Στην μνήμη των 20 χρόνων από το θάνατο του Γιάννη Σπυρόπουλου και 50 χρόνων από τη βράβευση του (Premio Unesco)

στην ΧΧΧη Biennale Βενετίας, αλλά και για τον εορτασμό των 20 χρόνων από την ίδρυση του Μουσείου Γιάννη Σπυρόπουλου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Γιάννη και Ζωής Σπυρόπουλου, αποφάσισε την έκδοση μιας συστηματικής μονογραφίας πάνω στο έργο του  Κλασσικού της Αφαίρεσης.

Η έκδοση βασίζεται στη σχετική διδακτορική διατριβή του Γιάννη Χ. Παπαϊωάννου, ενημερωμένη από τον ίδιο και συνοδευόμενη από ένα πλουσιότατο φωτογραφικό υλικό 900 περίπου εικόνων.

Η Μονογραφία αυτή θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Μπενάκη (οδός Πειραιώς) το Νοέμβριο του 2010 παράλληλα με την έκθεση της Συλλογής του Μουσείου.

Περισσότερα από 120 έργα της συλλογής θα εκτεθούν για τρείς εβδομάδες, παρουσιάζοντας την πορεία του ζωγραφικού έργου του Γιάννη Σπυρόπουλου στην διάρκεια  της πενηντάχρονης καριέρας του.

Τιμώντας την γιορτή του μουσείου θα  παρουσιαστούν δύο έργα του Ανδρέα Σάββα, ενός καλλιτέχνη από τους πρώτους που έχουν τιμηθεί με το Έπαθλο Σπυρόπουλου.
Στην έκθεση Θα παρουσιαστούν επίσης ψηφιακά ορισμένες από τις δραστηριότητες  του Μουσείου κυρίως τα έπαθλα Σπυρόπουλου και το νέο Μουσείο.

Στην παρουσίαση του βιβλίου θα μιλήσουν οι:

Γιώργος Σορτίκος – Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Σπυροπούλου, Όλγα Δανιηλοπούλου – Κριτικός Τέχνης, Τζούλια Δημακοπούλου – Διευθύντρια του Ινστιτούτου Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, Γιάννης Χ. Παπαϊωάννου – Διδάκτωρ της Ιστορίας της Τέχνης, Μάνος Στεφανίδης – Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Έφη Στρούζα – Κριτικός- Ιστορικός Τέχνης