Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2017

Εκδόσεις Πατάκη: Michel Chion: Ο ήχος στον κινηματογράφο

Εκδόσεις Πατάκη: Michel Chion: Ο ήχος στον κινηματογράφο

Το βιβλίο του Michel ChionΟ ήχος στον κινηματογράφο, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη ...

Σε μια εποχή όπου οι κινηματογραφικές αίθουσες αντηχούν από την εξάπλωση του πολυκάναλου στερεοφωνικού ήχου, o Michel Chion προσεγγίζει τον κινηματογράφο ως ηχητική τέχνη. Εστιάζοντας στους ήχους του περιβάλλοντος και στη μουσική , το βιβλίο αυτό αναπτύσσει έναν πρωτότυπο προβληματισμό, αναθεωρώντας κάποιες διαδεδομένες ιδέες.

Αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει ηχητική μπάντα ούτε κινηματογραφική μουσική (αλλά μουσική στον κινηματογράφο), αμφισβητεί τις προκαταλήψεις πάνω στον σύγχρονο και τον μεταηχογραφημένο ήχο και, παρουσιάζοντας τον ήχο σαν κάτι που αναζητεί τον τόπο του, δείχνει πώς μπορούμε να θεωρήσουμε τις ταινίες με τρόπο διαφορετικό από ένα συμμετρικό τετ-α-τετ του ακουστικού και του οπτικού στοιχείου: μάλλον ως ένα συναρπαστικό και ασταθή μηχανισμό – αυτόν ακριβώς που καθορίζει εδώ και πάνω από εξήντα χρόνια τον κινηματογράφο και που πολλοί αρνούνται ακόμα να κοιτάξουν κατά πρόσωπο: μη καθαρό, ετερογενή και ηχητικό.

 

Η φωνή , οι ήχοι, η μουσική μιας ταινίας διερευνούνται σε όλες τους τις διαστάσεις, σε σχέση πάντα με την εικόνα, συν¬θέτοντας ουσιαστικά μια νέα αντίληψη για τον ήχο και την ηχητική δημιουργία στον κινηματογράφο. Για την τεκμηρίωση αυτή, ο Chion επιστρατεύει και αναλύει διεξοδικά ταινίες σπουδαίων δημιουργών (Tati, Bresson, Godard, Hitchcock, Ozu, Welles κ.ά.)  εγκαινιάζοντας ταυτόχρονα νέες έννοιες μέσα σε μια προοπτική όχι μόνο ψυχο-ακουστική ή μουσικολογική αλλά και, γενικότερα, αισθητική και υφολογική.                                                 
Μισέλ Δημόπουλος

 

O Michel Chion είναι συγγραφέας, συνθέτης, σκηνοθέτης και καθηγητής στην ESEC (Ecole Supérieure Libre d’Etudes Cinémato¬graphiques) και στο Πανεπιστήµιο Paris III. Έχει δημοσιεύσει πολλά έργα για τον ήχο και τη µουσική στον κινηµατογράφο και σήμερα θεωρείται ο σημαντικότερος θεωρητικός σε ό,τι αφορά το ηχητικό σύμπαν του κινηματογράφου.

Σχετικές ειδήσεις
68 χρόνια Εκδόσεις Παρισιάνου - Κώστας Χρ. Χατζιώτης
16.12.2016 12:58
Στον επετειακό τόμο «68 χρόνια Εκδόσεις Παρισιάνου», ο συγγραφέας Κώστας Χρ. Χατζιώτης αφηγείται την ιστορία μιας εκδοτικής επιχείρησης που μέσα από την πολυετή πορεία της αναδείχθηκε στον κορυφαίο εκδοτικό οίκο ιατρικών συγγραμμάτων της Ελλάδας.
30.09.2016 11:31
Έναν χρόνο μετά την έκδοση του βιβλίου ΕΜΦΥΛΙΑ ΠΑΘΗ, 23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον Εμφύλιο των Στάθη Ν. Καλύβα και Νίκου Μαραντζίδη, που προκάλεσε πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις και συνεχίζει να είναι στην κορυφή των ευπώλητων, η Ελληνοαμερικανική Ένωση, το Hellenic American College (HAEC) και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ διοργανώνουν συζήτηση ανοιχτή στο κοινό με θέμα «Ο Εμφύλιος και η κληρονομιά του», την Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2016, στo θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.
 Εκδόσεις Παπαδόπουλος: Εκδοτικό Πρόγραμμα Φθινόπωρο 2016
05.09.2016 12:58
Επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές διακοπές με νέες σειρές εκπαιδευτικών βιβλίων προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας και διαχρονικούς τίτλους που αποτελούν σταθερά την πρώτη επιλογή εκπαιδευτικών και γονιών, οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος ετοιμάζονται να υποδεχτούν το φθινόπωρο με ένα πλούσιο και ενδιαφέρον εκδοτικό πρόγραμμα που θα συζητηθεί.
Την αλήθεια κατάματα - Χρήστος Γιανναράς
29.08.2016 11:46
Από τις εκδόσεις Ιανός κυκλοφορεί το βιβλίο, Την αλήθεια κατάματα του Χρήστου Γιανναρά.
Η Φιλίτσας Καραγεωργίου παρουσιαζει το βιβλίο της στο βιβλιοκαφέ  Έναστρον
12.05.2016 10:19
Οι εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη και το βιβλιοκαφέ Έναστρον έχουν την τιμή και τη χαρά να σας προσκαλέσουν στην παρουσίαση του βιβλίου της Φιλίτσας Καραγεωργίου, Περσείδες που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Μαΐου 2016 στο Βιβλιοκαφέ Έναστρον.