Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016

Eρρίκου Ίψεν Pόσμερσχoλμ

Eρρίκου Ίψεν Pόσμερσχoλμ
Ο θίασος ΣΥΝΘΗΚΗ, θα παρουσιάσει στο ΘΕΑΤΡΟ ΕΛΠΙΔΟΣ, το έργο του Ίψεν «Ρόσμερσχολμ». Η πρεμιέρα αναμένεται στις

3 Δεκεμβρίου. Επίσης ο θίασος ΣΥΝΘΗΚΗ θα συμμετέχει με δύο μονολόγους στο Φεστιβάλ Μονολόγων που θα λάβει χώρα στο θέατρο Άλεκτον. Τα έργα “Το Παγκάκι” και “Χωρίς Τίτλο” είναι του Ζάχου Βασιλείου και θα παίξουν ο Σπύρος Μπιμπίλας και η Μαρία Μακρή αντίστοιχα.

 

Το αριστούργημα αυτό του Ίψεν περιέχει όλα τα  θέματα που επεξεργάστηκε ο Nορβηγός δραματουργός: το ιδεολογικό, το ψυχολογικό, το κοινωνιολογικό, το πολιτικό και το πολιτιστικό.

 

 

Κεντρικό μοτίβο του έργου είναι το αίτημα κάθε ηθικού ανθρώπoυ να παραμείνει ο εαυτός του και να μην παραβεί τις αρχές του. Ο Ρόσμερ και η Ρεβέκκα, διαφoρετικής κοινωνικής προέλευσης άτομα, κουβαλώντας βαθιά ριζωμένες ενοχές, συγκρούονται με αποτέλεσμα να ηττηθούν και οι δύο και να οδηγηθούν στο θάνατο, δηλαδή στην ήττα των δύο κόσμων: του κόσμου της παλιάς ηθικής και του κόσμου της απελευθερωμένης συνείδησης.

 

 

Το Ρόσμερσχολμ, θεωρείται από πολλούς το κορυφαίο έργο του Ίψεν. Ο Ίψεν, σαν ρεαλιστής ψυχολόγος, κάνει στο Ρόσμερσχολμ μια δραματική ενδοσκόπηση στην ανθρώπινη φύση και φωτίζει τις εσώτερες πτυχές της ψυχής, την παράξενη συνύπαρξη του καλού με το κακό.

 


Μια ανάμειξη ρομαντισμού και ρεαλισμού, με στόχο να καταδειχθεί η ευθύνη του ανθρώπου απέναντι στον εαυτό του και στον πλησίον. Μέσα σε ένα περιβάλλον έντονων κοινωνικοπολιτικών ανακατατάξεων και ανατροπών, η αυτοεξαπάτηση του άνδρα και της γυναίκας, που αγνόησαν το φυσικό δίκαιο και την εγκόσμια σοφία, καταστρέφει τη ζωή τους. 

 

 

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές

Σκηνοθεσία: Kωστής Kαπελώνης

Σκηνικά - Kοστούμια: Ανδρέας Σαραντόπουλος

Επικοινωνία: Prologos Arts Marketing

 

Η ΔIANOMH (με σειρά εμφάνισης)

 

Kυρία Έλσετ: Μαρία Μακρή

Pεβέκκα Bεστ: Δέσποινα Πόγκα

Kαθηγητής Kρολ: Βασίλης Βλάχος

Γιοχάννες Pόσμερ: Αντώνης Ραμπαούνης

Oύλρικ Mπρέντελ: Σπύρος Μπιμπίλας

 

Σχετικές ειδήσεις
Το Κουκλόσπιτο του Χένρικ Ίψεν στο Θέατρο Αυλαία
28.03.2016 11:50
Το θέατρο Αυλαία με χαρά εγκαινιάζει μία νέα συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης και φιλοξενεί στις 1, 2 και 3 Απριλίου 2016 «Το Κουκλόσπιτο» του Χένρικ Ίψεν.
Συνθήκη 97 στον Πολυχώρο Τέχνης art63
28.01.2016 12:55
Δυο νέες ηθοποιοί διασκευάζουν μόνες, το έργο του Ζαν Ζενέ "Δούλες" και ανεβάζουν τη θεατρική παράσταση "Συνθήκη 97", βασισμένη σε αυτό, στο νέο Πολυχώρο Τέχνης art63, από 6 Φεβρουαρίου 2016, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.
Το κουκλόσπιτο, του Ίψεν από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης σε περιοδεία
12.01.2016 10:10
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης πιστό στο ετήσιο χειμερινό ραντεβού του με τους θεατρόφιλους της χώρας, παρουσιάζει ένα από τα κλασικά αριστουργήματα της παγκόσμιας δραματουργίας «Το Κουκλόσπιτο» του Χένρικ Ίψεν.
Το Κουκλόσπιτο του Χένρικ Ίψεν από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης
21.12.2015 11:18
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης πιστό στο ετήσιο χειμερινό ραντεβού του με τους θεατρόφιλους, παρουσιάζει στην Κεντρική Σκηνή ένα από τα κλασικά αριστουργήματα της παγκόσμιας δραματουργίας «Το Κουκλόσπιτο» του Χένρικ Ίψεν.
Ορυχείο Ίψεν: Η ελπίδα ήρθε;, στο Open Stage της Πειραματικής Σκηνής -1
08.12.2015 17:01
Το Open Stage της Πειραματικής Σκηνής -1, παρουσιάζει την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015 με ελεύθερη είσοδο, την παράσταση «Ορυχείο Ίψεν: η ελπίδα ήρθε;», μία νέα εκδοχή του βραβευμένου έργου «Ορυχείο Ίψεν: Ένας εχθρός του λαού συναντάει το λαό».