Η νέα ταινία κινουμένων σχεδίων της Universal φέρει την υπογραφή του νέου Μίδα των animation –τέως επικεφαλής της Fox Animation- Κρις Μελεντάντρι

(Ice Age, Ice Age 2, Dr. Seuss’ Horton Hears a Who!) κι έχει ως πρωταγωνιστή έναν κακ: αυτό κι είναι ΕΙΔΗΣΗ!

Σε μια επαρχιακή γειτονιά, υπάρχει ένα μαύρο σπίτι με ένα καλά κρυμμένο καταφύγιο θαμμένο από κάτω του, τόπο διαμονής του πανούργου Γκρου και του απερίγραπτα κωμικού στρατού του από minions…

Ο Γκρου, που μόνιμα καταστρώνει υποχθόνια πλάνα, έχει αυτήν την περίοδο ένα νέο, μεγαλεπήβολο σχέδιο: να κλέψει το φεγγάρι! Έλα όμως που στο δρόμο του και προκειμένου να υλοποιήσει τα σχέδιά του αναγκάζεται να υιοθετήσει τρία ορφανά κοριτσάκια που του δείχνουν τέτοια αγάπη και στοργή, θεωρώντας τον μπαμπά τους, με αποτέλεσμα, ακόμα και αυτό το απόρθητο κάστρο κακίας, να κινδυνεύει να πέσει…

Στις αρχές του 2007 η Universal Pictures ξεκίνησε να στρέφεται και στις οικογενειακές ταινίες αλλά και σε ταινίες κινουμένων σχεδίων, χρίζοντας τον Κρις Μελεντάντρι, επικεφαλής του εγχειρήματος. Σχολιάζει ο Μελεντάντρι «Συνειδητοποίησα πως δεν μπορούσα να απορρίψω τη μοναδική ευκαιρία που μου προσέφερε η Universal: μια νέα προοπτική, τον ενθουσιασμό μιας νέας εταιρείας…και ιδίως την εμμονή τους με την ποιότητα και την εύρεση νέων ιδεών ώστε το προϊόν τους να ξεχωρίζει στο ανταγωνιστικό περιβάλλον.»

Το σενάριο της ταινίας υπογράφει το συγγραφικό δίδυμο της ταινίας Dr. Seuss’ Horton Hears a Who!, Τσίνκο Πολ και Κεν Ντάριο ενώ τη σκηνοθεσία ο υποψήφιος για Όσκαρ Κρις Ρενό (χρόνια συνεργάτης της Marvel και της DC Comics) και ο διακεκριμένος Πιέρ Κοφέν. 

Για την ταινία σχολιάζει ο Μελεντάντρι: «Η ιδέα και μόνο να χρίσεις πρωταγωνιστεί έναν κακό είναι όχι μόνο ασυνήθιστη, αλλά συνιστά και τεράστια πρόκληση. Ως το τέλος της ταινίας, ο Γκρου έχει υποστεί πλήρη μεταμόρφωση κι αυτό μπορεί να γίνει γιατί αρχικά μας έχει δείξει δείγματα του χαρακτήρα του που δεν τον έκαναν και τόσο συμπαθή. Από τη στιγμή που ξεκινά ως κακός, τότε μπορούμε να εκτιμήσουμε το ταξίδι και τη μεταμόρφωση που λαμβάνει χώρα.»

Όσον αφορά στους ηθοποιούς οι δημιουργοί ήθελαν να επιλέξουν απλά τους καλύτερους κι όσους έχουν έφεση στον αυτοσχεδιασμό. Έτσι, οι ηθοποιοί που επελέγησαν για να δανείσουν τις φωνές τους στους ήρωες είναι: Γκρου- ο Στιβ Καρέλ (The Office, The 40-Year-Old Virgin, Get Smart, Date Night) με τη χαρακτηριστική φωνή του, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τον Μελεντάντρι και στην ταινία Horton Hears a Who!, Βέκτορ- ο νέος στο είδος του animation Τζέισον Σίγκελ και στο ρόλο της ιδιόρρυθμης μαμάς του Γκρου η μια και μοναδική Τζούλι Άντριους.

Τους υπόλοιπους ρόλους αναλαμβάνουν ο Ράσελ Μπραντ (Δρ. Νεφάριο), ο έμπειρος στα animation (Horton Hears a Who!, Ratatouille, Monsters vs. Aliens) Γουίλ Αρνέτ (Κύριος Πέρκινς).

Στην ελληνική μεταγλώττιση ο αμίμητος ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗΣ που με το μοναδικό του ταλέντο δίνει το δικό του στίγμα στο χαρακτήρα του Γκρου. Ο τάχιστα ανερχόμενος και ταλαντούχος ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΛΤΑΜΠΑΣΗΣ χαρίζει τη φωνή του στον αντίπαλο του Γκρου, τον Βέκτορ.

Καταλυτικός είναι ο ρόλος των πολυάριθμων, ιδιόρρυθμων οπτικά και σχεδόν πανομοιότυπων minions προσδίδοντας ακόμα μεγαλύτερη κωμική νότα στην ταινία. Στην αμερικανική εκδοχή της ταινίας τα minions βγάζουν απλώς άναρθρους ήχους με τους οποίους συνεννοούνται τόσο μεταξύ τους όσο και με τον Γκρου, ενώ στην ελληνική έχουν προστεθεί χαρακτηριστικές ατάκες που απογειώνουν το τελικό αποτέλεσμα.

Η ταινία είναι γυρισμένη εξ’ ολοκλήρου σε 3D και με βάση αυτήν τη λογική γράφτηκε και το σενάριο με σκηνές που χρήζουν τρισδιάστατη απεικόνιση για να βγει το μεγαλείο της κίνησης και το κωμικό του πράγματος.

Τη μουσική την ταινία υπογράφει ο βραβευμένος με Γκράμι Φάρελ Ουίλιαμς (των Neptunes & N.E.R.D.) σε συνεργασία με τον κιθαρίστα Χέιτορ Περέιρα και τη μουσική παραγωγή ο Χανς Ζίμερ (Rain Man, Twister, Thelma & Louise, Sherlock Holmes, Pirates of the Caribbean, The Lion King, Shark Tale, Madagascar, Kung Fu Panda).

Ποιοι είναι οι ήρωες;

ΓΚΡΟΥ
Πρόκειται για έναν κακό που βρίσκει απολαυστικό να προκαλεί κακό στους συνανθρώπους του. Έτσι, αρέσκεται είτε στην κατάψυξη, με μια αυτοσχέδια  μηχανή ψύξης, των πελατών σε μια ουρά καταστήματος, επειδή απλά βαριέται να περιμένει, είτε απλώς στο να χαρίσει σε κάποιο παιδάκι κάποιο μπαλόνι, μόνο και μόνο για να του το σπάσει. Πόσοι από εμάς δεν θα ήθελαν να μπορούν να κάνουν κάτι αντίστοιχο δίχως τύψεις; Αλήθεια!!! Τώρα βρίσκεται πολύ κοντά στο να γίνει ο μεγαλύτερος κακός του κόσμου διαπράττοντας το έγκλημα του αιώνα, όμως ξαφνικά βρίσκεται αντιμέτωπος με μια ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση: την Πατρότητα.

ΒΕΚΤΟΡ
Πρόκειται για το απόλυτο σπασικλάκι. Μένει σε ένα απόρθητο σπίτι – φρούριο δικής του έμπνευσης και περνάει τον καιρό του παίζοντας videogames οργανώνοντας τα επόμενα σχέδιά του. Το αγαπημένο όπλο του είναι ένα που εκτοξεύει ζωντανά πιράνχας. Βέβαια δεν είναι ακόμα τόσο καλός στο να τα επανατοποθετεί στο όπλο…

ΜΑΡΓΚΟ
Το μεγαλύτερο από τα τρία ορφανά κοριτσάκια, η Μάργκο είναι υπερπροστατευτική απέναντι στις δύο μικρότερες αδερφές της. Μεγαλωμένη δίχως οικογένεια, δεν εμπιστεύεται εύκολα τους ανθρώπους. Δε διστάζει να τα βάλει ευθέως με τον Γκρου όταν εκείνος αναλαμβάνει την επιμέλειά τους. Ίσως ο Γκρου να βρει το δάσκαλό του μαζί της…

ΙΝΤΙΘ
Το παιδί που δεν ξέρει από όρια, η Ίντιθ είναι το τελευταίο παιδί που θα υιοθετούσε κανείς. Με ένα καπέλο να καλύπτει σχεδόν τελείως τα μάτια της, η μικρή θέλει να εξερευνήσει εξονυχιστικά το σπίτι του Γκρου και να πειραματιστεί με ό,τι βρει μπροστά της. 

ΑΓΚΝΕΣ
Ένα απολύτως αθώο κοριτσάκι που αγαπάει τον κόσμο δίχως δεύτερες σκέψεις και το μόνο που θέλει περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο στον κόσμο είναι κάποιον να την αγαπήσει και να την αγκαλιάσει με θέρμη. Έχει εμμονή με τους μονόκερους και λέει διάσπαρτες, μικρές λεξούλες. Το μόνο που θέλει είναι μια οικογένεια…

Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΓΚΡΟΥ
Πίσω από κάθε κακό βρίσκεται μια ανεπαρκής μητέρα. Τίποτε απ’ ό,τι έκανε από μικρός ο Γκρου δεν την ικανοποιούσε και ήταν πάντοτε επικριτική απέναντί του. Μολονότι πιστεύει πως χειρίζεται επαρκώς το ρόλο της μητέρας, η ογδοντάχρονη ακόμα συμπεριφέρεται στο γιο της σαν να είναι μωρό παιδί. Η διαρκής επικριτική της στάση είναι αυτό που πεισμώνει τον Γκρου να γίνει ακόμα πιο ικανός προκειμένου να την εντυπωσιάσει με τα επιτεύγματά του.

ΔΡ. ΝΕΦΑΡΙΟ
Πρόκειται για τον τρελό επιστήμονα, το μόνιμο συνεργάτη του Γκρου στα παράτολμα σχέδιά του, ο οποίος του φτιάχνει τα πιο ευφάνταστα όπλα και οχήματα. Μοιάζει με 150 ετών πράγμα που δικαιολογεί εν μέρει τις αναλαμπές διάνοιάς του και τα κενά μνήμης. Για να μη μιλήσουμε για την ακοή του… Αυτή φαίνεται να τον έχει εγκαταλείψει προ πολλού…

ΜΙΣ ΧΑΪΤΙ
Πρόκειται για τη διευθύντρια του ορφανοτροφείου, όπου μένουν τα τρία κοριτσάκια. Φαινομενικά γλυκιά η Μις Χάιτι δεν είναι παρά μια σκληρή γυναίκα – επιχειρηματίας που την ενδιαφέρει μονάχα το κέρδος και πιστεύει στη σκληρή διαπαιδαγώγηση των παιδιών μέσα από τιμωρίες.

ΚΥΡΙΟΣ ΠΕΡΚΙΝΣ
Ένας άκαρδος τραπεζίτης που διαπραγματεύεται με σκληρούς όρους τις δανειοδοτήσεις που ζητά ο Γκρου. Μπορεί να χρηματοδοτεί εδώ και καιρό τον Γκρου, αλλά πλέον, απογοητευμένος από τις συνεχείς αποτυχίες του, αρνείται πεισματικά να του χορηγήσει ένα ακόμη δάνειο.

Και τα…. ΜΙΝΙΟΝΣ!
Πρόκειται για πολυάριθμα μικροσκοπικά, κίτρινα πλασματάκια που το μυαλό τους το έχουν μόνιμα στη σκανδαλιά και απαρτίζουν τον έμπιστο στρατό του Γκρου που τον ακολουθούν σε όλα τα σχέδιά του. Είναι απίστευτα εργατικά και απόλυτα πιστά στον αρχηγό τους και τα παράτολμα πλάνα του, δεν αρνούνται να γίνονται και τα πειραματόζωά του. Όταν μάλιστα γνωρίζουν τα τρία κοριτσάκια ενθουσιάζονται καθώς βρίσκουν πως κι αυτά είναι το ίδιο διασκεδαστικά με εκείνα…

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΓΛΩΤΤΙΣΤΗΣ

Σκηνοθεσία: Ακίνδυνος Γκίκας
Μετάφραση: Φένια Φιλιππίδη
Στίχοι: Ηλίας Ματάμης
Μουσική επιμέλεια: Ηλίας Αχλαδιώτης
Studio Ηχογράφησης: SIERRA POST
Τραγούδι «ΕΓΩ, Ο ΑΠΑΙΣΙΟΤΑΤΟΣ»: ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗΣ

Γκρου: Γιάννης Ζουγανέλης
Βέκτορ: Θανάσης Τσαλταμπάσης
Κύριος Πέρκινς: Κώστας Τσάκωνας
Δρ. Νεφάριο: Ανδρέας Ευαγγελάτος
Μάργκο: Ελένη Βογιατζή
Ίντιθ: Μυρτώ Ορφανάκου
Άγκνες : Βασιλική Σούτη
Μις Χάιτι: Ιωάννα Μιχαλά

Ακούγονται επίσης οι ηθοποιοί: Νίκος Ιωαννίδης, Αφροδίτη Αντωνάκη, Σοφία Τσάκα, Ηλίας Ζερβός, Κωνσταντίνος Κακούρης, Νέστορας Κοψιδάς, Ζωή Κατσάτου, Φοίβη Ορφανάκου, Λίλα Μουτσοπούλου, Δημήτρης Μενούνος, Γιώργος Κρήτος, Δήμητρα Μητροπούλου, Πέτρος Σπυρόπουλος, Ειρήνη Χατζηνίκου, Στέλιος Ψαρουδάκης, Δημήτρης Δημόπουλος.

DESPICABLE ME

Ακούγονται οι φωνές των
Στιβ Καρέλ, Τζέισον Σίγκελ, Ράσελ Μπραντ, Γουίλ Αρνέτ,
Τζούλι Άντριους, Ντάνι Μακ Μπράιντ
Και στα ελληνικά δανείζουν τις φωνές τους
Γιάννης Ζουγανέλης, Θανάσης Τσαλταμπάσης
Σκηνοθεσία
Πιέρ Κοφέν, Κρις Ρενό