Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Ιωάννα Καφίδα: Η Τέχνη είναι σύμφητη με τον άνθρωπο

Ιωάννα Καφίδα: Η Τέχνη είναι σύμφητη με τον άνθρωπο
Η Τέχνη ως εσωτερική έκφραση προσπαθεί να προσεγγίσει την αλήθεια, περισσότερο διαισθητικά. Έχοντας αυτό κατά νου, γίνεται αντιληπτό ότι η Τέχνη σκοπεύει στην βελτίωση του ανθρώπου.

Ο ανθρώπος που έρχεται σε επαφή με οποιαδήποτε μορφής τέχνης, βρίσκεται σε μια διαρκή διαδικασία εξέλιξης του είτε ενσυνείδητα είτε υποσυνείδητα. Το έργο τέχνης συνεισφέρει ψυχικά και πνευματικά στον άνθρωπο, στην αέναη αναζήτηση του προς την αλήθεια και την αρμονία , δίνοντας του ερεθίσματα προβληματισμού και ικανοποίησης.

 

Η μυστικιστική αυτή σχεδόν αποκάλυψη δεν είναι υποχρεωτικό να συμβεί σε όλους τους θεατές . Η αισθητική και η ηθική άλλωστε, αποτελούν έννοιες που μεταβάλλονται με την πάροδο του χρόνου. Ο άνθρωπος που είναι ανοιχτός στον κόσμο της Τέχνης, έχει να κερδίσει κάτι παραπάνω. Η Τέχνη δεν είναι κάτι αυτοφύες ή αυθύπαρκτο. Είναι σύμφυτη με τον άνθρωπο, γεννιέται από τις δικές του εσωτερικές ανάγκες και αποτελεί μια έκφραση σκέψης και συναισθήματος, σε μια ανάγκη για επικοινωνία με τον συνάνθρωπο.

 

Ο άνθρωπος είναι επομένως όχι μόνο ο φορέας, αλλά και η αναγκαστική συνθήκη ύπαρξης της Τέχνης. Η Τέχνη αντανακλά την αντίληψη μας για το παρόν, εμποτισμένη με τα βιώματα του παρελθόντος και οραματιζόμενη το μέλλον. Η προσωπική ικανότητα έκφρασης ενός καλλιτέχνη έχει άμεσο αποτέλεσμα στο εύρος και στο βάθος επιρροής του στην κοινωνία είτε τη σημερινή είτε τη μελλοντική. Ταυτόχρονα χαρακτηρίζει περισσότερο ή λιγότερο την εποχή του και στην πιο εμπνευσμένη περίπτωση βοηθά τον άνθρωπο και την κοινωνία να αντιληφθεί τον εαυτό του και την πραγματικότητα καλλίτερα.

 

Σε μια κοινωνία που ελπίζει στην συνεχή βελτίωση, η Τέχνη αποτελεί τελικά το πιο βαθύ κοίταγμα σε ότι μας συμβαίνει - στο ποιοι είμαστε. Είναι η στιγμή που καταφέρνουμε να μεταφράσουμε τον ειλικρινή μας διάλογο με τον εαυτό μας και την κοινωνία μας σε κάτι δημιουργικό. Είναι μια αφορμή τόσο του καλλιτέχνη, όσο και του θεατή για να συνειδητοποιήσει αρμονικότερα τη θέση του και τον ρόλο του στον κόσμο.

 

Info: Η Ιωάννα Καφίδα σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, με καθηγητές τον Δ. Μυταρά και τον Χρόνη Μπότσογλου. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και θα παρουσιάσει την τρίτη της ατομική τον Νοέμβριο στην Αθήνα.

 

Διαβάστε επίσης: http://www.culturenow.gr/art/Ιωάννα_Καφίδα,_έκθεση_ζωγραφικής_Μετατροπία,_στην_Αίθουσα_Τέχνης_Γαβράς.html

Σχετικές ειδήσεις
Ανθρώπινα Δικαιώματα – ένας διάλογος στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης
08.02.2017 16:35
Το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης προσφέρει δύο πολύ καλούς λόγους για να το επισκεφτεί κανείς αυτό τον καιρό, καθώς συνυπάρχουν δύο μεγάλες εκθέσεις, που δίνουν το έναυσμα για να σκεφτούμε έννοιες σχετικές με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Από την μία, για την σημαντική έκθεση στο Μουσείο Φωτογραφίας «Μια άλλη ζωή: Ανθρώπινες Ροές / Άγνωστες Οδύσσειες» και από την άλλη, για την έκθεση «Το δικαίωμα να είσαι άνθρωπος»
Εκθέσεις σε μεγάλα μουσεία τέχνης της Ευρώπης το 2017
12.01.2017 16:39
Το 2017 για τους λάτρεις της τέχνης προμηνύεται, αν μη τι άλλο, πυρετώδες. Πρώτα από όλα, είναι η χρονιά της λεγόμενης «Μεγάλης Περιήγησης» (Grand Tour) για τη σύγχρονη τέχνη, μια συγκυρία που συμβαίνει κάθε δέκα χρόνια, όταν τρεις κορυφαίες εκθέσεις, η Biennale της Βενετίας, η Documenta και το Münster Sculpture Project συμπίπτουν. Τα μεγάλα μουσεία της Ευρώπης έχουν ήδη παρουσιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκθέσεων για το 2017 και ως συνήθως, ποικίλλει από τους μεγάλους κλασικούς στους μοντέρνους με αναδρομικές περισσότερο ή λιγότερο αναμενόμενες, που φιλοδοξούν να φέρουν μια νέα ματιά στο πολυ-ιδωμένο, ή σύγχρονους δημιουργούς και επίκαιρα επιμελητικά projects. Ακολουθεί μια επιλογή από εκθέσεις που σας προτείνουμε να επισκεφτείτε φέτος, πραγματικά ή έστω..ψηφιακά!
Σίμων Συλαΐδης: Η τέχνη της Καλλιγραφίας σε αρμονία με τη Φύση
22.07.2016 16:33
Η καλλιγραφία είναι και εικόνα και γράμματα. Θεωρείται το απόλυτο είδος τέχνης. Ο τρόπος με τον οποίο παίρνεις έναν απλό χαρακτήρα και τον μεταμορφώνεις, δίνοντάς του ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο σε κάθε μία πινελιά, το κάνει να φαίνεται σα να μην υπάρχουν όρια στη δημιουργία. To «Urban Calligraphy» είναι η καλλιγραφία που βρίσκεται στο αστικό περιβάλλον. Είναι η καλλιγραφία που δεν παραμένει μόνο σε μία κόλλα χαρτί αλλά αυτή που μπορεί να διαφύγει σε κάποιο μεγαλύτερο καμβά.
Ανθρώπινα ίχνη & μορφές στο Μουσείο Μπενάκη
25.05.2016 12:15
Στην έκθεση Ανθρωπογραφές. Η έννοια του εκμαγείου στην τέχνη στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς, παρουσιάζονται έργα φοιτητών του εργαστηρίου Γυψοτεχνίας- Χαλκοχυτικής της ΑΣΚΤ. Τα έργα είναι αποτέλεσμα της μαθητείας τους στο εργαστήριο κατά την τελευταία τριετία, υπό την καθοδήγηση του γλύπτη-επίκουρου καθηγητή της ΑΣΚΤ, Μάρκου Γεωργιλάκη.
Μαργαρίτα Μυρογιάννη: Η παλίνδρομη αρμονία των αντιθέτων
04.03.2016 16:11
«Οι απλοί ποιητές είναι τόσο ξεμωραμένοι όσο κι οι απλοί μεθύστακες, που ζουν σε μια συνεχή ομίχλη, χωρίς να βλέπουν ή να κρίνουν τίποτα καθαρά. Ένας άνθρωπος θα πρέπει να είναι σπουδασμένος σε μερικές επιστήμες και να έχει ως ένα βαθμό μαθηματικό κεφάλι για να είναι ένας ολοκληρωμένος ποιητής…»