Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: Διαγωνισμός Λυρικού Τραγουδιού

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: Διαγωνισμός Λυρικού Τραγουδιού
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, όπως κάθε χρόνο, σε διαφορετικό πλαίσιο αλλά με την ίδια θέρμη, στηρίζει τους νέους ταλαντούχους Έλληνες

μουσικούς, που δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό στον τελικό του πανελλήνιου διαγωνισμού «Νέοι Καλλιτέχνες», ο οποίος φέτος αφορά στο λυρικό τραγούδι.


Στη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010 και ώρα 21.00, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, η Κ.Ο.Θ. θα συνοδεύσει τους προκριθέντες στον Γ΄ κύκλο του διαγωνισμού, οι οποίοι θα ερμηνεύσουν άριες της επιλογής τους.


Στην τελική φάση του διαγωνισμού προκρίθηκαν οι (με αλφαβητική σειρά): Νικόλαος Καραγκιαούρης (βαρύτονος), Ζαφείριος Κουτελιέρης (βαρύτονος), Αικατερίνη Κουφοχρήστου (υψίφωνος), Χρήστος Πρίφτης (βαρύτονος). Τη συναυλία θα διευθύνει ο Γεώργιος Βράνος.

Τα έπαθλα είναι 3.000 ευρώ για το πρώτο βραβείο, 1.800 ευρώ για το δεύτερο βραβείο και 1.200 ευρώ για το τρίτο βραβείο. Επιπλέον, οι νικητές θα δώσουν ένα ρεσιτάλ στην Αίθουσα Δοκιμών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, σε χρόνο που θα καθοριστεί από κοινού με την Καλλιτεχνική Διεύθυνση της Κ.Ο.Θ.

Την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού αποτελούν οι: Τζένη Δριβάλα (Πρόεδρος), Βαρβάρα Τσαμπαλή, Angelo Cavallaro, Ηλίας Βουδούρης και Μύρων Μιχαηλίδης.


Στον διαγωνισμό γίνονταν δεκτοί νέοι έλληνες ή ελληνικής καταγωγής υποψήφιοι:
α) Τραγουδίστριες που έχουν γεννηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου του 1980.
β) Τραγουδιστές που έχουν γεννηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου του 1978.


 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

Α’ ΜΕΡΟΣ
G.Bizet:  Ouverture  “Carmen”

ΖΑΦΕΙΡΙΟΣ ΚΟΥΤΕΛΙΕΡΗΣ: W.A.Mozart:  “Hai gia vinta la causa” από την όπερα “Le nozze di Figaro”, Άρια του Κόντε 

W.A.Mozart: Ouverture  “Le nozze di Figaro”

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΙΦΤΗΣ: W.A.Mozart:  “Hai gia vinta la causa” από την όπερα “Le nozze di Figaro”, Άρια του Κόντε

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΟΥΦΟΧΡΗΣΤΟΥ:  G.Puccini: “Chi il bel sogno di Doretta” από την όπερα “La Rondine” , Άρια της Μάγδας

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΓΚΙΑΟΥΡΗΣ: P.I.Tchaikovsky: Άρια του Onegin,  από την όπερα “Evgeny Onegin”


Β’ ΜΕΡΟΣ

G.Rossini: Ouverture “Il barbiere di Siviglia”

ΖΑΦΕΙΡΙΟΣ ΚΟΥΤΕΛΙΕΡΗΣ: G.Rossini:  “Largo ad factotum” από την όπερα “Il barbiere di Siviglia”, Άρια του Φίγκαρο

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΟΥΦΟΧΡΗΣΤΟΥ:L.Delibes: “Air des clochettes” από την όπερα  Lakme

P.Mascagni: Intermezzo “Cavalleria Rusticana”

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΙΦΤΗΣ: R.Wagner: “O du mein holder Abendstern” από την όπερα “Tannhäuser”, Άρια του Βόλφραμ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΓΚΙΑΟΥΡΗΣ: G.Verdi:  “ O Carlo, ascolta” από την όπερα “Don Carlo”, Άρια του Ροντρίγκο

G.Verdi: Ouverture “La forza del destino” (Die Macht des Schicksals)


Ο Γεώργιος Βράνος γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Από το 2010 είναι επίκουρος καθηγητής (διεύθυνση Ορχήστρας) στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη.


Τα προηγούμενα επτά χρόνια διετέλεσε Α’  αρχιμουσικός και αναπληρωτής Γενικός Μουσικός Διευθυντής (Generalmusikdirektor) στην Όπερα του Regensburg (2003-2008)  και στην Κρατική Όπερα του Coburg (2008-2010) όπου ήταν και καλλιτεχνικός διευθυντής της συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Coburg, ενώ το 2004-2005 ήταν Γενικός Μουσικός Διευθυντής στην όπερα του Regensburg (G.M.D.)


Παραγωγές όπως Carmen, Norma, Lulu, Un Ballo di maschera κ.α. καθώς και συμφωνικά κονσέρτα, πολλές φορές και με τη σύμπραξη της περίφημης παιδικής χορωδίας των  Domspatzen και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Όπερας του Regensburg, απέσπασαν ενθουσιώδεις κριτικές από το γερμανικό, αλλά και διεθνή Τύπο.

 

Από το 1997 έως το 2003 διηύθυνε, ως Β’  αρχιμουσικός στην Όπερα του Pforzheim, εκτός του γνωστού ρεπερτορίου, και αρκετές πρώτες εκτελέσεις, πολλές φορές με τη σύμπραξη της Ορχήστρας Μουσικής Δωματίου της Νοτιοδυτικής Γερμανίας (Sudwestdeutshes Kammerorchester Pforzheim). Παράλληλα διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής για δύο συνεχή χρόνια (1998-99) των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στο Gasteig και το Prinzregenten-Theater προς τιμήν της Μαρίας Κάλλας με τη συμφωνική Ορχήστρα του Μονάχου και την Ορχήστρα Kammerphilharmonie της Αγ.Πετρούπολης.

 

Στο χώρο του Ορατόριου και παλιάς μουσικής έπαιξε καταλυτικό ρόλο η παρακολούθηση Μeisterkurs στον περίφημο μαέστρο H.Rilling καθώς και η συνεργασία του με την Ορχήστρα Bach Collegium  και τη διεθνή συμφωνική Ορχήστρα και χορωδία του Φεστιβάλ της Στουτγάρδης, όπου διηύθυνε το Requiem του Verdi  και τη Λειτουργία Messa per Rossini.

 

Παράλληλα έχει συνεργαστεί και με άλλες Όπερες, όπως αυτή του Janacek Theater
και την Όπερα του Brun στην Τσεχία, την Όπερα του Flensburg και της
Trier στη Γερμανία, και συμφωνικές Ορχήστρες όπως αυτή του Μονάχου, Gottingen,
Bad-Reichenhall, Πράγας κ.α.

 

Η πρώτη φορά που ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση ορχήστρας –της Συμφωνικής Ορχήστρας του Πανεπιστημίου του Μονάχου- ήταν το 1994 (και για δύο συναπτά έτη), ως τελειόφοιτος της Ανωτάτης Μουσικής Ακαδημίας του Μονάχου, στην τάξη του H.Michael, όπου σπούδασε με υποτροφία του Ιδρύματος «Α. Ωνάσης». Το  γεγονός αυτό σχολιάστηκε με ενθουσιασμό από τον γερμανικό Τύπο (Suddeutsche Zeitung, Munchner Merkur κ.α.).


Πριν από τις σπουδές του στην Ανωτάτη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου έκανε Ανώτερα Θεωρητικά με τον Α.Αμαραντίδη και πιάνο (Δίπλωμα) με την Ιφ.Παπαδογιάννη στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών.

 

Στην Ελλάδα διετέλεσε το 1996 βοηθός του Μιλτ. Καρύδη και του Theodor Guschlbauer σε παραγωγές της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ε.Ρ.Τ. Από το 2004 συνεργάζεται με την Ορχήστρα Καμεράτα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, τη Συμφωνική του Δήμου Αθηναίων και άλλες ελληνικές Ορχήστρες.

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Η 9η του Μπετόβεν από την Συμφωνική Ορχήστρα και Χορδωδία Δήμου Αθηναίων στο Μέγαρο
27.12.2016 16:41
Την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017 στις 8.30μ.μ. η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων γιορτάζουν την καινούρια Χρονιά με την Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα “Χρήστος Λαμπράκης”, με τη συμμετοχή 200 εθελοντών χορωδών.
Τo Koυαρτέτο Εγχόρδων της Φιλαρμονικής του Μονάχου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
14.10.2016 10:41
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υποδέχεται για μια ακόμη χρονιά τον Κύκλο Μουσικής Δωματίου, που φέτος αποτελείται από τρεις θεματικές ενότητες, η πρώτη από τις οποίες τιτλοφορείται «Μπετόβεν κοινός παρονομαστής».
H Συμφωνική Ορχήστρα του Θιάσου Όπερας και Χοροδράματος της Κίνας στο Μέγαρο Μουσικής
23.09.2016 12:40
Tη μαγεία της κινεζικής μουσικής θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το φιλόμουσο κοινό που θα παρακολουθήσει τη μία και μοναδική συναυλία της περίφημης Συμφωνικής Ορχήστρας του Θιάσου Όπερας και Χοροδράματος της Κίνας (China Opera and Dance-Drama Theater Symphony Orchestra) την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου στις 9:00 το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Πανελλήνιος Διαγωνισμός Φλάουτου ‘Νέοι Καλλιτέχνες 2016’: Ο Τελικός έφτασε
01.06.2016 12:35
Ολοκληρώθηκε και η ημιτελική φάση του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φλάουτου της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης «Νέοι Καλλιτέχνες 2016» και γνωρίζουμε πλέον τους 3 φιναλίστ του μεγάλου τελικού της Παρασκευής 3 Ιουνίου 2016, που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Φίλων Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 21:00 η ώρα.
The Carnival Concert από την Moysa στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
04.03.2016 12:27
Το Σάββατο 12 Μαρτίου η «MOYSA» – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, που ιδρύθηκε τον Μάρτιο 2015 με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος – παρουσιάζει διάσημα έργα και μουσική από γνωστές και αγαπημένες ταινίες, με έναυσμα, τις απόκριες.