Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Λυρική Σκηνή: O μαγικός αυλός, μεγάλη όπερα σε δύο πράξεις

Λυρική Σκηνή: O μαγικός αυλός, μεγάλη όπερα σε δύο πράξεις

Την όπερα των Μότσαρτ και Σίκανεντερ, «Μαγικός Αυλός» θα παρουσιάσει η Εθνική Λυρική Σκηνή στο Θέατρο Ολύμπια


στις 4, 5, 8, 10, 19, 21, 22, 29 Δεκεμβρίου 2010 και 2 και  6 Ιανουαρίου 2011.


Μουσική διεύθυνση

 

Μύρων Μιχαηλίδης (4, 5, 8, 10, 21, 22 Δεκ.)


Μίλτος Λογιάδης (19, 29 Δεκ., 2, 6 Ιαν.)

 

Σκηνοθεσία Αρνώ Μπερνάρ


Σκηνικά – Κοστούμια Μπρούνο Σβενγκλ

 

Φωτισμοί Γκουίντο Πέτσολντ

Ορχήστρα και Χορωδία Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Διεύθυνση χορωδίας Νίκος Βασιλείου

 

ΔΙΑΝΟΜΗ

Ζαράστρο
  Δημήτρης Καβράκος (4, 8, 19, 21, 22 Δεκ., 6 Ιαν.), Χριστόφορος Σταμπόγλης (5, 10, 29 Δεκ., 2 Ιαν.)

Ταμίνο
  Ματτίας Κλινκ (4, 8, 10 Δεκ.), Νίκος Στεφάνου (5, 19, 21, 22, 29 Δεκ., 2, 6 Ιαν.)

Βασίλισσα της Νύχτας
  Βασιλική Καραγιάννη (4, 8, 21, 22, 29 Δεκ., 6 Ιαν.), Μαριάννα Μανσόλα (5, 10, 19 Δεκ.)
  Μάιρα Μηλολιδάκη (2 Ιαν.)

Παμίνα
  Μαρία Μητσοπούλου (4, 10, 19 Δεκ., 2 Ιαν.), Μίνα Πολυχρόνου (21, 22, 29 Δεκ., 6 Ιαν.)
  Ειρήνη Κυριακίδου (5, 8 Δεκ.)

Παπαγκένο
  Χάρης Ανδριανός (4, 8, 21, 22, 29 Δεκ., 6 Ιαν.), Ενρίκο Μαρούτσι (5, 10, 19 Δεκ., 2 Ιαν.)

Παπαγκένα
  Ελπινίκη Ζερβού (4, 8, 21, 22, 29 Δεκ., 6 Ιαν.), Μυρσίνη Μαργαρίτη (5, 10, 19 Δεκ., 2 Ιαν.)

 

Η μάχη του Καλού ενάντια στο Κακό, η νίκη της αλήθειας ενάντια στο ψέμα, η διαρκής αναζήτηση της αρετής, η δύναμη της αγάπης, η ιδέα της αδελφοσύνης και το μεγαλείο της συγχώρεσης κυριαρχούν στο Μαγικό αυλό του Μότσαρτ, μια όπερα επίκαιρη όσο ποτέ.

 

Έργο με μουσικά μέρη και πεζούς διαλόγους, αποτελείται από δύο Πράξεις και βασίζεται σε κείμενο του θεατρανθρώπου Εμάνουελ Σίκανεντερ. Οι ιδέες του Ελευθεροτεκτονισμού και του Διαφωτισμού, όπως οι έννοιες της ελευθερίας και της ισότητας, αποτελούσαν θεμελιώδεις αξίες στη ζωή του συνθέτη, που μας ταξιδεύει από την αρχαία Αίγυπτο μέχρι ένα παραμυθένιο δάσος, όπου πρωταγωνιστούν ο Ταμίνο, η Παμίνα, αλλά και ο Ζαράστρο και η μοχθηρή Βασίλισσα της Νύχτας…

Π

αρακολουθούμε τις προσπάθειες του Ταμίνο να ελευθερώσει την όμορφη Παμίνα από το δαίμονα Ζαράστρο. Γι’ αυτόν το σκοπό η μητέρα της Παμίνας, η Βασίλισσα της Νύχτας, έχει δώσει στον Ταμίνο ένα μαγικό αυλό και στον ακόλουθό του Παπαγκένο ασημένια καμπανάκια, που ο ήχος τους βοηθά να ξεπεραστούν κάθε είδους δοκιμασίες.

 


Ο Μονόστατος, υπηρέτης του Ζαράστρο και φρουρός της Παμίνας, πολιορκεί ερωτικά την κοπέλα. Καταφτάνει ο Παπαγκένο, που λέει στην Παμίνα πως σύντομα θα διαφύγουν. Όταν ο Ταμίνο παίζει το μαγικό αυλό, τα ζώα του δάσους μαγεύονται, κι όταν ο Παπαγκένο χρησιμοποιεί τα καμπανάκια του, οι ακόλουθοι του Μονόστατου χορεύουν μαγεμένοι.

 

Εμφανίζεται ο Ζαράστρο πάνω στο άρμα του. Η Παμίνα παραδέχεται ότι προσπάθησε να διαφύγει. Εξηγεί όμως ότι την καταδιώκει ο Μονόστατος, και μάλιστα έχει συλλάβει τον Ταμίνο και τον Παπαγκένο. Ο Ζαράστρο οδηγεί και τους δύο στο Ναό της δοκιμασίας, λέγοντας πως, αν ο Ταμίνο καταφέρει να περάσει όλες τις δοκιμασίες, η Παμίνα θα γίνει γυναίκα του.

 


Ο Μονόστατος πλησιάζει πάλι την Παμίνα, αλλά τρέπεται σε φυγή όταν αντιλαμβάνεται την παρουσία της Βασίλισσας της Νύχτας. Εκείνη ζητά από την κόρη της να σκοτώσει τον Ζαράστρο. Στο μεταξύ, ο Παπαγκένο έχει ερωτευτεί… την Παπαγκένα και, θαρρώντας πως την έχασε για πάντα, αποφασίζει να δώσει τέλος στη ζωή του. Τρία αγόρια τού υπενθυμίζουν πως διαθέτει μαγικά καμπανάκια.

 

Ο Παπαγκένο τα αφήνει να ηχήσουν, κι η αγαπημένη του επανεμφανίζεται.
Με τη βοήθεια του μαγικού αυλού η Παμίνα και ο αγαπημένος της Ταμίνο περνούν με επιτυχία τις τελικές δοκιμασίες, κι έτσι τους υποδέχονται με επισημότητα στον κατάφωτο Ναό.

 

Η Βασίλισσα της Νύχτας και οι ακόλουθοί της αποφασίζουν να επιτεθούν, ωστόσο θύελλες, αστραπές και βροντές αποτρέπουν την επέλασή τους στο Ναό. Η ημέρα παίρνει τη θέση της νύχτας. Έτσι, στερεότυπες απόψεις για το Καλό και το Κακό ανατρέπονται: Το Καλό θριαμβεύει, το Κακό κατακρημνίζεται.

Αυτό το οπερατικό κομψοτέχνημα, που συναρπάζει το κοινό επί δύο αιώνες τουλάχιστον, πρωτοπαρουσιάστηκε στο Θέατρο του Βήντεν, στα περίχωρα της Βιέννης, στις 30 Σεπτεμβρίου 1791. Από την Εθνική Λυρική Σκηνή ο Μαγικός αυλός ανέβηκε για πρώτη φορά στις 18 Ιανουαρίου 1969.

 

ΔΙΑΛΕΞΗ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΡΕΜΙΕΡΑ

 

Το ομολογούμε δεν είναι απλή διάλεξη , είναι πραγματική συναυλία . Την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010 στο Φουαγέ του θεάτρου Ολύμπια, Ακαδημίας 59 και ώρα 5:00 το απόγευμα, οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην παράσταση , η Μίνα Πολυχρόνου (υψίφωνος), ο Enrico Marrucci (βαρύτονος), η Ελπινίκη Ζερβού (υψίφωνος) συνδιαλέγονται με τον Νίκο Ξανθούλη, εξηγώντας, ερμηνεύοντας και τραγουδώντας στο κοινό της Λυρικής την πασίγνωστη όπερα του Μότσαρτ  O Μαγικός Αυλός.

 

Η είσοδος ελεύθερη, ο καφές ζεστός και η πνευματική απόλαυση στα ύψη.

Σχετικές ειδήσεις
19.01.2017 14:25
Η πολυβραβευμένη κινέζικη Wu Όπερα που έχει πραγματοποιήσει επιτυχημένες περιοδείες σε πάνω από 30 χώρες σε Ασία, Ευρώπη, Αυστραλία και Αμερική έρχεται στην Αθήνα, για μία μοναδική παράσταση, την Δευτέρα 23/01 στο θέατρο Πάνθεον.
Ο Γενικός Γραμματεύς, του Ηλία Καπετανάκη στην Πειραματική Σκηνή -1 του Εθνικού Θεάτρου
16.01.2017 13:47
H Σοφία Μαραθάκη με την ομάδα της ΑΤΟΝΑλ, μετά την μεγάλη περσινή επιτυχία «Ο Φίλιπ Γκλας αγοράζει μια φραντζόλα ψωμί», σκηνοθετεί για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο και ανεβάζει στην Πειραματική Σκηνή -1 την πάντα επίκαιρη κωμωδία του Ηλία Καπετανάκη «Ο Γενικός Γραμματεύς».  
Η Αγγελική, από τους Fly Theatre επιστρέφει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
26.10.2016 14:52
Mετά τη συμμετοχή τους, για πέμπτη φορά, στην παράσταση «Μαγικός Αυλός» του Σάιμον Μακ Μπέρνυ, ιδρυτή της ομάδας Complicite, οι Fly Theatre (Κατερίνα Δαμβόγλου και Robin Beer) επέστρεψαν από το Λονδίνο στην Αθήνα με το έργο τους “Αγγελική”, το οποίο παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Δώμα του Θέατρου του Νέου Κόσμου την περσινή χρονιά και επιστρέφει από τις 11 Νοεμβρίου 2016 και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, στον Κάτω Χώρο του ίδιου Θεάτρου
Μεγάλη επιτυχία για την Πλατφόρμα Νέων Δημιουργών με Θέμα τον Εμφύλιο
04.04.2016 15:33
Η Πλατφόρμα Νέων Δημιουργών: «Θέμα Εμφύλιος» που διοργάνωσε η Πειραματική Σκηνή -1 του Εθνικού Θεάτρου από Τετάρτη 30 Μαρτίου ως Κυριακή 3 Απριλίου, ολοκλήρωσε τις παρουσιάσεις της με μεγάλη επιτυχία. Μέσα από διαφορετικές θεατρικές φόρμες, οι παραστάσεις διερεύνησαν τις διαδρομές της ατομικής και συλλογικής μνήμης ενός θέματος που ακόμη και σήμερα θεωρείται ταμπού, και η αφήγησή του παραμένει τραυματική.
Αγγελική, από τους Κilling the fly στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
22.03.2016 10:41
Mετά τη συμμετοχή τους για πέμπτη φορά στην παράσταση «Μαγικός Αυλός» του Σάιμον Μακ Μπέρνυ, ιδρυτή της ομάδας Complicite, οι Κilling the fly (Κατερίνα Δαμβόγλου και Robin Beer) επιστρέφουν από το Λονδίνο στην Αθήνα με το έργο τους "Αγγελική", το οποίο παρουσιάζεται στο Θέατρο Νέου Κόσμου, έπειτα από τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε το περασμένο καλοκαίρι στην Κρήτη.