Λίγο πριν το support act τους στη συναυλία των Pavlov’s Dog στη Θεσσαλονίκη, οι The Skelters μας λένε λίγα λόγια για την έναρξη της μουσικής τους πορείας, αλλά και τα μουσικά τους σχέδια, τα οποία υπόσχονται πολλά και ωραία ακούσματα!

Καλησπέρα παιδιά. Πείτε μας λίγα λόγια για το πως ξεκίνησε το συγκρότημα. Πόσα χρόνια μετράτε στη μουσική σας πορεία και πως εξελίχθηκαν οι Skelters μέσα σ΄αυτά τα χρόνια.

Καλησπέρα και καλώς σας βρήκαμε! Οι Skelters ξεκίνησαν τα πρώτα τους βήματα τoν Δεκέμβριο του 1996 σαν παιδική μπάντα από τον Άγγελο (φωνητικά, κιθάρα, πιάνο) που τότε ήταν 14 χρονών και τον αδερφό του Δανιήλ (drums, Κρουστά, φωνητικά) που τότε ήταν μόλις 10 χρονών!

Πολλά μέλη πέρασαν από την μπάντα με κορμό τον Άγγελο και τον Δανιήλ την περίοδο 1997-2003. Το 2001 ο Σταύρος (κιθάρα, φωνητικά) ξεκίνησε αρχικά ως κιθαρίστας, αλλά για τις ανάγκες του συγκροτήματος συνέχισε ως μπασίστας μέχρι το 2003, περίοδος κατά την οποία οι Skelters εμφανιζόταν ως τρίο.

Τον Δεκέμβριο του 2003 ο Θοδωρής ανέλαβε το μπάσο, ο Σταύρος επέστρεψε στην κιθάρα και έκτοτε οι Skelters συνεχίζουν με το ίδιο σχήμα. Από τις πρώτες live εμφανίσεις μας ήταν η συμμετοχή στην μουσική τηλεοπτική εκπομπή Jammin της ΕΤ3, όπου εμφανιστήκαμε δύο φορές τον Φεβρουάριο και τον Μάιο του 1999!

Είστε μία μπάντα που αγαπά πολύ τα αφιερωματικά live. Πείτε μας λίγο για τις μουσικές σας επιρροές και πως αποφασίσατε να είστε μία tribute band;

Καταρχήν θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είμαστε tribute band! Το ότι κάνουμε τα αφιερώματα στις μπάντες και τους καλλιτέχνες που αγαπάμε δεν μας καθιστά tribute band αλλά μια μπάντα που μπορεί και κάνει πολλά πράματα!

Τώρα όσον αφορά τις επιρροές μας μουσικά, στυλιστικά και όχι μόνο, οι κυριότερες είναι οι Beatles, ο John Lennon, οι Queen, οι U2, ο Paul McCartney, ο George Harrison, ο Elvis Presley, ο Freddie Mercury, οι Led Zeppelin, οι Oasis, οι Rolling Stones, ο Little Richard, ύστερα οι Doors, οι Aerosmith, οι Bon Jovi, ο Bruce Springsteen, οι Deep Purple, ο Bob Dylan, ο David Bowie, o Marc Bolan, ο Chuck Berry,  οι Beach Boys, οι Dream Theater, οι Guns N’ Roses, οι Pink Floyd, το Rock n’ Roll, η Blues, και η δεκαετίες των 50s, ’60s, ’70s, ’80s. Σε γενικές γραμμές ότι ακούγεται καλό στο αυτί μας, πάντα όμως με αγγλικό στίχο!

Εκτός από τα αφιερωματικά live όμως, υπάρχει και ένας δίσκος δικός σας, ο οποίος κυκλοφόρησε το 2009, με τίτλο Explain to me. Πώς και άργησε τόσο πολύ να έρθει ένας δίσκος; Πείτε μας λίγα λόγια για το κομμάτι των στίχων και της σύνθεσης των τραγουδιών;

Η αλήθεια είναι ότι ο δίσκος θα μπορούσε να κυκλοφορήσει ακόμη και το 2004 αφού τα περισσότερα τραγούδια μας τα είχαμε συνθέσει πολύ παλαιότερα, όπως για παράδειγμα το Explain To Me’ (1998) ή το ‘See How Much I Love You’ (1999). Η αλήθεια είναι ότι εκείνη η περίοδος ήταν δύσκολη δισκογραφικά για ελληνικά group με αγγλικό στίχο και ψάχναμε για μία εταιρία που θα μπορούσε να μας υποστηρίξει και μετά την κυκλοφορία του δίσκου. Θα μπορούσαμε ενδεχομένως να είχαμε κυκλοφορήσει και 3 δίσκους εάν ζούσαμε στην Αγγλία! Σε τελική ανάλυση όμως πιστεύουμε πως το timing ήταν καλό για το Explain to me.

Όσον αφορά τα τραγούδια του πρώτου μας δίσκου, είναι συνολικά εννιά και ποικίλουν λόγω των πολλών επιρροών μας. Οι στίχοι μας εμπνέονται από την ζωή και από αληθινά περιστατικά που έχουν συμβεί π.χ. το κομμάτι ‘She’s a Liar’, ‘Now Is The Chance’ και ‘See How Much I Love You’ είναι τραγούδια στα οποία έγραψε τους στίχους ο Άγγελος για κάποια πραγματικά γεγονότα της ζωής του εκείνης της περιόδου. Από την άλλη το ‘Explain To Me’, που το έχουμε αφιερώσει στον John Lennon, είναι ένα κομμάτι το οποίο μιλάει για την Παγκόσμια Αγάπη, ενώ το ‘Corruption’ για την διαφθορά που υπάρχει σε όλο τον κόσμο.

Μουσικά όλα τα τραγούδια διαφέρουν μεταξύ τους, καθώς ο δίσκος δεν υπηρετεί συγκεκριμένο είδος της rock μουσικής. Το κάθε κομμάτι έχει στοιχεία και ακούσματα από διάφορα στυλ, ξεκινώντας από τα 50’s έως και σήμερα.

Αναλυτικά, To ‘Let’s Go Party’ είναι ένα καθαρόαιμο rock ‘n’ roll κομμάτι με σαφείς επιρροές από Beatles, Little Richard, Led Zeppelin και Deep Purple, το ‘Μy Life Has Changed’ μια ερωτική μπαλάντα τύπου John Lennon/George Harrison/Queen. To ‘See How Much I Love You’ μια rock ερωτική μπαλάντα με επιρροές από Beatles, U2, Bon Jovi, το ομότιτλο ‘Explain To Me’, slow κομμάτι με σαφείς επιρροές από John Lennon, U2. Το ‘Now Is The Chance’ ένα δυνατό rock κομμάτι με κιθαριστικό riff  που μένει αμέσως στο μυαλό σου, το ‘She’s A Liar’ ένα dance-funk-rock κομμάτι με επιρροές από τα ‘80s και φυσικά από τους Queen, Beatles, U2, Μichael Jackson, το ‘It’s A Pity’ blues/rock κομμάτι με επιρροές Gary Moore, Beatles και Led Zeppelin. Προτελευταίο κομμάτι του δίσκου το ‘Corruption’ ότι πιο σκληρό έχουμε συνθέσει και για το τέλος το instrumental ‘Journey’ με επιρροή από τον Stevie Ray Vaughan και από τους Blues Wire.

Πώς αισθάνεστε όταν ανεβαίνετε στη σκηνή για ένα tribute live, και πως όταν παίζετε τα δικά σας κομμάτια; Υπάρχει διαφορά στο συναίσθημα που βγαίνει στην κάθε στιγμή την ώρα του live;

Βεβαίως και τα συναισθήματα είναι διαφορετικά σε κάθε τραγούδι. Όταν παίζουμε τα δικά μας τραγούδια τα παίζουμε όσο καλύτερα μπορούμε γιατί εμείς οι ίδιοι τα δημιουργήσαμε και τα αγαπάμε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τις διασκευές που παίζουμε δεν τις παίζουμε με συναίσθημα. Υπάρχει αλλά είναι διαφορετικό…

Πάντα με αγγλικό στίχο εκφράζεστε ως μουσικοί; Δεν υπήρξε ποτέ έμπνευση για ένα κομμάτι με ελληνικό στίχο; Και ποια είναι τα υπέρ και τα κατά στο να γράφεις σε άλλη γλώσσα αυτά που αισθάνεσαι;

H αλήθεια είναι ότι μάθαμε να έχουμε αυτά τα ακούσματα από πολύ μικρή ηλικία και έτσι η rock μουσική έχει συνδεθεί στο μυαλό μας με τον αγγλικό στίχο. Σίγουρα είναι δυσκολότερη η διαδικασία να φιλτράρεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου σε μια ξένη γλώσσα, αλλά στο είδος μουσικής που υπηρετούμε είναι για εμάς μονόδρομος. Μας το έχουν ζητήσει πολλές φορές αλλά ειλικρινά αν το κάναμε θα ήταν κάτι το οποίο δεν το γουστάρουμε και δεν θα ήμασταν οι Skelters. Πιστεύουμε ότι δεν κολλάει ο ελληνικός στίχος με την rock μουσική γενικότερα, λίγοι στην Ελλάδα το κατάφεραν, αλλά θέλει μεγάλη συζήτηση αυτό.

Η μουσική σκηνή της rock στην Ελλάδα, από τα ελληνικά συγκροτήματα, μπορεί να σταθεί μόνο με αγγλικό στίχο; Δηλαδή, μπορεί να υπάρξει αξιοπρεπώς μόνο το αγγλόφωνο rock στην Ελλάδα, ή έχει μέλλον και το ελληνόφωνο;

Είναι αρκετά δύσκολα να μπορέσεις να σταθείς παίζοντας rock με αγγλικό στοίχο στην Ελλάδα αλλά όχι ακατόρθωτο! Σίγουρα μπορούν μπάντες που παίζουν με αγγλόφωνο στίχο να ακουστούν στoυς ραδιοφωνικούς σταθμούς και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης με την κατάλληλη προώθηση. Το ελληνικό ροκ επιβιώνει στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια αλλά τα τελευταία χρόνια δεν έχει βγει κάτι το οποίο να είναι διαχρονικό, όπως έχει συμβεί με Έλληνες ροκ καλλιτέχνες προηγούμενων δεκαετιών.

Η ελληνική νοοτροπία πάνω στο θέμα της μουσικής υποφέρει;

Δυστυχώς ναι. Υπάρχουν τόσο όμορφες μουσικές, αλλά ο περισσότερος κόσμος δεν το γνωρίζει και φυσικά δεν κατηγορούμε τον κόσμο γι’αυτό αλλά το σύστημα.

Πού μπορούμε να σας βρούμε, να σας δούμε και να σας ακούσουμε στο άμεσο μέλλον; Να περιμένουμε κάτι νέο δισκογραφικά;

Έχουμε ήδη προγραμματισμένες αρκετές εμφανίσεις στην Θεσσαλονίκη, στις 10 Νοεμβρίου θα ανοίξουμε την συναυλία των Pavlov’s Dog στο Club του Μύλου, ενώ στις 8 Δεκεμβρίου θα κάνουμε ένα μεγάλο αφιέρωμα στον John Lennon πάλι στο Club του Μύλου!

Από κει και πέρα θα ξεκινήσουμε και τις εμφανίσεις μας εκτός Θεσσαλονίκης σε διάφορα μέρη της Ελλάδας , συμπεριλαμβανομένης ίσως και της Αθήνας.

Τέλος, έχουμε αρχίσει την σύνθεση νέων κομματιών, τα οποία θα αποτελέσουν το δεύτερο μελλοντικό μας album!

Οι φίλοι του Internet, μπορούν να μας βρουν στα:

Official Site:
http://www.skelters.gr/

Official My Space:
http://www.myspace.com/skelters

Official Youtube Channel:
http://www.youtube.com/TheSkelters

Official Facebook Group:
http://www.facebook.com/group.php?gid=74660490563

Official Facebook Page:
http://www.facebook.com/profile.phpid=10000126330701#!/profile.php?id=100001263306771&ref=ts

Official Twitter:
http://twitter.com/TheSkelters