Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2017

Δημόσιος κίνδυνος των Michel Houellebecq και Bernard-Henri Lévy

Δημόσιος κίνδυνος των Michel Houellebecq και Bernard-Henri Lévy

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και οι Εκδόσεις της Εστίας προσκαλούν το κοινό στην παρουσίαση του βιβλίου Δημόσιος κίνδυνος των

Michel Houellebecq και Bernard-Henri Lévy. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει τους συγγραφείς τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010, στις 19.30΄στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών.

 


Σε αυτό το βιβλίο που εκδόθηκε το 2008, οι δύο συγγραφείς, παρασυρόμενοι από το διάλογο σε μορφή μέσω επιστολών, εκμυστηρεύονται ο ένας στον άλλο, με μεγάλη άνεση και πολύ ειλικρίνεια, τις λογοτεχνικές και πνευματικές τους επιρροές , μιλούν για τις οικογένειες τους, τα τραύματα τους…

Το βιβλίο Δημόσιος κίνδυνος είναι η παραγωγική συνάντηση δυο εκλεπτυσμένων διανοούμενων, συγχρονισμένων με την εποχή τους και τους μιντιακούς μηχανισμούς της. Δυο συγγραφικές φωνές που ανταλλάσσουν καθημερινές και μεταφυσικές απόψεις, προσφέροντας έτσι στον αναγνώστη συναρπαστικούς διάλογους.

 

Το βιβλίο Δημόσιος κίνδυνος, πέρα από τις πολεμικές που ξεσήκωσε όταν εκδόθηκε στη Γαλλία, είναι ένα έξοχο λογοτεχνικό γραπτό, γεμάτο με δυνατές επιστολές, μερικές φορές ριζοσπαστικές, συχνά συγκινητικές.

 

Ποτέ οι δύο συγγραφείς δεν εξήγησαν τόσο καλά τι τους ώθησε να γράψουν. Και μέσα από τις συζητήσεις τους για έργα τα οποία τους εμπνέουν δίνουν την πραγματική διάσταση της συνάντησης τους: Pascal, Schopenhauer, Baudelaire για τον έναν,  Spinoza, Flaubert, Mallarmé, Aragon για τον άλλον. 

 

Ο διάλογος λοιπόν εξυψώνεται και γίνεται ένθερμη συζήτηση ανάμεσα σε λάτρεις των βιβλίων και της λογοτεχνίας.

 

Παρουσίαση: Γιώργος ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ, συγγραφέας, δημοσιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας


Bernard-Henri LÉVY


Φιλόσοφος, συγγραφέας, δημοσιογράφος, κινηματογραφιστής, ο Bernard-Henri LÉVY είναι ένας από τους πιο γνωστός και με μεγάλη επιρροή διανοούμενους της Γαλλίας.


Συγγραφέας του De la guerre en philosophie et de Pièces d’identité, που εκδόθηκαν το 2010, καθώς και των Ce grand cadavre à la renverse (2007) και d’American Vertigo (2006), στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Κέδρος, ο Bernard-Henri LÉVY συγκαταλέγεται στους  συγγραφείς με μεγάλη παράδοση στην δράση και στην μάχη για τις ιδέες και δεν διστάζει να θέσει το ταλέντο του στην υπηρεσία των διεκδικήσεων που θεωρεί σωστές.

 


 

Michel HOUELLEBECQ

 

Ο Michel HOUELLEBECQ εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα Η επέκταση του πεδίου της πάλης (Extension du domaine de la lutte) το 1994, έπειτα ένα δεύτερο το 1998, Τα στοιχειώδη σωματίδια (Les Particules élémentaires).


Αυτά τα δύο έργα γίνονται παγκοσμίως γνωστά, χάρη στην αναγνωρισμένη επιτυχία τους και τις πολεμικές που προκαλούν. Η ταυτόχρονη κυκλοφορία σε πολλές χώρες το 2005 του βιβλίου Η δυνατότητα ενός νησιού (La Possibilité d’une île) τον κάνουν να είναι ένα από τους πιο γνωστούς σύγχρονους γάλλους συγγραφείς στον κόσμο.

 

Η έκδοση κάθε βιβλίου του προκαλεί μια πραγματική επικοινωνιακή «καταιγίδα». Το τελευταίου του βιβλίο La Carte et le territoire μπήκε στην λίστα των πιο διάσημων λογοτεχνικών βραβείων του 2010, περιλαμβανομένου και του Goncourt.

Ελεύθερη είσοδος – ταυτόχρονη μετάφραση
 

Σχετικές ειδήσεις
«Προσωπικό»: Παρουσίαση βιβλίου- cd των Μιχάλη & Παντελή Καλογεράκη στο Θέατρο Άλφα/Ιδέα
25.11.2016 11:41
Το Θέατρο Άλφα/Ιδέα και η Μικρή Άρκτος σας προσκαλούν στη πρώτη live παρουσίαση του βιβλίου-cd του Μιχάλη & του Παντελή Καλογεράκη που εκδόθηκε από τη Μικρή Άρκτο με τίτλο «Προσωπικό» την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016.
Παρουσίαση του βιβλίου «Ο πολιτισμός πηγή δυστυχίας» του Ζ. Φρόιντ
22.11.2016 12:38
Το Ινστιτούτο ÖSD Ελλάδας-Σχολή Μωραΐτη - ÖSD και οι Εκδόσεις Μίνωας σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Ο πολιτισμός πηγή δυστυχίας του Σίγκμουντ_Φρόυντ την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016, στο Θέατρο της Σχολής Μωραΐτη.
Οι  Ανα-γνώσεις του Διονύση Ν. Μουσμούτη στο Σπίτι της Κύπρου
18.11.2016 11:21
Το Σπίτι της Κύπρου και οι εκδόσεις Πάπυρος σας προσκαλούν την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016 στην παρουσίαση του βιβλίου του Διονύση Ν. Μουσμούτη Ανα-γνώσεις Κείμενα για συγγραφείς και βιβλία.
Ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος στη Στοά του βιβλίου
12.10.2016 10:47
Οι εκδόσεις Άγκυρα σας προσκαλούν τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016, στην παρουσίαση του βιβλίου του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου με τίτλο «Το ανάθεμα – Η Νάντια της Γιόλακας» στη Στοά του βιβλίου.
Ο Henri Dutilleux και η ποίηση στο Γαλλικό Ινστιτούτο
08.03.2016 15:33
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών στο πλαίσιο του κύκλου «Λέξεις επί Σκηνής» μας προσκαλεί σε μία παρουσίαση του συνθέτη H. Dutilleux.