) ενώ το γκρουπ των ξένων φοιτητών απαρτίζουν η γερμανίδα Kathrin Suckfiel (Lotte), η αγγλίδα  Anne Marie O\’Sullivan (Megan), ο γάλλος Francois Renault (Olivier), η ελληνίδα Σταυρούλα Κοντοπούλου στο ρόλο της Barbara από την Βουλγαρία, η ισπανίδα  Maria Perez (Ines) και ο ελληνοαμερικανός Michael-John Raftopoulos (John).

Τη φωτογραφία υπογράφει η Ζωή Μαντά, το μοντάζ η Ιωάννα Πογιαντζή, την πρωτότυπη μουσική η Μάρθα Μαυροειδή και ο Γιώργος Βεντουρής, τα σκηνικά η Κατερίνα Ζουράρη, τον ήχο ο Νίκος Τριανταφύλλου και ο Ηρακλής Βλαχάκης και τα κοστούμια η Ευθυμία Μουτσιανά Μαρρέ.