Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου: Συνέδριο για την οπτικοακουστική παιδεία

Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου: Συνέδριο για την οπτικοακουστική παιδεία
Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (EAK) και ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση διοργανώνουν το 1ο διεθνές συνέδριο της

Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου με τίτλο Η Σημασία της Οπτικοαουστικής Παιδείας - Cinema Speaking. Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Ωνάση και θα πραγματοποιηθεί στις 19 και 20 Νοεμβρίου 2010, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος).

 

Στόχος του συνεδρίου είναι η διερεύνηση της λειτουργίας του κινηματογράφου ως μέσου κινητοποίησης, καθώς και η σύνδεση του οπτικοαουστικού αλφαβητισμού με την ικανότητα ενεργής συμμετοχής των πολιτών σε μια δημοκρατία.


Άλλωστε, μία από τις κοινές πεποιθήσεις που οδήγησαν τους κινηματογραφιστές στην ίδρυση της ΕΑΚ είναι πως το μέλλον του κινηματογράφου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την παιδεία και πως τόσο η κινηματογραφική Τέχνη όσο και η Οπτικοαουστική Παιδεία αποτελούν σημαντική συνεισφορά στο μέλλον των κοινωνιών μας.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου διαμορφώθηκε με στόχο να συμπεριλάβει και να παρουσιάσει όλες τις απόψεις και θέσεις , να δώσει βήμα έκφρασης σε θεωρητικούς, τεχνοκράτες, και δημιουργούς του κινηματογράφου, φιλοδοξώντας να συνθέσει μια σφαιρική εικόνα της σύγχρονης πραγματικότητας και να ορίσει τις δυνατότητες και τα οράματα του αύριο.

 

 

Επίσημοι προσκεκλημένοι ομιλητές είναι οι:

 

Henning Camre, Δανός κινηματογραφιστής και τεχνοκράτης, πρόεδρος του οργανισμού «European Think Tank on Film and Film Policy».

 

Mary Ann Doane, Αμερικανίδα θεωρητικός κινηματογράφου, καθηγήτρια στην έδρα «George Hazard Crooker» και πρόεδρος του Τμήματος Σύγχρονου Πολιτισμού και Μέσων του Πανεπιστημίου Brown.

 

Jean Douchet, Γάλλος κινηματογραφιστής, σημαντικός ιστορικός και κριτικός του κινηματογράφου, μέλος της ιστορικής συντακτικής ομάδας του παγκοσμίου φήμης περιοδικού Cahiers du cinéma.
Δημήτρης Ελευθεριώτης, Έλληνας πρόεδρος του Τμήματος Σπουδών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης και συντάκτης στο παγκοσμίου φήμης περιοδικό Screen.

 

Στον διάλογο θα συμβάλλουν σημαντικοί άνθρωποι του κινηματογράφου, Έλληνες και μη, που θα συνομιλήσουν με τους προαναφερθέντες προσκεκλημένους σε επτά (7) στρογγυλά τραπέζια. Κάθε θεματική ενότητα θα ολοκληρώνεται με ανοιχτή ανταλλαγή απόψεων, στην οποία θα καλείται να συμμετάσχει και το κοινό του συνεδρίου.

Παράλληλα με το συνέδριο θα προβληθούν έργα των κινηματογραφιστών υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Ιδρύματος Κακογιάννη.


Μέσα από χαρακτηριστικά αποσπάσματα έργων τους θα αναδειχθεί ο πλουραλισμός της καλλιτεχνικής τους έκφρασης και θα δοθεί το ερέθισμα για επιπλέον συζητήσεις και σκέψεις στο πλαίσιο του συνεδρίου.

 

Σχετικές ειδήσεις
Στα
15.11.2016 10:09
Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου έδωσε το παρών στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο ολοκληρώθηκε την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016, απονέμοντας το ετήσιο βραβείο της για την καλύτερη ελληνική ταινία της χρονιάς στα 90 χρόνια ΠΑΟΚ - Νοσταλγώντας το μέλλον του Νίκου Τριανταφυλλίδη.
Κάποτε στη Δύση, του Σέρτζιο Λεόνε στην Ακαδημία Πλάτωνος
31.08.2016 15:09
Το 6o Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας μας προσκαλεί στην Ακαδημία Πλάτωνος σε μία προβολή της αξέχαστης ταινίας του Σέρτζιο Λεόνε, «Κάποτε στη Δύση» (Once Upon a Time in the West, 1968).
Suntan: Μία από τις πενήντα καλύτερες ταινίες για τα «Ευρωπαϊκά Όσκαρ»
24.08.2016 15:10
Το «Suntan» βρίσκεται ανάμεσα στις 50 καλύτερες ευρωπαϊκές ταινίες της χρονιάς, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου.
Θερινό «Σινεμά με Θέα» από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
15.06.2016 12:32
Τη λειτουργία του θερινού κινηματογράφου «Σινεμά με Θέα», ο οποίος φιλοξενείται στην οροφή του νέου κτηρίου (Μ2) του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, από τις 20 Ιουνίου έως τις 14 Ιουλίου και από τις 29 Αυγούστου έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2016, παρουσίασαν την Τρίτη 14 Ιουνίου το βράδυ στους εκπροσώπους του Τύπου οι επικεφαλής των δύο συνεργαζόμενων φορέων, του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΟΜΜΘ) και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ).
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Πανόραμα Χρυσές Νύχτες 2016
10.06.2016 15:27
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Πανόραμα, Χρυσές Νύχτες, που διοργανώθηκε από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ΕΑΚ), σε συνεργασία με την Ακαδημία César.