Ο εικαστικός Θοδωρής Λάλος προσκαλεί το φιλότεχνο κοινό της Θεσσαλονίκης στην ατομική παρουσίαση της τελευταίας δουλειάς του, με τίτλο

\”say I’m a dreamer\” στην Αίθουσα Τέχνης vlassis art gallery, (Βεροίας 6 Άνω Λαδάδικα, τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου, στις 20:00).

Ο καλλιτέχνης μας προτρέπει να αντικρίσουμε μια σειρά από χάρτινα – ωστόσο ολοζώντανα – πρόσωπα, πρόσωπα αλλόκοτα, απόμακρα, παράξενα, αθώα και ανθρώπινα. Όλα όμως έχουν ένα σαφή κεντρικό άξονα, την εξπρεσιονιστική γλώσσα και τις απεριόριστες, διαχρονικές εκδοχές και δυνατότητές της.

Η ζωγραφική του Θοδωρή Λάλου, όπως αναφέρει η Ιστορικός τέχνης Βαρβάρα Μαρινίδου, αναδεικνύει ακριβώς αυτή την πολύπλοκη διαδικασία των πολλαπλών αναγνώσεων μέσα από διαισθητικά κριτήρια που ενεργοποιεί ο θεατής και μέσα από την ασυνείδητη καθοδήγηση της ζωγραφικής διαδικασίας.

Η ενστικτώδης, ενεργητική και χειρονομιακή πράξη με επιστρώσεις χαρτιού και χρωμάτων οδηγεί σε ένα αποτέλεσμα όπου η έννοια της μνήμης και της αναζήτησής της έχουν τον κύριο λόγο. Η βασική και διαχρονική αξία του χρώματος  παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Βαδίζοντας στην γραμμή της λυρικής αφαίρεσης και στα χνάρια της χειρονομιακής ζωγραφικής του αφηρημένου εξπρεσιονισμού, χρωματικές εκρήξεις παρασέρνουν το βλέμμα σε ένα παιχνίδι ψυχρών και θερμών συναισθημάτων.

Βίαιες πινελιές κόκκινου τονίζουν βιόμορφες φιγούρες και μάζες, παραστατικές και ρεαλιστικές λεπτομέρειες ή γράμματα ζωντανεύουν το σύνολο, στοιχεία κολλάζ εμπλουτίζουν την υφή και ανυψώνουν τη χειρονομιακή διαδικασία της ζωγραφικής.

Η ένταση των χρωμάτων και η συνδιαλλαγή τους στο χαρτί με εμφανή τα κατάλοιπα της επεξεργασίας τους από τον καλλιτέχνη φανερώνει ότι η έλλειψη προσχεδιασμένης και προμελετημένης δομής αντισταθμίζεται από την σταδιακή αποκάλυψη του αποτελέσματος δημιουργώντας οργανικές και ζώσες φόρμες. 

Ακόμη πιο ιδιαίτερες είναι οι αντιθέσεις που διέπουν το σύνολο του έργου του, όπως εξηγεί η Αρετή Λεοπούλου, Ιστορικός τέχνης (Κ.Σ.Τ.Θ.), η σαφής στροφή του Θοδωρή Λάλου στη γλώσσα του αφηρημένου εξπρεσιονισμού, αλλά συνάμα και ο σεβασμός του στο λεπτομερές παραστατικό σχέδιο. Η συνύπαρξη εικονογραφικών στοιχείων της αρχαιότητας μαζί με στοιχεία κόμιξ, καρικατούρας και εικόνες της ποπ αισθητικής.

Οι μνήμες του μάς κλείνουν το μάτι, όπως και τα χάρτινα πρόσωπα των έργων του, που μας κοιτάζουν κατάματα. Κι έτσι, σαν να επρόκειτο για ένα διαχρονικό παραμύθι, συντελείται ένα αμάλγαμα, ένα δέσιμο υλικών, τεχνικών, θεματικής και εμπειριών που μοιάζουν να μην οριοθετούνται πουθενά. Ευτυχώς!

Ο Θοδωρής Λάλος είναι γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το Μάρτη του 1976. Πτυχιούχος στο ΤΕΙ Αθηνών, τμήμα Συντήρησης Έργων Τέχνης (1999) με υποτροφία Leonαrdo Da Vinci, Ρώμη-Ιταλία. (1997). Το 2003 εισάγεται στη Σχολή Καλών Τεχνών, ΑΠΘ, εργαστήριο Γ. Σκυλογιάννη, αποφοίτηση 2009 με άριστα.