H Γκαλερί Σκουφά παρουσιάζει την έκθεση του Γιώργου Τσάτσου με τίτλο «Άλμα μες το χρόνο». Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την

Τρίτη 23 Νοεμβρίου.

Στη δεύτερη ατομική του έκθεση στην Αθήνα, ο ζωγράφος παρουσιάζει ανάμεσα στην ήδη γνωστή του δουλειά μια σειρά έργων που ανατρέχουν στην εποχή και το έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco).

Η θεματολογία του με τα πολύχρωμα σκαριφίματα (doodles) παραπέμπει σε στοιχεία της pop-art, καθώς και σ’έναν κόσμο γεωμετρίας, βασισμένο στη βιομηχανική αρχιτεκτονική, ενώ και οι άνθρώπινες φιγούρες παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στις συνθέσεις του.

Μ’ αυτό τον τρόπο, ο Τσάτσος δημιουργεί τη δική του ιδιότυπη εικονογραφία που εμπλέκει στοιχεία μιας ιδιοσυγκρατικής μυθολογίας.

Ο Γιώργος Τσάτσος έχει παρουσιάσει τη δουλειά του στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, το Παρίσι και τη Βαρσοβία. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι και ο ίδιος συλλέκτης σύγχρονης τέχνης, ιδίως ευρωπαϊκής και αμερικανικής.

Σε  αυτή την έκθεσή του, Άλμα μες το χρόνο, ο Γιώργος Τσάτσος κάνει και τη δική του αναφορά στον Εl Greco αποδίδοντας φόρο τιμής στις πολιτιστικές ρίζες που τον οδήγησαν στη ζωγραφική, ως υπέρβαση σε νέες εκφράσεις δημιουργίας.

Η τεχνοκριτικός Έλενα Ματθαιοπούλου αναφερόμενη στη δουλειά του για τον El Greco γράφει: «Οι δεσμοί που ενώνουν τους ανθρώπους με συγκεκριμένα άτομα, τόπους ή εποχές του παρελθόντος είναι βαθιά μυστηριώδεις και όχι πάντα ευνόητοι  ή εύκολα εξηγήσιμοι δια της λογικής.

Μπορούν να είναι της στιγμής ή να αναπτυχθούν σταδιακά μες το χρόνο, χωρίς εμφανή λόγο ή όπως συνέβη στην περίπτωση του συνδέσμου του Γιώργου Τσάτσου με τον El Greco, να γίνει μέσα από παρατεταμένη επαφή με το αντικείμενο του εν λόγω θέματος….».

Ο ίδιος ο ζωγράφος εξηγεί τις αναφορές του στο έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου: «…..Καθώς προχωρούσα, άρχισα να αντιλαμβάνομαι από πρώτο χέρι την τεράστια συνθετική του δεξιοτεχνία …. Έτσι, ακολουθώντας τις οδηγίες του, μου δόθηκε η ευκαιρία με τον δικό μου τρόπο να ερμηνεύσω για την εποχή μας και τον δικό μας κόσμο την πρωτότυπη δημιουργία του…..».

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 9 Δεκεμβρίου 2010.