Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016

Ινστιτούτο Γκαίτε: Ο Χάγκεν Φλάισερ και οι πόλεμοι της μνήμης

Ινστιτούτο Γκαίτε: Ο Χάγκεν Φλάισερ και οι πόλεμοι της μνήμης
Το Ινστιτούτο Γκαίτε παρουσιάζει στην αίθουσα εκδηλώσεών την πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «Ο Χάγκεν Φλάισερ και οι πόλεμοι της μνήμης»

την Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010 στις 20:30 του Ηλία Γιαννακάκη. Θα ακολουθήσει συζήτηση με πρωταγωνιστές και ιστορικούς.

 

Η βραδιά διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) και με την υποστήριξη της ΕΡΤ και της εταιρείας παραγωγής Cinetic.


Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε τον Απρίλιο του 2010 για τη σειρά «Παρασκήνιο» της ΕΡΤ

Σκηνοθεσία/Σενάριο/Κάμερα/Κείμενα/Αφήγηση: Ηλίας Γιαννακάκης

Μοντάζ: Τάκης Γοργορίνης

Παραγωγή: Cinetic


Στις 6 Απριλίου 2010, ημερομηνία με βαρύ συμβολισμό (γερμανική εισβολή στην Ελλάδα το 1941), δεκαοκτώ φοιτητές, προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και υποψήφιοι διδάκτορες του Τμήματος Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ξεκινούν για μια ιδιότυπη εκπαιδευτική εκδρομή στη Γερμανία με συνοδό και εμψυχωτή του εγχειρήματος τον Γερμανοέλληνα ή Ελληνογερμανό Καθηγητή τους Χάγκεν Φλάισερ.

Η εκπαιδευτική εκδρομή είχε ν’ αντιμετωπίσει και οικονομικές δυσκολίες, γεγονός που συνέδεσε και πάλι Έλληνες και Γερμανούς. Η οικονομική υποστήριξη προήλθε από τη Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών στην Αθήνα (DAAD).

Ο σκηνοθέτης Ηλίας Γιαννακάκης ακολούθησε την ομάδα και κατέγραψε με την κάμερά του αυτό το εκπαιδευτικό ταξίδι που κράτησε δυο εβδομάδες. Υπήρξε ένα ταξίδι στην Ιστορία και στη Μνήμη: Στο Βερολίνο των ναζί και του ψυχρού πολέμου, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ, του Ράβενσμπρουκ και του Ζάξενχάουζεν, στη σχέση Ελλήνων και Γερμανών.

Άξονας του ντοκιμαντέρ είναι ο Χάγκεν Φλάισερ που ξετυλίγει με συναρπαστικό τρόπο τη σκέψη του. Η δομή της ταινίας περνά μέσα από το ζωντανό υλικό της επίσκεψης των σπουδαστών και της πρόσληψης της Ιστορίας από την πλευρά τους, μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό καθώς και μέσα από την αφήγηση – ημερολόγιο του ταξιδιού – του Ηλία Γιαννακάκη.

Στην Ελλάδα ήδη από το 1968 και μόνιμος κάτοικος από το 1977, παντρεμένος με Ελληνίδα και Έλληνας υπήκοος εδώ και 25 χρόνια, πρώτος Γερμανός ιστορικός που δίδαξε σε ελληνικό πανεπιστήμιο, ο Καθηγητής Χάγκεν Φλάισερ είναι μια από τις εμβληματικές φυσιογνωμίες της κοινότητας των ιστορικών στη χώρα μας και χαίρει διεθνούς αναγνώρισης στον ερευνητικό τομέα της ναζιστικής κατοχικής πολιτικής στην Ευρώπη.


Ο Χάγκεν Φλάισερ εκτός από τα πανεπιστημιακά του καθήκοντα έχει συγγράψει βιβλία που αποτελούν σημείο αναφοράς για κάθε ιστορικό ερευνητή. Το τελευταίο του, «Οι πόλεμοι της μνήμης. Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και η δημόσια ιστορία» (Εκδόσεις Νεφέλη), πραγματεύεται τις πολλαπλές διαστάσεις πρόσληψης του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου από τους λαούς του κόσμου, από το 1945 μέχρι σήμερα. Αυτό το βιβλίο δίνει τον τίτλο του και στο ντοκιμαντέρ.


Μετά την προβολή συζητούν:


Χάγκεν Φλάισερ, Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Αντώνης Λιάκος, Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ηλίας Γιαννακάκης, σκηνοθέτης
Άννα Μαρία Δρουμπούκη, ιστορικός, υποψήφια διδάκτωρ
Ιάσονας Χανδρινός, ιστορικός, υποψήφιος διδάκτωρ

 

Συντονισμός: Katja Jaeckel (Κάτια Γιέκελ), Διευθύντρια της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) στην Αθήνα

Οι Έλληνες φοιτητές και ο Καθηγητής τους Χάγκεν Φλάισερ ξεκίνησαν την επίσκεψή τους στη Γερμανία στις 6 Απριλίου, ημέρα της γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα το 1941.

Η πρεμιέρα της ταινίας στο Goethe-Institut Athen πραγματοποιείται στις 9 Νοεμβρίου, ημερομηνία σταθμός στη γερμανική ιστορία. Αναφέρουμε μερικά μόνον από τα ιστορικά γεγονότα της 9ης Νοεμβρίου:


Πτώση του Βερολινέζικου Τείχους 1989, «Νύχτα των Κρυστάλλων» 1938 - ξεκίνημα των μαζικών διώξεων του ναζιστικού καθεστώτος στη Γερμανία, Πραξικόπημα Hitler-Ludendorff 1923 στο Μόναχο.

Σχετικές ειδήσεις
Μία Ανάσα: Μία ελληνο-γερμανική ταινία ταξιδεύει στην Ευρώπη!
03.02.2016 12:38
Η ελληνο-γερμανική κινηματογραφική συμπαραγωγή με τίτλο «Μία Ανάσα», με την Χαρά Μάτα Γιαννάτου και τον Αποστόλη Τότσικα, σε σκηνοθεσία του Κρίστιαν Τσούμπερτ, ξεκίνησε την πορεία της στους ευρωπαϊκούς κινηματογράφους.
Αγία Σοφία - 1500 Χρόνια Ιστορίας: Νέα ταινία στον Θόλο του Ελληνικού Κόσμου
18.12.2015 11:21
Η νέα παραγωγή Εικονικής Πραγματικότητας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού με τίτλο «Αγία Σοφία - 1500 Χρόνια Ιστορίας» έρχεται στη Θόλο του «Ελληνικού Κόσμου» από το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015.
Sugar Blues, της Andrea Culková στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
10.11.2015 15:19
Την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015 θα προβληθεί η ταινία Sugar Blues της Andrea Culková στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Το Metropolis του Fritz Lang από την Κ.Ο.Θ. στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
05.11.2015 12:39
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε, παρουσιάζει σε πρώτη πανελλήνια προβολή την ολοκληρωμένη εκδοχή της επικής ταινίας του Φριτς Λανγκ ‘Μετρόπολις’, στο πλαίσιο του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Το ντοκιμαντέρ Exotica, Erotica, Etc., από το CineDoc στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
30.10.2015 17:06
Η εικαστική ταινία ντοκιμαντέρ Erotica Exotica Etc. της Ευαγγελίας Κρανιώτη θα προβληθεί την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.