Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Θεατρικό Εργαστήρι Ελεύθερο Σχήμα: Σπουδές σκηνοθεσίας θεάτρου στην Αθήνα

Θεατρικό Εργαστήρι Ελεύθερο Σχήμα: Σπουδές σκηνοθεσίας θεάτρου στην Αθήνα
Ένα πρόγραμμα σπουδών αποκλειστικά για όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με τη σκηνοθεσία θεάτρου ξεκινάει από τον

Ιανουάριο 2011 στο θεατρικό εργαστήρι «Ελεύθερο Σχήμα». Καλύπτοντας ένα σημαντικό κενό στο χώρο της θεατρικής παιδείας, το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί σε δύο πεντάμηνους κύκλους μαθημάτων, προσφέροντας την δυνατότητα στους σπουδαστές να διδαχθούν θεωρητικές και πρακτικές αρχές σκηνοθεσίας, υποκριτική, ιστορία θεάτρου, ιστορία της τέχνης, καθώς και μαθήματα γενικής σκηνοθετικής παιδείας
(φωτισμούς, σκηνογραφία, μουσική επένδυση κ.α.)

Διδάσκουν:

Σκηνοθεσία: Θόδωρος Αμπαζής, Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, Γιάννης Κακλέας , Στέλιος Παυλίδης

Υποκριτική: Δημήτρης Ήμελος, Αλεξάνδρα Παυλίδου

Devised Theatre: Αμάλια Μπένετ 

Δραματολογία- Ιστορία Θεάτρου: Σάββας Κυριακίδης


 

Θεατρικό Εργαστήρι   «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΗΜΑ»

 


Τον Οκτώβριο  του 2009, ο σκηνοθέτης Στέλιος Παυλίδης, μαζί με μια μικρή ομάδα φοιτητών, ίδρυσε το «Ελεύθερο Σχήμα», ένα εργαστήριο με στόχο την εκπαίδευση των ηθοποιών μακριά από τις τυπικές διαδικασίες μιας Δραματικής Σχολής. Χωρίς τον αυτοσκοπό του πτυχίου και με προτεραιότητα μια διαρκή και ουσιαστική μάθηση, οι σπουδαστές του Ελεύθερου Σχήματος είχαν την ευκαιρία να δουλέψουν κοντά σε σημαντικούς δασκάλους, όπως ο Δημήτρης Ήμελος και η Αμάλια Μπένετ.

Φέτος, το «Ελεύθερο Σχήμα», μετά από ένα χρόνο δουλειάς, διευρύνει τη δράση του σε ένα χώρο της εκπαίδευσης που είναι γνωστό σε όλους ότι πάσχει από την έλλειψη μιας μεθοδικής προσέγγισης.

 

Δημιουργεί  έτσι ένα τμήμα σπουδών σκηνοθεσίας θεάτρου, καλύπτοντας με οργανωμένο τρόπο το κενό που υπάρχει στον τομέα αυτό. Τρεις καταξιωμένοι έλληνες σκηνοθέτες, ο Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, ο Γιάννης Κακλέας, και ο Θόδωρος Αμπαζής συμμετέχουν στο εγχείρημα, που ξεκινάει τον Ιανουάριο και θα ολοκληρωθεί σε 2 πεντάμηνους κύκλους σπουδών.

 

Το τμήμα Σκηνοθεσίας του Εργαστηρίου δίνει τη δυνατότητα στους νέους που επιθυμούν να γνωρίσουν με συστηματικό τρόπο το αντικείμενο της σκηνοθεσίας να εκπαιδευτούν δίπλα σε έμπειρους επαγγελματίες του χώρου.

 

Παράλληλα, οι σπουδαστές θα μπορούν να δοκιμάζουν στην πράξη τις γνώσεις που αποκτούν, αφού η συνεργασία μεταξύ του τμήματος της υποκριτικής και του τμήματος της σκηνοθεσίας θα είναι ανοικτή και διαρκής.

 

Αυτός ο «διάλογος» μεταξύ των δύο τμημάτων είναι και το κλειδί για την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους.


Ένα πάγιο αίτημα στο χώρο της θεατρικής μας ζωής φαίνεται να υλοποιείται με αξιόπιστο τρόπο και ίσως δώσει το έναυσμα για μια πιο σοβαρή αντιμετώπιση του ζητήματος από όσους ευαισθητοποιούνται στο θεατρικό χώρο.

Σχετικές ειδήσεις
01.11.2016 14:55
Ο Πολυχώρος Underground παρουσιάζει τo «Delete- Διαγραφή», δυο μονόπρακτα με κοινό θέμα το bulling. To «Σοβαρό ατύχημα επιβάτη» της Βάνας Πεφάνη, βραβευμένο μονόπρακτο στο Α’ Εργαστήρι θεατρικής γραφής Εθνικού Θεάτρου, που παρουσιάστηκε πέρσι στο Εθνικό σε μορφή αναλογίου και τα «Θεριά» του Παναγιώτη Μπαρμπαγιάννη.
Η Θαυμαστή Μπαλωματού, του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα από τη Πολιτεία Θεάτρου
15.09.2016 14:31
Η «ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ» παρουσιάζει, κατόπιν επιθυμίας των φίλων της και για 4 μόνον παραστάσεις, τις Κυριακές 2- 9-16 & 23 Οκτωβρίου 2016, τη μεγάλη επιτυχία της θεατρικής περιόδου 2015-2016, Η Θαυμαστή Μπαλωματού, του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.
Καλοκαίρι στην Αθήνα 2016: «Αντιγόνη» σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού στο Θέατρο του Αττικού Άλσους
25.08.2016 14:50
O Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ στο Θέατρο του Αττικού Άλσους και των εκδηλώσεων «Καλοκαίρι στην Αθήνα 2016», την Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016 στις 9μ.μ. την πρώτη συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου, με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας και το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού.
14 παραστάσεις από τους συμμετέχοντες του εργαστηρίου της Α. Χιώτη στο Bios
18.04.2016 13:18
Την Τετάρτη 27 Απριλίου στις 19:00, σας προσκαλούμε στις τελικές παρουσιάσεις παραστάσεων των συμμετεχόντων του εργαστηρίου σκηνοθεσίας της Αργυρώς Χιώτη, στο πλαίσιο του 1ου Γυμνάσιου Σκηνοθεσίας Θεάτρου (Νοέμβριος 2015 – Απρίλιος 2016).
Το ελεύθερο ζευγάρι επιστρέφει στο Τσάι στη Σαχάρα
01.03.2016 13:32
Το «Ελεύθερο ζευγάρι» των Ντάριο Φο - Φράνκα Ράμε -ύστερα από τις επιτυχημένες παραστάσεις στο Θέατρο Αθήναιον στη Θεσσαλονίκη- επιστρέφει στο Τσάι στη Σαχάρα, από τις 11 Μαρτίου 2016.