Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Nέο CD - Ζωντανή ηχογράφηση: Τάκης Μπαρμπέρης – Πετρολούκας Χαλκιάς

Nέο CD - Ζωντανή ηχογράφηση: Τάκης Μπαρμπέρης – Πετρολούκας Χαλκιάς

«In Parallel» είναι ο τίτλος της live ηχογράφησης από την κοινή εμφάνιση του ζωντανού «μύθου» του κλαρίνου Πετρολούκα Χαλκιά με τον

συνθέτη και κιθαρίστα της τζαζ Τάκη Μπαρμπέρη, στο jazz club Παράφωνο, το 1996. Το κλαρίνο και η ηλεκτρική κιθάρα συνομιλούν σε δρόμους παράλληλους, με τη βοήθεια και των τυμπάνων και των ινδικών τάμπλα που παίζει ο Κώστας Καλογήρου, πάνω σε παραδοσιακά κυρίως κομμάτια της ηπειρώτικης μουσικής παράδοσης. Ένας αυτοσχεδιαστικός διάλογος, από δύο σπουδαίους στο είδος τους μουσικούς, ένα απολαυστικό μουσικό ντοκουμέντο!

 

Ο Τάκης Μπαρμπέρης διηγείται:

 

«Σχεδόν είχα ξεχάσει ότι υπήρχε μια στερεοφωνική ηχογράφηση από την εμφάνισή μας τη Μεγάλη Πέμπτη του ’96 στο jazz club Παράφωνο, αν και στη μνήμη μου χαράχτηκε ως μια απ’ τις καλύτερες στιγμές που έζησα στη σκηνή –ίσως λόγω της ιδιομορφίας της συγκεκριμένης συναυλίας που έγινε με μια μάλλον γρήγορη προσυνεννόηση παρά πρόβα με τον κυρ- Πέτρο, όπως αποκαλώ αυτόν το μεγάλο ζωντανό «μύθο» της μουσικής μας.

Με βάση κάποια γνωστά παραδοσιακά κομμάτια της ηπειρώτικης μουσικής ως αναφορά, αφεθήκαμε εκείνη τη νύχτα του Απρίλη με τον κυρ- Πέτρο σε έναν αυτοσχεδιαστικό διάλογο. Δειλά στην αρχή και σιγά σιγά όλο και πιο άνετα, έχοντας τη στήριξη του φίλου και μόνιμου συνεργάτη μου εκείνη την εποχή Κώστα Καλογήρου στα ινδικά τάμπλα και τα τύμπανα.

Παραβλέποντας τα διάφορα τεχνικά προβλήματα και τα όποια λαθάκια, που ίσως για τόσα χρόνια με έκαναν να μη σκεφτώ ποτέ μια έκδοση όπως αυτή, αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας αυτό το μουσικό ντοκουμέντο με ένα μεγάλο Έλληνα μουσικό, τον Πέτρο Χαλκιά, δείχνοντας έτσι πως μπορούν διαφορετικοί άνθρωποι με διαφορετικά μουσικά βιώματα να συνυπάρξουν με μόνη τους δύναμη την αγάπη για τη μουσική . Όλα τα κομμάτια είναι όπως ακριβώς παίχτηκαν στις 11.4.96 με μερικές προσμίξεις, προσθέσεις κάποιων οργάνων από εμένα και πολύ κοπιαστική τεχνική επεξεργασία ώστε αυτή η πρόχειρη ηχογράφηση να ακουστεί καλύτερα.

Κάποιες φορές, οι παράλληλοι δρόμοι είναι σαν να συναντιούνται…»

Σχετικές ειδήσεις
Η Βασιλική Καρακώστα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
10.02.2017 13:41
Ένα ταξίδι στην Ελλάδα, ένας μουσικός περίπατος στα μονοπάτια της Ελληνικής Δημοτικής Μουσικής, ένα κονσέρτο μέσα από τα μάτια της εξαιρετικής κι ευαίσθητης ερμηνεύτριας Βασιλικής Καρακώστα, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου και ώρα 21:00. Μαζί της ο Πετρολούκας Χαλκιάς.
Η Ήπειρος μου: Ο Πετρολούκας Χαλκιάς στο θέατρο Πέτρας
12.09.2016 11:50
Ο Πέτρος (Πετρολούκας) Χαλκιάς την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016, θα εμφανιστεί στη σκηνή της Πετρούπολης με τους μουσικούς του και στο τραγούδι θα τον συνοδεύσουν οι τρεις φωνές της ηπειρωτικής μουσικής.
Λάκης Παπαδόπουλος: Ζωντανή ηχογράφηση από το Ηρώδειο
15.07.2016 09:52
Σε ένα κατάμεστο – sold out - Ηρώδειο, τη Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015, έγινε η μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα στα παραπάνω από 35 χρόνια πορείας του Λάκη Παπαδόπουλου στην ελληνική μουσική σκηνή.
Γλέντι οικονομικής ενίσχυσης με ζωντανή μουσική του Οργανισμού «Θέασις»
06.04.2016 13:46
Ελάτε να διασκεδάσουμε στον Πολιτιστικό Οργανισμό Θέασις το Σάββατο 9 Απριλίου 2016, στις 20.30, σε ένα γλέντι με ζωντανή μουσική, φαγητό και ποτό.
Ο Πετρολούκας Χαλκιάς και ο Αντώνης Κυρίτσης επιστρέφουν στο Half Note
04.03.2016 10:45
Ο Πετρολούκας Χαλκιάς και ο Αντώνης Κυρίτσης επιστρέφουν στο Half Note για ένα αυθεντικό ηπειρώτικο πανηγύρι, από την Πέμπτη 24 έως και την Κυριακή 27 Μαρτίου 2016.