Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: Συναυλία της ΚΟΘ με έργα Erkin, Μαρκόπουλου και Ravel

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: Συναυλία της ΚΟΘ με έργα Erkin, Μαρκόπουλου και Ravel
Χορός! Αυτός είναι ο κοινός παρονομαστής της συναυλίας που θα δώσει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης την

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010 και ώρα 21.00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η Κ.Ο.Θ., σε μουσική διεύθυνση του τούρκου αρχιμουσικού και Πρύτανη της Σχολής Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Bilkent Isin Metin, θα παρουσιάσει έργα του Ulvi Cemal Erkin (1906-1972), του Γιάννη Μαρκόπουλου (γεν. 1939) και του Maurice Ravel (1875-1937).

 


Σολίστ στη συναυλία θα είναι ο Ζαχαρίας Σπυριδάκης, ένας από τους μεγαλύτερους δεξιοτέχνες της κρητικής λύρας, ο οποίος εντυπωσίασε με την εμφάνισή του στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα.

 

Το πρόγραμμα της βραδιάς θα ανοίξει το έργο Köçekçe, Χορευτική Ραψωδία για ορχήστρα του Ulvi Cemal Erkin. Ο Erkin, από τους πρωτοπόρους και πιο δημοφιλείς τούρκους συνθέτες του 20ου αιώνα, έγραψε τη Χορευτική Ραψωδία το 1943. Πρόκειται για ένα από τα διασημότερα έργα του, στο οποίο «παντρεύει» τις μελωδίες και τους τρόπους της παραδοσιακής μουσικής με το δυτικό συμφωνικό στυλ.

 

 

Η πρώτη εκτέλεση του έργου έγινε το 1943 από την Προεδρική Φιλαρμονική Ορχήστρα, υπό τη διεύθυνση του Ernst Praetorius.

 

 

Αντίστοιχες επιρροές από την παράδοση διαποτίζουν το έργο του Γιάννη Μαρκόπουλου, εκ των δημοφιλέστερων σύγχρονων ελλήνων συνθετών. Στη συναυλία η Κ.Ο.Θ. θα παρουσιάσει τον Πυρρίχιο χορό αρ. 13 «Νέμεσις» (2000-2001) από το έργο του 24 Πυρρίχιοι Χοροί και το Κοντσέρτο-Ραψωδία για λύρα και ορχήστρα (1986-1987).

 

 

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος συνέθεσε τους πρώτους Πυρρίχιους Χορούς (Α, Β, Γ, Δ) την περίοδο που διέμενε στο Λονδίνο (εγκαταστάθηκε στη βρετανική πρωτεύουσα το 1967 και επέστρεψε στην Αθήνα το 1969), όπου και πρωτοπαρουσιάστηκαν τον Οκτώβριο του 1968 από την αγγλική ορχήστρα Concertante στο Queen Elizibeth Hall.

 

 

Ο συνθέτης ολοκλήρωσε τους 24 Πυρρίχιους Χορούς το 2001. Για το Κοντσέρτο-Ραψωδία για λύρα και ορχήστρα ο συνθέτης σημειώνει ότι «συνταιριάζει αβίαστα το παρόν με το παρελθόν, τη Δύση με την Ανατολή, την Κρήτη με τον Πόντο».

 

 

Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 1987 στην ιδιαίτερη πατρίδα του Γιάννη Μαρκόπουλου, την Κρήτη, από την ορχήστρα Παλίντονος Αρμονία , υπό τη διεύθυνση του συνθέτη. 

 

 

Η συναυλία θα κλείσει με τον λικνιστικό ρυθμό των βαλς – La Valse και Valses Nobles et Sentimentales -του Maurice Ravel. Ο γάλλος συνθέτης, γοητευμένος από το μουσικό αυτό είδος, ξεκίνησε το 1906 να συνθέτει ένα έργο το οποίο αργότερα, το 1919, θα λάμβανε τη θέση του στην εργογραφία του ως  La Valse. Πριν την έκδοση του La Valse ο Ravel είχε ήδη συνθέσει το 1911 τα Valses Nobles et Sentimentales για πιάνο και το 1912 την εκδοχή του έργου για ορχήστρα.

Σχετικές ειδήσεις
Πρόσφυγες Συνθέτες από την ΚΟΑ στο  Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
18.10.2016 16:30
Τρία μεγαλειώδη συμφωνικά έργα του 20ου αιώνα, γραμμένα από συνθέτες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη γενέτειρά τους, κατορθώνοντας ωστόσο να διατηρήσουν στη νέα τους πατρίδα τη δημιουργικότητά τους και να μεγαλουργήσουν, περιλαμβάνει το πρόγραμμα της συναυλίας «Πρόσφυγες Συνθέτες» που θα δώσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Ξεκινά η προπώληση για τη συναυλία της Φιλαρμονικής του Βερολίνου στο Μέγαρο Μουσικής
23.09.2016 10:13
Αρχίζει την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου η προπώληση των εισιτηρίων για την πολυαναμενόμενη συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Βερολίνου με έργα Φρανκ, Ραχμάνινοφ και Ρίμσκι-Κόρσακοφ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Την Ορχήστρα διευθύνει ο Τουγκάν Σοχίεφ.
Επιπλέον συναυλία για την Άλκηστη Πρωτοψάλτη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
10.02.2016 16:42
Πέντε sold out και 6η συναυλία της Άλκηστης! Μετά την τεράστια ζήτηση και για την πέμπτη συναυλία της, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη ευχαριστεί το κοινό και προσθέτει ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ, τελευταία συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής, την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου!
Wagner vs Brahms από την ΚΟΘ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
20.11.2015 15:43
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, προσφέρει ένα έντονα συναισθηματικό πρόγραμμα, με υπέροχα έργα των Βάγκνερ και Μπραμς, των κορυφαίων εκπροσώπων των δύο αντιμαχόμενων παρατάξεων στον ξακουστό ‘Πόλεμο των Ρομαντικών’, ο οποίος ξέσπασε στο χώρο της μουσικής το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα με επίκεντρο τη Γερμανία και αφορούσε τις διαφορετικές αντιλήψεις σχετικά με το μέλλον της μουσικής στη μετά-Μπετόβεν περίοδο.
Ο Στέφανος Κορκολής σε έργα Μίκη Θεοδωράκη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
12.11.2015 17:00
Ο Στέφανος Κορκολής για πρώτη φορά αγγίζει, σαν σολίστ του πιάνου, έργα του Μίκη Θεοδωράκη από όλο το μουσικό φάσμα του μεγάλου Έλληνα συνθέτη -σε μία συναυλία που αναμένεται να μαγέψει το κοινό της Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.