Η Τέχνη ως εσωτερική έκφραση προσπαθεί να προσεγγίσει την αλήθεια, περισσότερο διαισθητικά. Έχοντας αυτό κατά νου, γίνεται αντιληπτό ότι η Τέχνη σκοπεύει στην βελτίωση του ανθρώπου.

Ο ανθρώπος που έρχεται σε επαφή με οποιαδήποτε μορφής τέχνης, βρίσκεται σε μια διαρκή διαδικασία εξέλιξης του είτε ενσυνείδητα είτε υποσυνείδητα. Το έργο τέχνης συνεισφέρει ψυχικά και πνευματικά στον άνθρωπο, στην αέναη αναζήτηση του προς την αλήθεια και την αρμονία, δίνοντας του ερεθίσματα προβληματισμού και ικανοποίησης.

Η μυστικιστική αυτή σχεδόν αποκάλυψη δεν είναι υποχρεωτικό να συμβεί σε όλους τους θεατές. Η αισθητική και η ηθική άλλωστε, αποτελούν έννοιες που μεταβάλλονται με την πάροδο του χρόνου. Ο άνθρωπος που είναι ανοιχτός στον κόσμο της Τέχνης, έχει να κερδίσει κάτι παραπάνω. Η Τέχνη δεν είναι κάτι αυτοφύες ή αυθύπαρκτο. Είναι σύμφυτη με τον άνθρωπο, γεννιέται από τις δικές του εσωτερικές ανάγκες και αποτελεί μια έκφραση σκέψης και συναισθήματος, σε μια ανάγκη για επικοινωνία με τον συνάνθρωπο.

Ο άνθρωπος είναι επομένως όχι μόνο ο φορέας, αλλά και η αναγκαστική συνθήκη ύπαρξης της Τέχνης. Η Τέχνη αντανακλά την αντίληψη μας για το παρόν, εμποτισμένη με τα βιώματα του παρελθόντος και οραματιζόμενη το μέλλον. Η προσωπική ικανότητα έκφρασης ενός καλλιτέχνη έχει άμεσο αποτέλεσμα στο εύρος και στο βάθος επιρροής του στην κοινωνία είτε τη σημερινή είτε τη μελλοντική. Ταυτόχρονα χαρακτηρίζει περισσότερο ή λιγότερο την εποχή του και στην πιο εμπνευσμένη περίπτωση βοηθά τον άνθρωπο και την κοινωνία να αντιληφθεί τον εαυτό του και την πραγματικότητα καλλίτερα.

Σε μια κοινωνία που ελπίζει στην συνεχή βελτίωση, η Τέχνη αποτελεί τελικά το πιο βαθύ κοίταγμα σε ότι μας συμβαίνει – στο ποιοι είμαστε. Είναι η στιγμή που καταφέρνουμε να μεταφράσουμε τον ειλικρινή μας διάλογο με τον εαυτό μας και την κοινωνία μας σε κάτι δημιουργικό. Είναι μια αφορμή τόσο του καλλιτέχνη, όσο και του θεατή για να συνειδητοποιήσει αρμονικότερα τη θέση του και τον ρόλο του στον κόσμο.

Info: Η Ιωάννα Καφίδα σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, με καθηγητές τον Δ. Μυταρά και τον Χρόνη Μπότσογλου. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και θα παρουσιάσει την τρίτη της ατομική τον Νοέμβριο στην Αθήνα.